Faizlerde değişiklik yok

MB politika faize dokunmadı, faiz koridorunda değişiklik yapmadı. TL yükümlülükler için altın karşılık artırıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası, politika faizini değiştirmezken, faiz koridorunu aynı bıraktı.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, borçlanma faiz oranının yüzde 5'te, borç verme faiz oranının yüzde 11,5'te, politika faizi oranı olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının da yüzde 5,75'te sabit tutulmasına karar verdi.

 

aa33.jpg

 

Ek parasal sıkılaştırma tekrarlanabilir

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, enflasyonu etkileyen unsurların yakından takip edilerek gerekli görülen günlerde ek parasal sıkılaştırma uygulamasının tekrarlanabileceğini açıkladı.

PPK'nın açıklama metni şöyle:
"Son dönemde açıklanan veriler, iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyid etmektedir. Yılın ilk çeyreğinde tüketim talebinde belirgin bir yavaşlama gözlenirken öncü veriler ikinci çeyrek için ılımlı bir toparlanmaya işaret etmektedir. İhracat istikrarlı artış eğilimini korumaktadır. Bu doğrultuda, petrol fiyatlarının yüksek seyrine rağmen, cari işlemler açığının kademeli olarak azalmaya devam edeceği öngörülmektedir.

"Enflasyon gelişmeleri Ocak Enflasyon Raporu öngörüleri ile uyumlu bir seyir izlemektedir. Bununla birlikte, yakın vadede maliyet unsurlarında gözlenen gelişmelerin beklentiler üzerindeki etkisini önlemek amacıyla, Merkez Bankası ek parasal sıkılaştırmaya gitmiştir. Önümüzdeki dönemde enflasyonu etkileyen unsurlar yakından takip edilerek gerekli görülen günlerde ek parasal sıkılaştırma uygulaması tekrarlanabilecektir.

"Ayrıca toplantıda, likidite tahminleri de göz önüne alınarak, haftalık ve aylık Türk lirası fonlama miktarına dair belirlenen aralıklar gözden geçirilmiştir. Bunun yanı sıra, zorunlu karşılıkların altın cinsinden tutulabilecek oranlarına ilişkin bazı teknik düzenlemeler yapılması uygun görülmüştür.

"Kurul, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle para politikasında esnekliğin korunmasının uygun olacağını belirtmiştir. Bu doğrultuda, alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, Türk lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır.

"Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurul'un geleceğe yönelik politika durusunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.
"Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır."

Altın munzam karşılıklarda oran yüzde 20'ye çıktı

Bu arada MB altın muzam karşılıklarda oranı yüzde 10'dan yüzde 20'ye çıkardı.

Merkez Bankası Türk lirası yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların altın olarak tutulabilecek kısmını yüzde 10'dan yüzde 20'ye yükseltirken, kıymetli maden hariç yabancı para yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların altın olarak tutulabilecek kısmını yüzde 10'dan sıfıra indirdi.

TCMB tarafından yapılan yazılı açıklamada bu çerçevede, bankaların döviz cinsinden tutmaları gereken zorunlu karşılık tutarı ve TCMB'nin döviz rezervlerinin yaklaşık 1.3 milyar dolar artacağı, Türk lirası zorunlu karşılıklar için altın tesis imkanının tamamının kullanılması durumunda ise TCMB'nin altın rezervinin yaklaşık 2.2 milyar dolar artacağı, böylelikle piyasaya yaklaşık 6.1 milyar TL likiditenin kalıcı olarak sağlanacağı belirtildi.

TCMB yeni uygulamanın 30 Mart tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacağı ve tesis döneminin 13 Nisan'da başlayacağını bildirdi.

Fonlama tutarı 18 Nisan'a kadar 1 - 6 milyar TL arasında olacak

Öte yandan Para Politikası Kurulu bugünkü toplantısında alınan karar uyarınca aylık repo ihalelerinde her bir ihalede yapılacak fonlama tutarını 6 milyar TL'den 5 milyar TL'ye düşürürken, miktar ihalelerde sağlanacak fonlamayı ise 3 milyar TL ile 7 milyar TL aralığından 1 milyar TL ile 6 milyar TL aralığına çekti.

TCMB açıklaması şöyle:
"Yapılan TL likidite öngörüleri çerçevesinde Para Politikası Kurulu'nun 27 Mart tarihli toplantısında yapılan değerlendirmeler uyarınca bir sonraki Kurul toplantısının yapılacağı 18 Nisan 2012 tarihine kadar miktar ihalesi açılacak normal günlerdeki fonlama tutarının 1 milyar TL ile 6 milyar TL arasında olması kararlaştırılmıştır.
"Ayrıca, 2012 yılı Para ve Kur Politikası metninde yer alan likidite yönetimi stratejisi çerçevesinde başlanan bir ay vadeli repo ihaleleri ile ilgili olarak, 30 Mart - 19 Nisan 2012
döneminde açılacak her bir ihale miktarına ilişkin üst sınır 6 milyar TL'den 5 milyar TL'ye düşürülmüştür.
"Likidite koşullarında öngörüler dışında önemli bir değişiklik gözlendiği istisnai durumlarda planlanan limitlerin dışında fonlama yapılabilmektedir."

Bu konularda ilginizi çekebilir