Gelir ve kurumlar vergileri birleşecek reform yılın ilk yarısında tamamlanacak
2016 Bütçesi'nin 9 Mart Çarşamba günü kabul edilmesinin ardından, Meclis Plan Bütçe Komisyonu öncelikli gündemini 92 maddelik Gelir Vergisi Kanun Tasarısı olarak belirledi.
Canan Sakarya
ANKARA - Gelir Vergisi Reformu, mart ayında Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nun gündemine geliyor. Tasarı önce oluşturulacak bir alt komisyonda ele alınacak, Meclis tatile girmeden yılın ilk yarısında kanunlaştırılacak. Vergi tabanını genişletmeyi amaçlayan tasarıyla, 210 maddelik Gelir Vergisi Kanunu ile 45 maddeden oluşan Kurumlar Vergisi Kanunu birleştirilerek, 92 maddeye indiriliyor.
2016 Bütçesi'nin 9 Mart Çarşamba günü kabul edilmesinin ardından, Meclis Plan Bütçe Komisyonu öncelikli gündemini 92 maddelik Gelir Vergisi Kanun Tasarısı olarak belirledi. Tasarının mart ayında komisyon gündemine gelmesi bekleniyor. Geçtiğimiz yasama döneminde alt komisyon çalışmalarına başlanan tasarı seçimler nedeniyle kadük kalmıştı. Değişiklik yapılmadan yeniden Meclis'e sunulan kanun tasarısını Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın komisyona sunmasının ardından kurulacak alt komisyonda düzenlemeler kapsamlı şekilde ele alınacak. Hükümet, Eylem Planında, Gelir Vergisi Kanun Tasarısını 21 Haziran 2016 tarihine kadar yasalaştırmayı taahhüt etti.
Vergi tabanı genişliyor
Tasarıyla, 210 maddelik Gelir Vergisi Kanunu ile 45 maddeden oluşan Kurumlar Vergisi Kanunu birleştirilerek, 92 maddeye indiriliyor. Daha etkin, basit ve adil bir vergi sisteminin hedeflendiği Gelir Vergisi Reformu ile beyannameli mükellef sayısının artırılarak vergi tabanının genişletilmesi hedefl eniyor. Bu kapsamda, ücret ve istisna serbest meslek kazancı elde eden gerçek kişilerden, gelirleri belirlenen tutarı aşanlara da beyanname verme zorunluluğu getiriliyor. Tasarıda beyanname verme süreleri bir ay öne çekilerek, dördüncü dönem geçici vergi beyannamesi kaldırılıyor.
Gerçek usulde vergilendirilen mükellefl erden, hasılat eşiklerinin altında kalanların, basit usulde vergilendirilebilmesi imkanı korunuyor.
Götürü tutara sınırlama
Tasarıyla, kentsel rantların ve sermaye kazançlarının vergilendirilmesindeki istisnalar daraltılıyor. Buna göre, taşınmazlar, pay senetleri, ortaklık hakları ve hisselerinin elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar, elde tutma süresine göre kademeli olarak istisnaya tabi tutularak vergilendiriliyor.
Vergi tabanını genişletmeye yönelik yapılan diğer bir önemli düzenleme ise kira gelirlerinde götürü gider uygulamasına getirilen sınırlama. Taşınmazların konut olarak kiralanmasından elde edilen gelirin beyanında uygulanan götürü gider, elde edilen hasılat tutarına göre sınırlandırılıyor ve belli bir hasılat tutarı üzerinde gelir elde edilmesi halinde ise kaldırılıyor.
Tasarıyla, yönetim kurulu üyeleri için, ortaklık payı ile orantılı olmaksızın verilen kâr payları ücret sayılıyor. Uluslararası uygulamalara paralel yabancı iş adamları, uzmanlar ve basın çalışanları, Türkiye'de 3 yıldan fazla kalırsa tam mükellef olacak.
Vergi Usul Kanunu da Meclis'e sunulacak
Gelir Vergisi Reformu'nun ardından, Vergi Usul Kanunu (VUK) yenilenecek. Henüz Meclis'e sunulmayan VUK'un da yılın ilk yarısında kanunlaştırılması planlanıyor. 1961 yılından bu yana uygulamada olan tasarının yenilenmesiyle, uyumlu mükellefe pozitif ayrımcılık yapılması beklenirken, kayıt dışı ekonomiyle mücadele hedefine yönelik ceza hükümleri yeniden ele alınıyor.