Gelişen ekonomilere para akışı yeniden hızlandı
Getiri arayışındaki yatırımcıların iştahıyla birlikte geçtiğimiz bahar aylarında sermaye akışının kesildiği gelişmekte olan piyasalara para akışı tekrar başladı.
Aydın ŞAHİNALP
DIŞ HABERLER - Gelişen ülkelere para akışı sürüyor. Yatırım Bankası Goldman Sachs müşterilerine gönderiği ‘Küresel Piyasalar’ başlıklı notta, son iki haftada gelişen ülkelere para akışının hızladığını belirtti.
Gelişemekte olan piyasalara bahar aylarında duran para akışının tekrar başladığı belirtilen raporda, “Brexit sonrası faizlerin düşük seyrettiği ve Çin büyümesinin görece istikrarlı olduğu süreçte getiri arayışının olduğu ortamda son birkaç haftadır gelişen ülke varlıklarına doğru önemli miktarda giriş yaşandı” ifadeleri yer aldı.
18.4 milyar dolar giriş oldu
İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmaya karar vermesiyle gelişen ülkelere 18.4 milyarlık para girişi olduğunu belirten Goldman Sachs’ın raporunda, “Gelişen ülke varlıkları için ocak ayındaki inişli çıkışlı başlangıç yerini güçlü performansa doğru bırakıyor. Brexit sonrası oluşan ‘getiri arayışı’ ortamı gelişen ülke varlıklarını hareketlendirdi. Yatırımcıların tercihi hisse senedi ve tahviller oldu. Brexit’in ardından gelişmekte olan ülke piyasalarına yaklaşık 18.4 milyar dolarlık para girişi yaşanırken bunun 7.4 milyar dolarlık bölümü son iki haftada ve hisse senedi alımıyla gerçekleşti” denildi.
Geçtiğimiz şubat-nisan döneminde gelişen ülke hisse senedi piyasalarına yaklaşık 22 milyar dolarlık sermaye girişi olmuştu. Ancak mayıs ayıyla birlikte yatırımcının iştahı kesilmiş ve geri çıkışlar olmuştu. Brexit kararına kadar 10.2 milyar dolarlık sermaye akışı devam etmişti.
Sadece tahvillere 11.3 milyar $
Son üç yıldır gelişmekte olan ülke tahvillerine doğru yaşanan sermaye akışının yavaş olduğunu belirten Goldman Sachs, “Gelişen ülke tahvillerine olan akış 2014’ten bu yana yavaş ve istikrarlı bir seyir izliyor. Şubat- nisan döneminde gelişen ülke tahvillerine 11.3 milyar dolarlık giriş oldu. Brexit kararıyla birlikte ise 8.2 milyar dolarlık bir sermaye girişi yaşandı” dedi.
Para çıkışı hız kesti
Öte yandan Uluslarlarası Finans Enstitüsü (IFE), gelişmekte olan ülkelerden net sermaye çıkışı tahminini aşağı yönlü revize ederek 350 milyar dolar olacağını belirtti. Bu rakam 2015’te yaşanan sermaye çıkışının yarısına denk geliyor. IFE’nin 2016 yılı için önceki tahmini 448 milyar dolardı.
Gelişen ülkelerdeki sermaye hareketlerinin en yetkin takipçilerinden birisi olan Uluslarlarası Finans Enstitüsü, bu yıl içinde sıkıntılı günler yaşayan gelişen piyasaların portföy yatırımlarıyla sürdürülebilir bir iyileşme içine girdiğinin altını çiziyor.
Uluslarlarası Finans Enstitüsü'nün hazırladığı raporda, “Gelişen piyasalara olan dönüşte, yatırımcıların merkez bankalarının güvercin hamleleriyle doygunluğa erişmiş olgun piyasalardaki faizlerdeki keskin düşüşle yeni getiri arayışına girmesi etkili oldu. İleriye yönelik olarak, 2016 yılının ikinci yarısında da gelişmekte olan ülkelere özel sermaye akışının artacağını öngörüyoruz. “görüşleri yer alıyor.
Ancak IFE, ‘Fed’in şahinleşmesi ve Çin’in para birimi yuanı istikrarlı seviyelerde tutamaması risklerini unutmamak gerekiyor’ diye yatırımcıları uyardı.
Draghi'den Türkiye açıklaması
Avrupa Merkez Bankası (ECB) beklendiği gibi politika faizini sıfırda, mevduat faizini ise yüzde -0.4’te sabit tuttu. ECB Başkanı Mario Draghi, “Türkiye’deki gelişmelerin Euro Bölgesi’nde güveni etkilemesi olası. İhtiyaç olması halinde yetkimiz kapsamındaki tüm araçları kullanmaya hazırız” dedi. Draghi, Türkiye’de yaşanan başarısız darbe girişiminin Euro Bölgesi’nde ekonomiye güveni etkileyebileceğini söyledi. “Bu gelişmelerin Euro Bölgesi ekonomisinin nasıl etkileyeceklerini öngörmek zor” diye konuşan Draghi, “Ancak güveni etkilemeleri çok büyük olasılık” dedi. Ancak Draghi, Türkiye’deki gelişmelerin Euro Bölgesi ekonomisi üzerinde çok ciddi etkiye sahip olmasını beklemenin zor olduğunu da vurguladı.