Gurbetçi sanayicilerden Diyarbakır çıkarması

Diyarbakır kökenli gurbetçi bir grup işadamı kentin iş dünyası temsilcileriyle bir araya gelerek yatırım olanaklarını masaya yatırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mahir SOLMAZ

DİYARBAKIR - Türkiye’nin farklı kentlerinde yatırımları olan bir grup Diyarbakırlı işadamı Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy’un davetlisi olarak kente geldi. Gurbetçi işadamları ziyaret kapsamında Diyarbakır iş dünyasının temsilcileri ile yatırım olanaklarını ele aldı.

Toplantıya Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Ekinciler İnşaat adına Türkiye Jokey Kulübü Başkanı Yasin Kadri Ekinci, Altındağ İnşaat’tan Selahattin Altındağ, Life Group Yönetim Kurulu Başkanı Erdem İpekçi, Akçadağ İnşaat’tan Alaattin Akçadağ, Kayaoğlu İnşaat’tan Cemal Yazıcı, Mercan İnşaat’tan Baki Mercan, Yıldızlar Grup’tan Edip Eren, Mimar- Piramit Yapı’dan Hacı İhsan Aydın, KLV İnşaat’tan Mehmet Kılavuz, Ceylan İnşaat’tan Şeyhmus Ceylan, Saydam Ambalaj’tan Kadri Soydamal, Berussa Otel’den Remzi Çelik, Rds&- Reform İnşaat’tan Nedim Özbek, Yiğit Grup’tan Önder Yiğit, Sinanlı Yapı’dan Reşit Sinanlı, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral, Diyarbakır Ticaret Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu ve Doğu ve Güneydoğu Sanayi ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu katıldı.

İşadamı heyeti ile buluşan Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Başbakan Binali Yıldırım’ın 4 Eylül 2016 tarihinde ilk olarak Diyarbakır da açıkladığı, Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Paketi ile birlikte bölgeye yeni teşviklerin gelmeye başladığını ifade ederek, “Cazibe Merkezleri Programları adı altında gerçekleşen bu çalışmada bölgeye yatırım yapmak isteyenlere yeni katkılar, teşvikler verilmeye başlandı. İşini, fabrikasını buraya taşıyanlara yine bu kapsamda birçok teşvikler verilmeye başlandı. Diyarbakır’da yatırımcılara üretim alanları üretmek üzere kamu kurumları, odalar ve yerel yönetim ile bir arayış içindeyiz. Mevcut OSB’yi 2 bin dönüm daha genişletmek için süren çalışmaları belirli bir aşamaya kadar getirdik. Tekstil OSB’nin kuruluşunu tamamladık. Şanlıurfa yolu üzerinde 3 bin dönümlük bir alanda yeni bir OSB kurma projesinde de belirli bir aşamaya kadar geldik. Ergani, Bismil, Silva’da da OSB’ler kurmak için ön çalışmalarımızı başlattık” diye konuştu.

Diyarbakır kökenli işadamları yatırımlara öncülük etsin

Diyarbakır’a bir lojistik köy kazandırma hedeflerinde de belli bir aşamaya geldikleri aktaran Vali Aksoy, “Cazibe Merkezleri Programı sayesinde 400’e yakın işadamı Diyarbakır’a yatırım yapmak için başvurdu.

Son başvuru tarihi 27 Şubat olan program için işadamlarımızın müracaatlarını kalkınma ajansı ve Kalkınma Bankası’na sunmasını bekliyoruz. Diyarbakır’ın daha iyi bir noktaya gelmesi için bütün işadamlarımızı yatırım yapmaya davet ediyoruz. Diyarbakır kökenli, dışarıda iş yapan işadamlarımızdan talebim bu yatırımlara öncülük etmesidir. Sadece Diyarbakır kökenlileri değil, herkesi buraya yatırım yapmaya davet ediyoruz. Valilik, yerel dinamikler, odalarımız, STK’larımız onlara yardımcı olacak. Bu toplantının Diyarbakır’daki yatırımların farklı bir noktaya taşınmasına katkı sunmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’DEKİ YATIRIMCI GRUPLARI DİYARBAKIR’I DÜŞÜNMELİ

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, çeşitli teşvik avantajları nedeniyle Diyarbakır’ın yeniden yatırım hamlesinin başlayacağı bir kent olarak göründüğünü belirterek, “Altyapı yönünden kendini çok hazır hale getirmiş illerimizden birisi.Bütün illere yol bağlantılarını bitirmiş, uluslararası havalimanını bitirmiş ve demiryolu bağlantısı olan bir kent. Dolayısıyla yatırım alma konusunda çok avatajlı bir şehir. İran, Irak ve Suriye’ye de çok yakın. Diyarbakır’a çok büyük miktarda yatırımın geleceği ve istihdama da çok büyük katkı sunacağı görülüyor. Diyarbakır, güvenlik yönünden de bütün sıkıntılarını geride bırakmış bir il. Diyarbakır tarihini gösterecek yatırımlar sur içinde başladı. Kent ilerde turizmde de merkez haline gelecektir. Kral Kızı ve Silvan barajlarının yapımı devam ediyor. Bunlar istihdama yardım edecek. Diyarbakır sadece hububat yönünden değil, meyveciliğe de geçilecek illerin başında gelebilir. Mevsimi çok uygun. Bunların hepsi Diyarbakır’da yatırım yapmanın cazip olduğunun göstergesidir İlave OSB’nin yapılması, yeni OSB’nin yapılması, ilçelerde OSB’ler yapılması için çalışmalara başlanması gibi gelişmeler nedeniyle, Diyarbakır’ın önümüzdeki günlerde yeni yatırımlardan pay alacağını düşünmekteyiz. Diyarbakır, Doğu, Güneydoğu’nun merkezi olan bir yerde. Türkiye’deki yatırımcı gruplarının Diyarbakır’ı düşünmelerinin kendilerine fayda getireceği kanaatindeyim” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir