Gelişen ülkeler tahvil ihracı için yarışıyor!
Negatif ve düşük faiz ortamı gelişmekte olan ülkelere yaradı. Yüksek getiri sunan bu ülkelerin cazibesi arttı.
Evrim Küçük
DIŞ HABERLER -
Yatırımcılar gelişmekte olan ülkelerle ilgili kötümser bir başlangıç yaptı 2016’ya. Ekonomilerinin yavaşladığına dair artan endişeler nedeniyle analistler ve ekonomistler bu piyasalardan uzak durulması uyarısı yaptı. Ancak 2016’da artan petrol fiyatlarının emtia üreticisi ülkelere güvenin artmasını sağlaması ve merkez bankalarının teşvik programlarının faizleri aşağı çekmesi gelişen ülkelerin yatırımcı için cazibesini canlandırdı. Aralarında Türkiye’nin de olduğu birçok gelişen ülke,gelişmiş ekonomilere göre sundukları daha yüksek faizlerle uluslararası tahvil piyasalarına geri dönüyor.
25 milyar doların üzerinde tahvil satışı
Ocak ayı sonu itibariyle düşük gelir grubundaki ülkelerin dolar, yen ve euro gibi döviz cinsinden tahvil ihraçlarının büyüklüğü 2015 yılının yarısındaki seviyeye ulaştı. Dealogic verilerine göre sadece Brezilya ile Türkiye’nin, uzun bir aradan sonra son iki hafta içinde yaptığı ihraç, gelişmekte olan ülkelerin şubat sonu itibariyle 15 milyar dolar olan ihraçlarını 25 milyar doların üzerine çıkardı. Avrupa ve Japonya’daki mevcut negatif faiz oranları nedeniyle yatırımcıların daha yüksek faiz oranlarına yönelmesiyle ve vadeli işlemcilerin ABD’de eylülden önce faiz artırımı olmayacağına dair fiyatlama yapması gelişen ülke tahvillerine yaradı. Oluşan düşük faiz ortamından avantaj elde etmek için birçok ülke bu piyasaya geri geliyor.
Kredi piyasalarına geri dönüyorlar
◗ Türkiye borçlanma maliyetlerinin bu yılın en düşük seviyelerine gerilemesiyle ve yatırımcıların ABD’nin yakın bir zamanda faiz artıramayacağına olan inancı nedeniyle, Nisan 2015’ten bu yana ilk kez dolar cinsinden tahvil ihracı yapacak. Hazine Müsteşarlığı dolar cinsinden 2026 vadeli tavhil ihracı için Bank of Amerika Merrill Lynch, Citigroup ve Deutsche Bank’a yetki verdi. Kaynaklara göre 10 yıl vadeli tahvil için başlangıç fiyatı tahmini yüzde 5.05 ila 5.10 arasında bulunuyor.
◗ Brezilya da bu ay yüzde 6.125 faizle 1.5 milyar dolarlık 10 yıl vadeli kağıt ihraç etti.
◗ Polonya bu yıl 1 milyar euro büyüklüğünde 10 yıllık tahvil ve 750 milyon euroluk 20 yıllık tahvil satışı gerçekleştirerek, uluslararası piyasalara dönen ilk gelişen ülke oldu.
◗ Şili sekiz ay aradan sonra 1.2 milyar dolarlık 10 yıllık tahvil sattı.
◗ Rusya da eurobond piyasasına geri gelecek. Maliye Bakanlığı’nın açıklamasına göre Moskova, 2013 yılından bu yana ilk defa 25 yabancı bankaya başvurarak, yurtdışı kredi piyasasına dönebilme umuduyla, euro tahvil ihracı talebinde bulundu.
◗ Bulgaristan gözünü uluslararası kredi piyasalarına dikti. Düşük faizlerden avantaj sağlamak isteyen ülkelere katılarak Bulgaristan iki yıl vadeli eurobond ihracına çıkıyor. Sofya yüzde 2.327 faizle yedi yıllık ve yüzde 3.248 faizle 12 yıllık borçlanmayı planlıyor.
◗ Arjantin piyasalara dönüş yapmayı planlayan bir diğer ülke. Uzmanlar, Arjantin’in 15 milyar dolar borçlanma planlarını hayata geçirmesi halinde 2016’nın gelişen ülke borçlanması açısından rekor bir yıl olabileceğini söylüyor.
◗ Irak petrol fiyatları ve askeri harcamalar nedeniyle ortaya çıkan bütçe açığının finansmanında kullanılmak üzere, 1.5 trilyon Irak Dinarı (1.27 milyar ABD Doları) değerinde iki yıl vadeli iç borç senedi satışı hazırlığında. Bu satış, 2003’ten bu yana ilk kez gerçekleştirilecek olup, ocak ayında duyurulan 5 trilyon dinarlık toplamın bir bölümünü oluşturuyor. Irak yakın gelecekte uluslararası piyasaya da satış yapmayı da planlıyor.
◗ Moğolistan 3 yıl boyunca uluslararası tahvil piyasalarından uzak durduktan sonra yatırımcının kapısını çalacak. En son 2012’de yurtdışında borçlanan Moğolistan, 1.5 milyar dolarlık borç satışı yapmayı planlıyor.