'Fed, 25 baz puanlık faiz artışı yapabilir'

Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Gözgör, Fed'in yıl boyunca bir kez 25 baz puanlık faiz artışı yapabileceğini ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, ABD ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde yavaşladığına dikkati çekerek, ABD Merkez Bankasının (Fed) yıl boyunca bir kez 25 baz puanlık faiz artışı yapabileceğini ifade etti.

Gözgör yazılı açıklamasında önemli ekonomik gelişme ve beklentileri değerlendirdi.

Yurt içinde ve yurt dışında önemli makro ekonomik verilerin açıklandığı haftanın geride bırakıldığını ifade eden Gözgör, ABD'de açıklanan ISM imalat rakamlarının ardından ISM hizmet verisinin de beklentileri karşılayamamasının Fed’in faiz artışı beklentilerini değiştirdiğini aktardı. Gözgör, ABD ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde yavaşladığına dikkati çekerek, "Fed'in yıl boyunca bir kez 25 baz puanlık faiz artışı yapabilmesi muhtemel." ifadelerini kullandı.

ABD’den açıklanan ISM hizmet rakamlarının 2010 yılından beri en düşük artış hızını elde etmesi sonrası Fed’in eylül ayında faiz yükseltme ihtimalinin masadan kalktığını savunan Gözgör, "ISM imalat ve ISM PMI rakamlarının beklentileri karşılayamaması sonrası ABD’de üçüncü çeyrek büyüme beklentilerinin aşağı yönlü revize edilmesine neden olabilir. ABD ekonomisinin üçüncü çeyrekte yavaşlaması Fed’in söylemlerinin etkileyebilir. ABD’den açıklanan veriler sonrası Fed’in faiz yükseltme ihtimali azalırken yurt içinde de yılın ikinci çeyrek büyüme rakamları ve sanayi üretimi rakamları takip edildi." bilgileri verdi.

"Kamu ve tüketim harcamaları büyümeyi destekledi"

Gözgör, ekonomide yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,1 büyüme elde edilirken kamu ve tüketim harcamalarının büyümeyi desteklediğinin görüldüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki dönemde kamu harcamalarının büyümeyi desteklediğini görebiliriz. Aynı zamanda temmuz ayı sanayi üretimi yüzde 7 azaldı. Ancak, sanayi üretiminde yaşanan azalış Ramazan Bayramı nedeniyle çalışma gününün azalması kaynaklı gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Bu yüzden ağustos ayında yeniden yükselişlerin yaşandığını görebiliriz. Öte yandan cari açık düşen emtia fiyatları nedeniyle gerilemeye devam etti.Önümüzdeki hafta piyasalar yeniden ABD’den açıklanacak olan verileri takip edecek. Özelikle perşembe günü ABD’den açıklanacak olan perakende satışlar ve cuma günü enflasyon oranı Fed’in faiz artışı beklentilerinin şekillenmesinde etkili olabilir. ABD ekonomisinin yaklaşık yüzde 70’ini tüketim kaleminin oluşturduğunu düşündüğümüzde perakende satışlar verisi piyasaların yakın takibinde olacaktır."

Dolar/TL hafta boyunca yatay hareket edebilir

Fed’in faiz artışının eylül ayında gerçekleşme ihtimalinin azalması sonrası altın fiyatlarının yeniden yükselişe geçtiğini hatırlatan Gözgör, ons altın fiyatlarında 1,040 seviyesinden başlayan yükselen trendin devam edebileceğini kaydetti. Gözgör altın ve dolar fiyatına ilişkin değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

"Altın fiyatlarında önemli destek bölgesi 1,300- 1,310 aralığında tutunması halinde ons altın yeniden 1,355 – 1,367 direnç bölgesine yükselebilir. Gram altın fiyatlarına baktığımızda ise 125 seviyesinde tutunduğunu görüyoruz. Bu seviyenin üzerinde kalınması halinde yükselişler 128,00 – 129.500 bölgesine doğru sürebilir. Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde gelişmekte olan ülke para birimlerinde yaşanan değer kayıpları sonrası dolar/TL  paritesi önemli direnç olan 2,9700 seviyesini test etti. Bu seviyenin geçilmesi halinde yükselişler kademeli olarak 2,9850 – 2,9930 direnç bölgesine doğru sürebilir. Bu seviyenin tekrardan geçilememesi haline 2,9450 desteği gündeme gelebilir.

Kurban Bayramı nedeniyle yurt içinde bankaların kapalı olması dolar/TL paritesinde işlem hacminin bir miktar azalmasına neden olabilir. BIST 100 endeksi geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yüzde 1 üzerinde değer kaybı yaşadı. Cuma günü işlem görecek olan BIST 100 endeksi tepki alımlarıyla başlayabilir. Ancak, yeni bir yükselişin başlayabilmesi için 77,800 direnç seviyesini aşması önemli olabilecektir."

Bu konularda ilginizi çekebilir