Güney Kafkaslar Gaz Koridoru'nun temeli 20 Eylül'de atılıyor
Azerbaycan ziyareti sırasında İlham Aliyev'le ortak basın açıklaması yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Kafkaslar Gaz Koridoru'nun temel atma töreninin 20 Eylül'de yapılacağını söyledi
ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Güney Kafkaslar Gaz Koridoru'nun temel atma töreninin 20 Eylül'de yapılacağını açıkladı. Cumhurbaşkanı olarak Azerbaycan'a ilk resmi ziyaretini düzenleyen Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile yaptığı ve TV'lerden canlı olarak yayınlanan basın açıklamasında Türkiye ve Azerbaycan arasındaki enerji işbirliğine ve TANAP projesinin bu ilişkilerdeki önemine vurgu yaptı.
Erdoğan, "Enerji ile ilgili olarak TANAP büyük önem arz etmektedir. Türkiye üzerinden Avrupa'ya gidecek olan bu hat özellikle büyük bir öneme haiz. Bunu, Azerbaycan'ın enerjideki gücünü ortaya koyması bakımından, bir barış hattı olması bakımından çok önemli bir yatırım olarak görüyorum. Bu dayanışmamızın artık son safhasına geldik. İnşallah bu ayın 20'sinde temel atma töreni yapılacak. Yüksek düzeyli katılımcıların da olacağı bu temel atma töreni ile bu adım atılıyor ve makineler de inşallah çalışmaya başlıyor. Türkiye tarafında yapılması gerekenler büyük ölçüde bitmiş vaziyette, Azerbaycan tarafında da aynı şekilde, bununla birlikte süreç artık hızlanarak devam edecektir" dedi.
Köşk yetkililerinin verdiği bilgiye göre 20 Eylül'de Bakü'de Güney Kafkaslar Gaz Koridoru'nun temel atma töreni gerçekleştirilecek. Bu, TANAP'ın Azerbaycan'daki başlangıç noktası olması açısından önem taşıyor.
16 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak
TANAP hattının Hazar Denizi'nde bulunan ve dünyanın en büyük doğalgaz sahalarından biri olan Şah Deniz II'den yılda 16 milyar metreküp doğalgaz taşıması hedefleniyor. Boru hattı Türkiye'nin Gürcistan sınırından Bulgaristan ve Yunanistan sınırına kadar olacak. BOTAŞ, yaz başında TANAP'taki payını yüzde 20'den yüzde 30'a çıkarmıştı.
Erdoğan, temel atma töreninin ardından özellikle inşaat ve boru sanayi sektöründe de iki ülke arasında bir hareketlilik yaşanacağına dikkat çekti ve iki ülkenin 15 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşmak konusunda da siyasi iradeye sahip olduğunu söyledi. Aliyev de görüşmelerde enerji konusunun geniş olarak ele alındığını belirtti ve tüm dünyanın TANAP projesine büyük ilgi gösterdiğini söyledi ve "TANAP elbette daha geniş bir işbirliği istemektedir, bu projeye iştirak eden ülkeler ve şirketler daha çoktur. Eminim müşterek irade ile bu projeyi icra edeceğiz" dedi.
İki lider baş başa ve heyetler arası görüşmelerde başta dağlık Karabağ sorunu olmak üzere dış politika meseleleri ile savunma sanayi işbirliği gibi potansiyel vadeden diğer alanları görüştüklerini de belirtti.