Hamdi Akın, sanayiciliğe dönmeye hazırlanıyor
Akfen Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, grubun yatırımları hakkında bilgi verdi. Enerjiye yatırımın devam edeceğini söyledi.
İbrahim EKİNCİ
Ağırlıkla altyapı projelerine yatırım yapan Akfen Holding; havalimanı, enerji, liman ve gayrimenkulden sonra, şimdi de ‘şehir hastaneleri’ ile gündemde. Akfen Holding’in Nisan 2018’e kadar tamamlayacağı 6.6 milyar liralık yatırım paketinin yüzde 60’ı, yani 3.9 milyar liralık kısmı şehir hastanelerine olacak. Bu dönemde Türkiye’nin en çok yatırım yapan gruplarından biri olduklarını belirten Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın’ın aklında sanayi yatırımı da var. Cazibe merkezlerinden birine yatırım yapmak istiyor. Önce çıkan bölge Güneydoğu. “Çok kimse bilmez ama benim sanayiciliğim var. Kazancıyım, kazan üretimi yaptım. İş hayatım kazan üretimiyle başlamıştır” dedi.
Isparta Şehir Hastanesi’nin resmi açılışı öncesinde bir grup basın mensubu ile bir araya gelen Hamdi Akın, grubun yatırımları hakkında bilgi verdi. Yenilenebilir enerjide bin megavat’a gittiklerini belirten Hamdi Akın, enerjiye yatırımın devam edeceğini söyledi. İDO’da sözleşmeye aykırı uygulamalardan yabancı ortağının da rahatsız olduğunu belirten Akın, bu kuruluşun “Ro – Ro taşımacılığı için liman” projesinin arazinin 5 yıldır kendilerine devredilememesi nedeniyle beklediğini belirtti. Akın, son zamanlarda yoğunlaştıkları şehir hastanesi yatırımlarıyla ilgili olarak da şöyle konuştu:
“Şehir hastaneleri en önemli yatırım alanımız oldu. Buraya 1.1 milyarlık yatırım yaptık. Sağlık Bakanlığı’na 25 yıl süreyle kiraladık. Eskişehir’de 1 milyar 750 milyon, Tekirdağ’da da 1 milyar liralık yatırımla iki hastane daha yapıyoruz. İşletme süreleri bittiğinde de ceketi alıp çıkacağız. Bu hastaneler tamamen Sağlık Bakanlığı’na geçecek. Buranın yemek, temizlik güvenlik gibi lojistik işleri 5 yıl bizde. Ancak bunlar ihmal edilebilir ölçüde küçük gelir alanları. 5 yıl sonra bu işleri ihale edebilir. Bizim bu hastaneden ana gelirimiz 105 milyonluk kira geliridir. Geri dönüşü yan maliyetlerle birlikte 20 yılı buluyor. Ancak devlet için de yatırımcı için de iyi yatırımdır. Devlet peşin para yatırmıyor ve kiralayarak yüksek standarttaki bu yapıların sahibi oluyor. Biliyorsunuz eski devlet hastaneleri, yeni yapılan şehir hastaneleri çatısı altında toplanıyor. Ankara ve İstanbul başta olmak üzere birçok ildeki eski hastanelerin arazileri çok değerli. Devlet oralardan bir rant elde edebilecek. Hasta sayısındaki artış da gelirlerini artırıyor.”
'Hastanelerde kur riski yok'
Şehir hastanelerinde şartnameler gereği devlet müteahhit şirketlere kira ödeyecek. Bu kira için Hazine garantisi var. Projeyi gerçekleştirmek üzere bankalara dövizle borçlanan şirketlere kira ödemesi de TL olarak, ancak güncel kur üzerinden yapılacak. Bu sistem nedeniyle şehir hastaneleri projelerinde kur riski bulunmuyor. Hamdi Akın, “Hastane ihalelerine ilgimiz devam edecek. Belki 2-3 milyar liralık bir yatırım daha olabilir. Ancak kendi kapasitemiz açısından söylüyorum. Bu kadar büyük yatırımlardan sonra geri dönüşleri almak, biraz dinlenmek gerekebilir. Bu ihalelerin hızı da biraz kesilebilir. Hazine tüm yükü aynı döneme almak istemiyor. Sanıyorum bir planlama yapılıyor. Tüm şehir hastanelerinin yapımını aynı 25 yıl içinde toplamak istemiyorlar. Buna göre bir planlama yapılıyor” diye konuştu.
Şehir hastanelerinin başlangıçtaki kontratları nedeniyle yabancı yatırımcıların gelmediğini de anlatan Akın, sözlerine şöyle devam etti: “Ben de o yüzden gelmedim. Ancak şartlar iyileşti. Bu yatırımların mevzuatı düzeltildi. Hazine garantileri konuldu. Dolayısıyla şimdi yabancı yatırımcının da ilgi göstermesini bekliyorum. Daha önce olmadı. Sadece Gaziantep hastanesinde yabancı var. Bundan sonra yapılacak ihalelerde, ‘Çok mu iyimser davrandık, her şeye garanti vermesek, şirketler biraz kur riski taşısalar’ diyebilirler. İnşallah böyle bir şey olmaz.”
Cazibe merkezlerine yatırım
Hamdi Akın, Isparta’da 4 bin yataklı bir yurt yapıyor. O da Kredi Yurtlar Kurumu’na verilecek. Ankara Hacettepe’de yurt yatırımı var. Önümüzdeki dönem yatırımlarla yurt yatak kapasitesi 10 bine ulaşacak.
Hamdi Akın’ın bundan sonraya yönelik hedefleri arasında yeniden sanayiciliğe dönmek de var. Akın, “Pek çok kişi bilmez, ama benim ilk işim kalorifer kazanı üretimiydi” dedi. Ankara’da kalorifer kazanı imalatçısı olarak iş hayatına adım atan Akın’ın müteahhitliği 1976’da Akfen’in kuruluşundan sonra başlıyor. Bundan sonra Akın’ın sanayiciliğe dönüşü ise Güneydoğu’dan olacak. Şu anda yatırımın yapılacağı il konusunda net bir isim veremeyeceğini kaydeden Akın, “Ama mutlaka Güneydoğu’da bu yatırımı yapmak istiyorum. Tabii ki uygun şartların oluşmasını bekliyoruz” diyor. Hangi sektörde olacağına yönelik ısrarlı sorular üzerine, “İlk işim kalorifer kazanı üretmekti, belki de yine benzer bir iş yaparım; neden olmasın” dedi.
Liman, enerji ve holdingde hisse satıyor
Akfen Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, yaklaşık bir ay önce bir açıklama yaparak, “Mersin Uluslararası Limanı, Akfen Yenilenebilir Enerji ve veya Akfen Holding’de hisse satışı olabilir. Kısıtlamamız yok, azınlık da çoğunluk da olabilir, her türlü opsiyonu değerlendiririz” demişti. Akın, “Şu ana kadar kapınızı çalan oldu mu? Satış için zamanlama doğru mu?” sorusuna; “Henüz görüştüğümüz kimse yok. Ancak zamanlama neye göre, kime göre doğru. Evet; satarken belki mevcut şartlar nedeniyle daha düşük fiyat olabilir. Ama bu kaynakla yeni bir alım yaparken de daha uygun rakamlar söz konusu olacak. Unutmamak lazım, her dönemin kendine ait bir fiyatlaması var” diyerek yanıt verdi.