G20 kararı sızdı

İstanbul'da düzenlenen G20 toplantısından çıkacak karar basına sızdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünyanın önde gelen ekonomilerinin oluşturduğu G20 grubu, İstanbul toplantılarının sonunda açıklayacağı bildirinin taslağında, ısrarlı durgunluk riskiyle mücadele için parasal ve mali politikalarda kararlı davranacaklarını açıklayacaklar.

Reuters'in taslağını elde ettiği bildiri bugün 20 ülkenin maliye bakanları tarafından onaylanacak. Metinde, bazı gelişmiş ekonomilerde görülen uzun süreli düşük enflasyonun, yavaş büyümenin ve talepte zayıflığın risklerine dikkat çekiliyor.

"Kararlı adımlar atacağız"

Taslak belgede, "Bu nedenle  parasal ve mali politika  ayarlarımızı sürekli olarak gözden geçirecek ve gerektiğinde kararlı adımlar atacağız" deniliyor. G20 grubu  bazı önemli ekonomilerdeki olumlu görünümü memnunlukla karşılarken,  küresel ekonominin bütünü hakkında karamsar bir görüş benimsedi. Büyümenin eşit olmadığı ve ticaretteki büyümenin de yavaş olduğu belirtildi. Bildiri taslağında şöyle denildi: "Bazı ülkelerde potansiyel büyüme düşüyor, talep hâlâ zayıf, istihdamdaki görünüm karamsar olmaya devam ediyor ve gelir eşitsizliği giderek artıyor." Bildiride euro bölgesi ve Japonya'da büyümenin yavaşladığı ve bazı gelişmekte olan ekonomilerde de yavaşlamanın başladığına dikkat çekiliyor. Bildiri bazı düşük gelirli gelişmekte olan ülkelerde görülen güçlü büyümenin de bazı durumlarda son dönemde durulmaya başladığını vurguluyor. 

ECB adımından memnuniyet var

Taslak bildiride, Almanya'nın kaygılarına rağmen Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) attığı nicel gevşeme adımından memnunlukla söz ediliyor ve  bu adımın Euro Bölgesi’nde toparlanmaya yeni bir destek sağlayacağı ifade ediliyor. ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımı beklentilerine de değinilen taslak bildiride, güçlü büyüme beklentileri olan daha sağlam ekonomilerin politikalarını normalleştirmeye yaklaştıkları hatırlatıldı. 

Uyarılar yer alıyor

Ancak bildiride şöyle bir uyarı da yer alıyor: "Farklı para politikalarının ve yükselen piyasa volatilitesinin var oluğu bir ortamda, politika ayarları dikkatle ölçülmeli ve olumsuz art etkilerden kaçınmak için çok açık-seçik ifade edilmelidir." Petrol fiyatlarındaki sert düşüşün küresel büyümeye bir miktar desteği olacağı ancak fiyat görünümünün belirsiz olmaya devam ettiği belirtilerek, G20'nin emtia piyasalarını dikkatle izlemeyi sürdüreceği de bildirildi. G20 üyeleri politikalarını, kısa-dönem ekonomik gerçekleri yansıtacak biçimde muhafaza edecekler ve bu arada  üretimin bir parçası  olarak  borçları da sürdürülebilir bir gidişata sokacaklar. 

Bu konularda ilginizi çekebilir