Güvensiz ürünlere ceza yağdı
Güvensizlik şüphesi ve belirtisiyle bin 179 farklı marka ve model ürün teste gönderildi ve toplamda 9 milyon 160 bin 712 lira idari para cezası uygulandı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğünün (SÜGDGM) geçen yıl 95 bin 29 farklı marka ve modelde ürün denetlediğini ve bunlardan 24 bin 722'sinde uygunsuzluk tespit edildiğini bildirerek, "Güvensizlik şüphesi ve belirtisiyle bin 179 farklı marka ve model ürün teste gönderildi ve toplamda 9 milyon 160 bin 712 lira idari para cezası uygulandı" dedi.
Bakan Işık, AA muhabirine Bakanlığın Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü denetim sonuçlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Tüketiciler tarafından yaygın olarak kullanılan pek çok sanayi ürünü piyasa gözetimi ve denetiminin, Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğünce yapıldığını anlatan Işık, bu faaliyetlerin merkez ve taşra teşkilatında görevli 700 personele etkin şekilde sürdürüldüğünü söyledi.
Işık, Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğün, sanayi ürünlerinin teknik mevzuatına uygunluğunu ve piyasa güvenliğini sağlamayı, insan sağlığı, can ve mal güvenliği ve çevreyi korumayı, işletmeler arasında haksız rekabeti önlemeyi ve ihraç pazarında Türk ürünlerinin imajını yükseltmeyi hedeflediğini vurguladı.
Denetçi gruplarına ürünler hakkında yoğun teknik eğitimler verildiğini ve uygulamalı anlatımlar gerçekleştirildiğini dile getiren Işık, bu kapsamda geçen yıl 95 bin 29 farklı marka ve modelde ürün denetlendiğini ve bunlardan 24 bin 722'sinde uygunsuzluk tespit edildiğini bildirdi.
"Her 100 sanayi ürününün 26'sı uygunsuz"
Işık, denetim sayısıyla birlikte uygunsuzluk oranının da arttığını belirterek, "Risk odaklı yürütülen denetimler sonucunda yüzde 26,02 uygunsuzluk tespit edildi. Diğer bir deyişle denetlenen her 100 ürünün 26’sı uygunsuz bulundu. Bu artış, piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerinde etkinliğin artırılmasında gelinen aşamanın bir göstergesidir" diye konuştu.
Uygunsuzluk oranının en yüksek olduğu ürün grubunun, yüzde 76,51 ile taşınabilir basınçlı ekipmanlar olduğuna dikkati çeken Işık, "1976 yılından önce imal edilmiş sanayi tüplerinin kullanımının bakanlığımızca yasaklanmasıyla birlikte bu yıl gerçekleştirilen denetimler aynı zamanda bu tüplerin piyasadan çekilmesini sağladı ve uygunsuzluk tespit oranları da bu nedenle yüksek çıktı. Uygunsuzluk oranı yüksek diğer ürün grupları yüzde 48,17 ile asansörler ve yüzde 26,31 ile makineler olarak tespit edildi" ifadesini kullandı.
Işık, güvensizlik şüphesi ve belirtisiyle bin 179 farklı marka ve model ürünün teste gönderildiğini ve toplamda 9 milyon 160 bin 712 lira idari para cezası uygulandığını kaydetti.
En fazla idari para cezasının asansör ürün grubuna uygulandığının altını çizen Işık, denetimin en yoğun gerçekleştirildiği ürün grubunun da elektrikli ekipmanlar olduğuna değindi. Güvensiz olduğu tespit edilen 113 farklı ürüne ilişkin toplatma kararı alındığını aktaran Işık, en fazla toplatma kararının da 79 farklı ürün ile elektrikli ekipmanlar için verildiğine işaret etti.