Fatura yüksek gelince kendi elektriğini üretti
Bodrum'da evine 685 TL elektrik faturası gelen elektrik mühendisi güneş enerjisinden elektrik üretmeye başladı. Şimdiki hedefi ise 500 milyon TL'lik Bodrum projesini hayata geçirmek
MUĞLA - Bodrum'da evine gelen yüksek elektrik faturasını ödemekte zorlanan elektrik mühendisi, evinin çatısına kurduğu panellerle elektrik üretmeye başladı. 15 yıldır ilçede hayatını sürdüren Elektrik Mühendisi Yaşar Aksöyek, 26 Ocak 2013'te evine 685 TL elektrik faturası gelince kendi elektriğini üretmeye karar verdi.
Elektrik enerjisi üretmek için araştırma yapan Aksöyek, 10 güneş paneli alarak evinin çatısına yerleştirdi. Güneş panelleriyle kurulan bir sistem sayesinde evinde elektrik üreten Aksöyek, artık evinin elektriğinin büyük bir kısmını güneşten sağlıyor.
Aksöyek, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçede güneş enerjisinden elektrik üretimini yangınlaştırmak istediği söyledi.
İlçedeki evlerinin çatılarına paneller kurarak elektrik enerjisi üretimi yapılabileceğini ifade eden Aksöyek, "Evime 26 Ocak 2013'te 685 TL elektrik faturası geldi. Yüksek elektrik faturası oldukça canımı sıktı. Hatta ekonomik yönden beni zorladı da. İkinci bir yüksek elektrik faturasının gelmesini istemediğim için çareler aramaya başladım. Sonrasında da bu sorunu ancak kendi elektriğimi üreterek çözebileceğime karar verdim" dedi.
Enerji üretmek için güneş enerjisi panelleri aldığını ve çatıya yerleştirdiğini belirten Aksöyek, şunları kaydetti:
"Kurduğum sistem sayesinde evimin elektriğinin büyük kısmını kendim karşılamaya başladım. Bana maliyeti 15 bin TL olan proje 5 yılda maliyetini karşılayacak. Çatımda ürettiğim bu elektrik sayesinde 8 aydır daha düşük elektrik faturası ödüyorum. Önümüzdeki süreçte Bodrum'da 50 bin evin çatısına güneş paneli döşeyerek elektrik enerjisi üretmeyi planlıyorum. Projenin maliyeti 500 milyon TL'yi bulacak. 50 bin evin çatısına döşenecek panellerle bir ayda 300 megawatt elektrik üretilebilir. Konuyla ilgili olarak Bodrum Belediyesi ve Bodrum Ticaret Odası'na projeyi sundum. Proje onaylanırsa uygulamaya başlayacağız"