“Firmaları radara aldık, haksız fiyat artışına izin vermeyiz”
Asgari ücret zammının açıklanmasının ardından haksız fiyat artışlarına karşı önlemler de ardı ardına gelmeye başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığının ardından, Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği’nden de (ETİD) uyarı geldi. ETİD Başkanı Hakan Çevikoğlu, haksız artışlara karşı gerekli yaptırımları uygulayacaklarını söyledi.
Nagihan KALSIN
Hükümetin 2025 yılında uygulanacak asgari ücret zammını açıklamasının ardından başta Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı olmak üzere devletin ilgili kurumlarından peş peşe uyarılar gelmeye başladı. Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamada “Fiyatlarını haksız şekilde artırmaya yönelik girişimlerde bulunan işletmeleri Ticaret Bakanlığımız ile yakın iş birliği içinde takip edeceğiz” denildi.
ETİD Başkanı firmaları uyardı
Bakanlık açıklamasında suni dalgalanmalarla piyasayı manipüle etmeyi amaçlayanlara karşı güçlü ve kararlı bir şekilde mücadelenin süreceği vurgulandı. Bakanlıkların açıklamalarının ardından benzer bir uyarı da e-ticaret sektöründen geldi. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Çevikoğlu, asgari ücret zammını fırsat bilerek, haksız fiyat artışına gitmeyi öngören firmalara şimdiden uyarılarda bulundu.
İşçiliğin toplam maliyetin yalnızca bir kısmını oluşturduğunu bu nedenle fiyat artışlarının ancak bu oranda yapılması gerektiğini kaydeden Çevikoğlu, sektör temsilcileri olarak haksız fiyat artışlarının önüne geçmek için her türlü önlemi aldıklarını açıkladı. Elektronik pazar yerlerindeki tüm satıcıları takibe aldıklarını kaydeden Çevikoğlu, “Platformlardaki tüm ürünlerin asgari ücret zammından önceki fiyatları belli.
Tüm fiyatlar çeşitli sistemlerimiz aracılığı ile takip ediliyor. Fahiş artışlara anında müdahale edilecek” dedi. Çevikoğlu şunları söyledi: “Tüm bu önlemlerin yanı sıra Kasım ayında başlayan yoğun indirim kampanyalarının Aralıkayı sonuna kadar da devam etmesini öngörüyoruz. Dolayısıyla asgari ücret zammı uygulamasının, yılın son pazarı fırsatlarının önüne geçmemesi için denetimlerimizi sıklaştıracağız” diye konuştu.
“Fırsatçılara göz açtırmayacağız”
4 yıldır PttAVM öncülüğünde “Yılın Son Pazarı Türkiye’nin Pazarı” sloganıyla devam ettirdikleri indirim haftası bu yıl 23- 31 Aralık döneminde gerçekleştirdiklerinin altını çizen Çevikoğlu, “Bu ay beklediğimiz 500 milyar TL’lik alışverişin 200 milyar TL’sinin bu haftada gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Bu süreçte, tüketici güvenini artırmak ve şeffaf bir alışveriş ortamı sunmak, öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Tüketicilerin beklentilerini karşılamanın ötesine geçerek, onların ihtiyaçlarına proaktif şekilde yanıt veren bir e-ticaret ekosistemi oluşturmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
Bu tarihlerde firmaların yeni yıla girerken stoklarını eritmesini, vatandaşların da en uygun fiyata en kaliteli ürünleri almasını amaçladıklarını aktaran Çevikoğlu sözlerini şöyle sürdürdü
“Haksız fiyat artışlarına yönelik sıfır tolerans yaklaşımımız, sektörde güveni pekiştirmeyi sürdürecektir. Ayrıca, e-ticaret sektörünün yalnızca bir satış kanalı değil, ekonomik büyümeye yön veren bir ekosistem olduğunun bilinciyle hareket ediyoruz. Yerli üreticileri desteklemek, uluslararası rekabet gücümüzü artırmak ve sürdürülebilir bir büyüme sağlamak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Vatandaşlara, KOBİ’lere ve e-ticaret sektöründe faaliyetlerini sürdüren kurum ve kuruluşlara destek vermek amacıyla uygulanacak indirimler ise denetimimizde olacak. Fırsatçılara göz açtırmayacağız.”
2025’te e-ticaret hacmi 6 trilyon TL'ye ulaşacak
1 Ocak 2025’ten itibaren elektronik ticaret işlemlerine aracılık edenler, bu işlemlerden elde ettikleri KDV hariç tutarı ürün sahibine öderken yüzde 1 stopaj uygulayacak ve bu tutarı kendi gelir beyanından mahsup edecek. Yeni düzenlemeyi değerlendiren IdeaSoft CEO’su ve TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara, “Bu şu anlama geliyor: Pazar yerleri veya platformlar üzerinden satış yapan her işletmenin gerçekleştirdiği satışlardan bu kesinti yapılarak gelir idaresine bildirimde bulunulacak.
Kâr marjının çok yüksek olmadığı, rekabetin fazla olduğu e-ticaret pazarında bu kesintinin olmaması bekleniyordu, ancak oran yüzde 1 olarak belirlendi. 2024 yılı 3,2-3,4 trilyon TL’lik e-ticaret hacmiyle kapanırken, 2025 yılında e-ticaret hacminin, enflasyonun da etkisiyle yaklaşık 5,5-6 trilyon TL’ye ulaşmasını öngörüyoruz” diye konuştu.