Fındıkta küllemeyle mücadele çalıştayı yapılacak
Fındıkta külleme hastalığının yayılmasının engellenmesi için 25 Ekim’de Trabzon'da çalıştay düzenlenecek.
Fındıkta verim ve kaliteyi tehdit eden külleme hastalığı ile ilgili çalıştay düzenlenecek.
25 Ekim'de Trabzon Ticaret Borsası Çok Amaçlı Toplantı Salonu’nda yapılacak Fındıkta Külleme Çalıştay’ına fındık sektörü ile ilgili resmi ve özel kuruluşların katılımı olacak.
Fındık konusunda çalışmaları bulunan Ankara Üniversitesi (AÜ) eski öğretim üyelerinden Prof. Dr. İlhami Köksal’ın moderatörlüğünde yapılacak çalıştayın birinci bölümünde, AÜ öğretim üyelerinden Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’nden Prof. Dr. Fikret Demirci, “Fındıkta Külleme”, Prof. Dr. Yeşim Okay, “Fındıkta Yetiştirici Gözüyle Külleme”, Prof. Dr. Nevzat Artık, “Küllemenin Fındık Kalitesi Üzerindeki Etkileri”, Fındık Araştırma Enstisü’nden Dr. Arzu Sezer’de, “Külleme Hastalığının Fındık Alanlarındaki Coğrafi Dağılımı” konularında bildiriler sunacaklar. İkinci bölümde ise, çalıştaya fındık sektörü ile ilgili tüm kesimlerden davet edilenlerin görüş ve önerileri alınacak.
TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, fındıkta üretim ve kalitenin giderek azaldığı bir süreçte uygulamaya koydukları Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında düzenledikleri Fındıkta Külleme Hastalığı ile ilgili çalıştayda, konunun tarafların tümünün katılımıyla tartışılarak hastalıkla mücadele için yapılması gerekenlerin kararlaştırılacağını belirterek, şunları söyledi:
“Fındıkta verimin azalmasında yaşlı bahçelerin yenilenmesi büyük sorun idi. Bu konuyu kamuoyuna taşıyıp, gerekenlerin yapılması için devleti de harekete geçirdik. Son yıllarda ve özellikle de bu yıl fındık bahçelerini tehdit eden ve bulaşıcı da olan külleme hastalığı konusunda acilen alınması gereken tedbirler var. Bunun için üretimden tüketime, çiftçiden ihracatçıya, bilim adamlarına kadar tüm kesimleri, devletin de ilgili kurum ve kuruluşlarının katılacağı çalıştayda buluşturacağız. Bu konuda parça parça mücadele den ziyade topyekün hareket etmek gerekiyor. Çalıştayda öncelikle bir sonuç bildirisi yayınlayacağız. Akabinde çalıştayı bir kitapçıkla raporlayarak ilgili resmi ve özel kuruluşları ileteceğiz. Türk fındığının üretim bazında en büyük tehdidi olan külleme ile mücadeleye önümüzdeki yıl acilen başlanması gerekiyor. Bu konuda gerekirse komisyon kurup, Ankara’ya da giderek üst düzey görüşmeler yapacak, çabalar göstereceğiz.”