Gül bahçeleri bu sezon yüz güldürecek
Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'inin gerçekleştirildiği Isparta'da yeni sezon için gül bahçelerinde hazırlıklar tamamlandı.
Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (GÜLBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Çelik yaptığı açıklamada, Isparta çiftçisinin en fazla kazancı gülden elde ettiğini söyledi.
Gül denildiğinde akla ilk olarak Türkiye ve Isparta'nın geldiğini belirten Çelik, bu çiçeğin kentin sembolü olduğunu, bölgedeki hemen herkesin gül çiçeğiyle ilgilendiğini ifade etti.
Gül bahçelerinde yeni sezon hazırlıklarının tamamlandığını dile getiren Çelik, şöyle devam etti:
"Gül bahçelerinin bakımı, çiçeklerin budanması gibi işlemler havaların iyi gitmesi sayesinde zamanında bitirildi. Geçen sene gül rekoltesi 8 bin 500 ton civarındaydı. Bu yıl rekoltenin bir miktar daha artacağını düşünüyoruz. Hava şartlarında risk olmazsa rekolte 9 bin ton civarında olabilir. Bunun üzerine de çıkabilir ama geçen senenin altına düşmeyecektir. Bu, parfümeri ve kozmetik sanayinin ham maddesi olan gül yağı, gül konkreti, gül suyu ve diğer gül menşeli ürünlerin yeteri kadar üretilebileceği anlamına gelir. Köylülerimizin, çiftçilerimizin inşallah bu sene yüzü gülecektir."
Ülke ekonomisine sağladığı katkı yüksek
Isparta'da kışın sona ermesiyle hasadı yapılan ilk bitkinin gül olduğunu belirten Çelik, üreticilerin gülden sonra diğer zirai faaliyetlere devam ettiğini söyledi.
Gül işlendikten sonra elde edilen ürünlerin büyük bölümünün yurt dışına satıldığını anlatan Çelik, "Her yıl sadece gül yağı ve konkretinin (katı gül yağı) ihracından ülkemize 25-30 milyon avro gibi bir girdi sağladığından bahsetmek mümkün. Bunu diğer parfümeri ve kozmetik alanlarıyla da ilişkilendirdiğimiz zaman toplamda 50 milyon avroya kadar çıkabildiğini gördük." diye konuştu.
Çelik, gül yağı, gül konkreti ve gül suyunun yüzde 90'ının ihraç edildiğini ve ülke ekonomisine önemli miktarda döviz girdisi sağlandığını ifade etti.