Güney Afrika'dan Türkiye'ye yatırım çağrısı
Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Elizabeth Thabethe, Türkiye'den iş adamlarını ülkesine daha fazla yatırım yapmaya davet ederek, "Türkiye'nin inşaat ve altyapı projelerinde Afrika'da çok büyük bir oyuncu olabileceğini düşünüyorum" dedi
İSTANBUL -Dış Ekonomik İlişkileri Kurulu (DEİK) Türkiye - Güney Afrika İş Forumu'nda konuşan Thabethe, iki ülkenin büyüme hedeflerinin benzerliğine dikkati çekerek, "Benzerliklerimize bakıldığında iki ülke birbirinin güçlü yanlarından yararlanabilir, kendi bölgelerimizde yatırım ve iş birliği fırsatlarını optimum düzeyde değerlendirebiliriz" yorumunu yaptı.
Türkiye ve Güney Afrika'nın yüksek ticaret potansiyeli olduğuna işaret eden Thabethe, "Şu anda Güney Afrika Cumhuriyeti'nde 200'ün üzerinde Türk şirketi bulunmakta ve bunlar ortalama olarak 1 milyar dolarlık bir ticari ciro oluşturmaktadır. Türk iş adamları için yatırım anlamında çok önemli fırsatlar yaratıldı. Arçelik burada çok büyük bir şirket, Güney Afrika'da da çok iyi işler yapıyor" dedi.
Thabethe, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Giderek güçlenen ekonomimiz, genişlemekte olan tüketici pazarımız, istikrar içerisinde güçlenen finansal sektörlerimiz sayesinde Türk şirketler Güney Afrika Cumhuriyeti'nde daha fazla iş yapmak isteyecektir. İnşaat ve altyapı projelerinde Türkiye'nin Afrika'da çok büyük bir oyuncu olabileceğini düşünüyorum. Güney Afrika'da etkin olarak bulunan şirketler var."
Güney Afrika Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Vika Mazwi Khumalo ise, "Büyüme hedefimiz doğrultusunda iki ülke arasında büyük gelişme oldu. İş dünyası açısından bu ilişkiler ümit verici. Büyümekte olan iş fırsatlarını temsil ediyoruz. Her iki tarafta da büyük bir istek söz konusu. Halihazırda önümüzde iş dünyası arasında oluşan başarı örnekleri var. Güney Afrika'da ve Türkiye'de karşılıklı yatırımlar gerçekleşti" ifadelerini kullandı.
Türkiye ve Güney Afrika'nın ticari ve ekonomik ilişkilerinin hızla arttığını belirten Khumalo, "Güney Afrika Cumhuriyeti'nde çevre, madencilik, makine üretimi sektörlerinde yeni fırsatlar bulunmaktadır. Bu fırsatlar Türkiye'deki büyük şirketler tarafından görüldü. İş ilişkilerinin gelişmesi bizi bir adım öteye götürüyor" şeklinde konuştu.
"Türkiye'nin Afrika'daki yatırımları 5 milyar dolar civarında"
Toplantıda konuşan DEİK Türkiye - Güney Afrika İş Konseyi Başkanı Tamer Taşkın ise, "Türkiye'nin yurt dışı yatırımları 25 milyar doları aşmış, Afrika'daki yatırımları 5 milyar dolar civarına ulaşmıştır. Türkiye olarak Afrika kıtasına özel önem veriyoruz. Her girişimimizin hem Afrika ülkelerine hem Türkiye'ye kazanç getirmesini hedefliyoruz" dedi.
Türkiye'nin Güney Afrika ile toplam ticaret hacminin geçen yıl 1 milyar 670 milyon dolar olarak kaydedildiğini belirten Taşkın, "Bu rakamın büyük çoğunluğunu Türkiye'nin ithalatı oluşturmaktadır. İthal ettiğimiz başlıca ürünler arasında mineral yakıt ve yağlar, değerli taşlar, makine, demir-çelik ve metal cevherleri yer almaktadır. Başlıca ihraç ettiklerimiz arasında ise yine makine ve mineral yakıt ve yağlar ile motorlu kara taşıtları bulunmaktadır" bilgisini verdi.
Güney Afrika'da gerçekleştirilmesi planlanan projelerde Türk iş adamlarının önemli roller oynayabileceğine inandığın belirten Taşkın, gıda, lokanta zinciri, deri tabaklama, mücevherat, tekstil, otomotiv, bağcılık, kurutulmuş meyve, turizm, taşıma endüstrisi, cam ve cam ürünleri, ecza malzemeleri, elektronik endüstrisi, kağıt ve kağıt ürünleri, baskı, plastik ürünler, kozmetik ve sağlık ürünleri, ev aletleri alanlarında ticaret ve yatırım fırsatları yaratılabileceğini söyledi.
Taşkın, konuşmasına şöyle devam etti:
"İnşaat sektörü Afrika'da Türk firmalarının en fazla faaliyet gösterdiği alandır. Bugüne kadar üstlenilen projelerin bölgesel dağılımına bakıldığında Afrika, 46,4 milyar toplam proje büyüklüğü ile Bağımsız Devletler Topluluğu ve Ortadoğu'dan sonra üçüncü sırada yer almaktadır. 46,4 milyar dolar değerindeki bu projelerin yüzde 84,6'sı Kuzey Afrika bölgesinde, geri kalan yüzde 15,4'ü Sahra Altı Afrika bölgesinde gerçekleştirilmiştir. Toplam projelerin yüzde 49,8'i bina ve sanayi alanı yapımını,yüzde 47,4'ü altyapı projelerini, kalan yüzde 2,8'sini de diğer projeler kapsamaktadır. Türk müteahhitlik firmalarımızın Afrika'da üstlendikleri projelerin bedeli 2003 yılında 577 milyon dolar iken 2012 yılında gerçekleştirilen proje bedelleri toplamı 4,2 milyar dolara ulaşmıştır. 2012 yılında, altyapı ve üstyapı dahil toplam 39 proje üstlenilmiştir.Türk firmalarının halihazırda bölgede üstlendiği projelere bakıldığında, bu coğrafyada daha önemli işler alınabileceğine olan inancımız tamdır."