Foreks’te "ne kadar para o kadar kaldıraç" dönemi
Foreks piyasasına bir dizi önlem paketi geliyor. Yeni düzenlemeler; hem yatırımcı hem de aracı kurumların dikkatli işlem yapmalarını sağlayacak.
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
Sermaye piyasalarına çalım atan, her geçen gün yatırımcı sayısını ve işlem hacmini büyüten Foreks piyasasında, artan mağdur sayısı yeni önlemler getiriyor. SPK’nın Türkiye Sermaye Piyasası Birliği nezdinde aracı kurumların görüşüne açtığı taslağa göre, kaldıraç oranı yatırımcı ve ürün bazında ayrışacak. Örneğin başlangıç teminat tutarı 10 bin TL’nin altında olan müşteriler için mevcut 1/100 olan kaldıraç oranı yeni düzenleme ile yarı yarıya inerek 1/50’yi geçemeyecek. Euro/dolar gibi en çok işlem yapılan paritelerde kaldıraç oranı ise daha yüksek olacak. Aracı kurumlar hesap açılışından önce Birlik nezdinde hazırlanan deneme platformu üzerinden müşterilerine muhakkak deneme hesabı yapması zorunlu olacak. Düzenli olarak kendi internet sitelerinde kayıp/ kazanç oranlarını açıklamak zorunda olan aracı kurumlar, müşterilere 5 maddelik bir yazılı metin imzalatacak. Kurul, TSPB’nden gelecek görüş üzerine nihai paketi düzenleyecek ve önümüzdeki günlerde bir tebliğ açıklayacak. Foreks piyasasında bugün günlük ortalama hacim 41,5 milyon liraya, 8 aylık hacim ise 6 trilyon liraya çıktı. Foreks işlemi yapan aracı kurum sayısı ise 37, yatırımcı sayısı ise 25 bin civarında.
“Gelecek şey tam olarak regülasyon”
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, foreks piyasasına yönelik düzenlemelerde son noktaya geldiklerini, düzenledikleri taslağa yönelik olarak TSPB’den istedikleri görüşler çerçevesinde önümüzdeki günlerde bir tebliğ hazırlayacaklarını ifade etti. Ürün ve yatırımcı bazında ikili bir ayrıma gidileceğini dile getiren Ertaş, hayata geçirilecek kaldıraç oranlarına ilişkin de şunları kaydetti: “İki bölüm halinde yaptık. 10 bin liraya kadar olan yatırımcılarda daha düşük kaldıraç oranı, en çok işlem yapılan paritelerde daha yüksek, ama likiditesi düşük paritelerde daha düşük olmak üzere ikili bir ayrıma gittik, görüşleri bekliyoruz. Bu yıl içinde bu işi sonlandıracağız. Gelecek şey tam olarak ‘Regülasyon’. Bundan sonra Forex’de işlem yapabilmek için önce demo kullanılacak, sonra düşük miktarda işlem yapıyorsa düşük kaldıraç oranı ile işlem yapacak. Ayrıca likiditesi yüksek olan paritelerde işlem yapıyorsa kaldıraç oranı yüksek gibi bir çok ayrımı olacak. Yayınladığımız tarihte bu kararları yürürlüğe koyacağız. Ondan sonrada TSPB bünyesinde kim ne kadar kazandırdı, ne kadar kaybettirdi data havuzu oluşturup vatandaşla paylaşılacak. Kaldıraç oranı 1’e 100’ün üzerine çıkmayacak, net bir şey söylemeyeyim ama küçük yatırımcıya daha düşük kaldıraç, profesyonel yatırımcıya daha yüksek kaldıraç, likiditesi yüksek paritelerde daha yüksek kaldıraç, düşük olanlarda daha düşük kaldıraç temel ilke bu. Ayrıca TSPB bünyesinde bir komite kurulacak ve reklamların hepsi, yazılı/ görsel metinler orada incelenecek”
2 Kasım'da halka arzlarda ciddi olarak artacak
Ertaş 1 Temmuz tarihi itibariyle yürürlüğe giren ve sermaye şirketlerinin nakit sermaye artırımı- Forekszede önlemleri geliyor Foreks piyasasına bir dizi önlem paketi geliyor. Yeni düzenlemeler; hem yatırımcı hem de aracı kurumların dikkatli işlem yapmalarını sağlayacak. BIST, patent pazarı kuracak Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, şirketlerin borsada patentlerini ekonomik değere dönüştürmesi için patent pazarı oluşturacaklarını belirterek, “Önümüzdeki dönemde borsamızda bir patent pazarı kuracağız, şirketler patentlerini ekonomik değere dönüştürebilecek” dedi. 2. Uluslararası Borsa İstanbul Finans ve Ekonomi Konferansı’nın (BIFEC) ilk gününde Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Vedat Akgiray’ın moderatörlüğüyle “Good Finance” kavramı ekseninde bir panel düzenlendi. Borsaya kote olan şirketlerin kurumsallaşmayı hızlandırdığını aktaran Dinç, “Borsaların değişik ülkelerden değişik grupları bir araya getirme gücü var. Borsada şu anda yatırımcıların yüzde 64’ü yabancı yatırımcılar. Borsacılar, siyasi olarak bir araya gelemez denilen grupları dahi bir araya getirir. Burada kurumsallaşmak isteyen şirketler borsanın gücünü arkasına almalı” diye konuştu. İsrail Borsası’ndan yetkililerin önümüzdeki günlerde Türkiye’ye geleceği bilgisini aktaran Dİnç, “Borsa tüm çevreleri bir araya getirir. İsrail Borsası bizim borsamıza ziyaret istedi, Filistin Borsası’nı da alın gelin dedik, gelecekler. Bunun için de bir tören yapacağız, çalışmalarımızı anlatacağız” ifadelerini kullandı. na yönelik düzenlemeler ile ilgili olarak, “Finans literatürünü tersine çevirdik” dedi.
Ertaş, şöyle konuştu: “Borçla finansmanın teşviki doğru bir yöntem değil, özkaynakla finansmanın teşviki için bir adım attık. Tarih bizi 10 sene sonra ‘Mucit’ diye yazacak. Taze para patronun cebinden çıkacak ve yine şirketin kasasına girecek. Halka arzlara ilişkin başvurular var ama asıl başvuruları seçimlerden sonra 2 Kasım itibariyle göreceğiz. Şirketler halka arz için seçimi bekliyor diyebiliriz. Şu an çok ciddi bir hazırlık var.” Ertaş, Borsa İstanbul’un Nasdaq ile ortak olmasıyla ilgili olarak ise “Nasdaq mı olmalıydı, başkası mı olmalıydı kararını Borsa İstanbul verdi. Ama bizim SPK olarak beklentimiz, kesintisiz 24 saat işlem yapılabilir bir teknik altyapı.”
TSPB’nin film yarışmasının birincisi Erdoğan Tosun oldu
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından ikincisi düzenlenen “Kamera Elinde Geleceğin Cebinde” Kısa Film Yarışması’nın sonuçları Borsa İstanbul’da yarışmacıların, jüri üyelerinin, TSPB ve Borsa İstanbul yetkililerinin katıldığı ödül töreninde açıklandı. “Şirketim” filmi ile birinci olan Erdoğan Tosun 15 bin liranın, “Pikselruf 2000” filmi ile ikinci olan Ali Özgür Güner 10 bin liranın, “Keşke Demeden” filmi ile üçüncü olan Enver Özüstün ise 7 bin 500 liralık para ödülünün sahibi oldu. İlk 10’a girenler ise TSPB’nin bir günlük eğitimlerinden birine ücretsiz katılacak.
BIST, patent pazarı kuracak
Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, şirketlerin borsada patentlerini ekonomik değere dönüştürmesi için patent pazarı oluşturacaklarını belirterek, “Önümüzdeki dönemde borsamızda bir patent pazarı kuracağız, şirketler patentlerini ekonomik değere dönüştürebilecek” dedi. 2. Uluslararası Borsa İstanbul Finans ve Ekonomi Konferansı’nın (BIFEC) ilk gününde Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Vedat Akgiray’ın moderatörlüğüyle “Good Finance” kavramı ekseninde bir panel düzenlendi. Borsaya kote olan şirketlerin kurumsallaşmayı hızlandırdığını aktaran Dinç, “Borsaların değişik ülkelerden değişik grupları bir araya getirme gücü var. Borsada şu anda yatırımcıların yüzde 64’ü yabancı yatırımcılar. Borsacılar, siyasi olarak bir araya gelemez denilen grupları dahi bir araya getirir. Burada kurumsallaşmak isteyen şirketler borsanın gücünü arkasına almalı” diye konuştu. İsrail Borsası’ndan yetkililerin önümüzdeki günlerde Türkiye’ye geleceği bilgisini aktaran Dİnç, “Borsa tüm çevreleri bir araya getirir. İsrail Borsası bizim borsamıza ziyaret istedi, Filistin Borsası’nı da alın gelin dedik, gelecekler. Bunun için de bir tören yapacağız, çalışmalarımızı anlatacağız” ifadelerini kullandı.
Forekszede önlemleri geliyor
• Yatırımcı işlem yapmadan önce demo kullanacak
• Yatırım ve kalkınma bankalarına kaldıraçlı işlemler hariç olmak üzere sermaye piyasası araçları üzerinde işlem ve portföy aracılığı yapma hakkı getirilecek
• Kaldıraç işlemi yatırımcı ve ürün bazında olacak
• 10 bin TL’nin altı için kaldıraç oranı 1/50’ye geçemeyecek
• En çok işlem yapılan paritede yüksek kaldıraç oranı uygulanacak
• TSPB nezdinde data havuzu kurulacak
• Aracı kurumlar kayıp/kazanç oranlarınıaçıklayacak
• Aracı kurumların reklamları TSPB bünyesinde incelenecek
• Müşterilere 5 maddelik bir yazılı metin imzalatılacak
• Aracı kurumlar ise bağımsız denetim kuruluşları tarafından yılda en az iki defa denetlenecek