Gündoğdu, yeni markayla 50 milyon $ ciro hedefliyor
Gündoğdu Grup, 2016’da deneme üretimi sürecini başlatacağı yeni tesisinde hem ihracata odaklanacak hem de yurtiçine üst grup mobilya üretecek. Şirket üretiminin yüzde 50’sini ihraç etmeyi hedefliyor
ERCAN ÜSLÜ
TRABZON - Gündoğdu Grup, yeni markasıyla çıtayı yükseltiyor. İnegöl’de 130 bin metrekarelik alana kuracağı fabrikasının ardından üretim kapasitesini yüzde 40 artırmayı planlayan Gündoğdu Grup, 2016’da deneme üretimi sürecini başlatacağı tesiste hem ihracata odaklanacak hem de yurtiçine üst grup mobilya üretecek. Üretiminin yüzde 50’sini dış pazara aktarmayı hedefleyen Gündoğdu, ilk yıl için de 50 milyon dolarlık ciro bekliyor.
Trabzon’da Arsin Organize Sanayi Bölgesi’ndeki beş ayrı üretim tesisinde yılda 60 bin adet mobilya grubu üreten Gündoğdu Grup, İnegöl’e ek bir tesis kurmaya hazırlanıyor. Önümüzdeki yılın ilk yarısında deneme üretimine başlayacak olan şirket, ihracata ağırlık vermeyi planlıyor. Üretiminin yüzde 10’unu dış pazarlara aktaran şirket, yeni yatırımıyla birlikte bu payı yüzde 50’ye çıkartmayı hedefliyor. İnegöl’deki yeni tesiste 500 personele istihdam sağlayacak olan Gündoğdu, 70 bin metrekare açık, 60 bin kapalı alanda ihracat ağırlıklı ve yurtiçinde üst gruplara yönelik üretim yapmayı planlıyor.
“İnegöl’de daha kaliteli ürün üreteceğiz”
Makine parkının satın alındığını söyleyen Gündoğdu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Gündoğdu, “Gündoğdu Grup altında yeni bir marka ile piyasaya çıkacağız. Aynı zamanda Gündoğdu markası dışında ilk markamız olacak. İnegöl’de Gündoğdu’nun ürettiği üründen daha kalitelisini üreteceğiz. Şu anda yıllık 60 bin grup üretiyoruz. Ek tesisle bunu 100 bine çıkacağız. Şu anda 20 bin plaka işlerken, önümüzdeki yıl yatırımla birlikte ayda 35 bin işlemeyi planlıyoruz. Bölgenin kapasitesinin dolayı, yeni yatırımı lojistik önceliği doğrultusunda İnegöl’de kurmayı planladık. Trabzon’daki tesislerimiz aynı şekilde üretimine devam edecek. Zaten burayı büyütemediğimiz için yeni tesis kurma kararı aldık. Ve orada ihracata ağırlık vermeyi planlıyoruz” dedi.
Trabzon'da yan sanayi oluşturulamıyor
Trabzon’un marka şehir olmadığını savunan Gündoğdu, bölgede yan sanayinin de oluşturulamadığına dikkat çekti. “Biz de ahşap ve sünger derken, bugüne kadar tüm entegre tesislerimizi kurduk” açıklamasını yapan Gündoğdu, bölgede yetişen ağacı alıp, ürettikleri mobilyayı direk olarak tüketiciye sunduklarını belirtti. Gündoğdu, “Tek faturayla vatandaşın evine ürünü koyabiliyoruz. Müşteri de aslında imalattan mal almış oluyor. Direkt üretici ile muhatap olan tüketici aslında düşük fiyata aynı zamanda da kaliteli ürün almış oluyor” diye konuştu.
Ana hedef Ortadoğu ülkeleri
İhracatta hedef pazarlarının Ortadoğu ülkeleri olduğunun altını çizen Gündoğdu, Rusya, Gürcistan, Ukrayna, Fransa, Belçika, Hollanda, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan’nın aralarında bulunduğu ülkelere ürün gönderdiklerini belirtti. “Kendi yapar kendi satar, mantığıyla ilk elden son tüketiciye kadar ulaştığımız bir sistemimiz var” ifadelerini kullanan Gündoğdu, “Ülke genelinde 100 mağazamız var. Bunu 150’ye çıkarmayı planlıyoruz. Ayrıca yeni tesis ile birlikte bin olan istihdamımızı bin 500’e çıkaracağız. Üretimden ihracata kanalize ettiğimiz payı da yüzde 10’dan yüzde 50’ye çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
Kentsel dönüşüm önümüzü açacak
Sektörün sorunlarına da değinen Gündoğdu, “Sektörün geleceğine bakıldığında; atölye düzeninden fabrika düzenine geçiş olduğu görülüyor. Bu kırılma hala devam ediyor. İnegöl’de 2 bin 300 tane üretici var. Bunun 10 tanesi fabrika konumunda büyük şirket. Bölgede ikinci OSB’nin açılması planlanıyor. Ülkenin tamamında bu altyapı oluşturulmaya çalışıyor. Türkiye’de 15 milyon yapının kentsel dönüşüm projeleriyle yenileneceğini öngörüldüğünde mobilya sektörünün de önünün açık olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı