Eximbank kredi faizleri düşürüldü
Eximbank’ın ihracatçılara kullandıracağı nakit kredi faizlerinde ciddi düşüşler olduğunu söyleyen Babacan, "İhracat nakit kredilerine yüzde 4 ile 5.5 arasında faiz uygulanmaya başlayacak. 120 günde faizler yüzde 4’ten başlayacak" dedi.
ANKARA – Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Eximbank’ın yarından itibaren uygulayacağı faiz oranlarını açıkladı. Eximbank’ın ihracatçılara kullandıracağı ihracat nakit kredi faizlerinde ciddi düşüşler olduğunu söyleyen Babacan, "İhracat nakit kredilerine yüzde 4 ile 5.5 arasında faiz uygulanmaya başlayacak. 120 günde faizler yüzde 4’ten başlayacak. 540 güne kadar vadelerde ise yüzde 5.5’e çıkacak" dedi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Eximbank
uygulamaları ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Babacan basın toplantısında yaptığı konuşmada, geçen yıl ihracatta sağlanan yüksek oranları artışların ve iç talepte uygulanan dengeleme politikasının etkisiyle cari açıkta 1 yıl içinde 4 puanlık bir düşüş yaşandığını vurguladı. Bununla beraber hem güven göstergeleri hem de Türkiye’nin kredi notuyla ilgili olumlu gelişmelerin beraberce izlenip, değerlendirildiğini vurgulayan Babacan, "İhracatçılarımızın en önemli maliyet unsurlarından biri olan finansman maliyeti. Yani ihracat kredilerindeki faizlerin de yeniden bir gözden geçirilmesi kararını verdik. Geçen hafta Eximbank Genel Müdürü ile oturduk. Yeni bazı uygulamalar ve faiz oranlarını belirledik" dedi.
"2013 YILINDA EXİMBANK’IN SİGORTA HACMİ HEDEFİ 11 MİLYAR DOLAR"
Babacan, konuşmasında Eximbank’ın sigorta hacmi hakkında da bilgi verdi. 2010 yılında 5 milyar dolar Eximbank sigorta hacmi bulunduğunu dile getiren Babacan, 2012 yılında bunun 6.9 milyar dolara çıktığını, 2013 yılı hedefinin ise sadece sigorta işlemlerinde 11 milyar dolar olduğunu kaydetti.
Nakdi kredi hacimlerinde ciddi bir kredi artışı olduğuna dikkat çeken Babacan, nakdi kredi hacminin 2010 yılında 3.9 milyar dolara, 2012 yılında 15.7 milyar dolara çıktığını belirtti. Babacan, bu seneki hedefin ise 19 milyar dolar olduğunu bildirdi.
Sigorta garantisi ile nakdi kredi toplamının 2010 yılında toplam ihracatın yüzde 7.8’ini oluşturduğuna işaret eden Babacan, 2012’de bu oranın yüzde 14.4’e çıktığını, 2013’te ise yüzde 19’a çıkarıldığını vurguladı.
İHRACATÇI MEMNUN
Babacan, bir başka önemli göstergenin ise Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) yaptığı memnuniyet araştırması olduğunu söyleyerek, TİM’in araştırmasında ihracatçılardan Eximbank kredilerini 4 üzerinden değerlendirmesini istediğini hatırlattı. Daha önce ihracatçıların Eximbank kredileri için verdiği desteklerin 4 üzerinden 3.5 olduğunu vurgulayan Babacan, bu notun 2012 yılında 4 üzerinden 3.8’e çıktığını aktardı.
"RESKONT KREDİLERİNDE VADELER UZAYACAK"
[PAGE]
"RESKONT KREDİLERİNDE VADELER UZAYACAK"
Reskont kredileri hakkında da bilgi veren Babacan, "Merkez Bankası bunu 120 günlük kullandırıyor, çünkü kanun gereği 120 günü geçemiyor. Ama Eximbank bunu ilave imkanlarıyla, kendi kaynaklarından sağladığı imkanlarla 180 güne kadar çıkarıyor. Bunun da kısa olduğuna dair ihracatçılarımızdan talep var biz bunun şuanda çalışmasını yapıyoruz. Reskont kredisi ile ilgili kanun maddesindeki 120 günü değiştirerek bunun biraz daha önünü açacağız. Orada vadeleri biraz daha açmış olacağız. Henüz nihai kararı vermedik, o vadeler ne olur? Nasıl olur? Şu anda Merkez Bankası ile beraber bunu çalışıyoruz. Önemli olan ihtiyaçtır, gerçekten ihracatçımızın ihtiyacıysa gerçek ihtiyacı karşılayacak vadeyi orada, o şekilde sağlamış olacağız" diye konuştu.
"FİRMA LİMİTİ FİRMA BAŞINA 50 MİLYON DOLAR"
Eximbank’ın orta ve uzun vadeli işletme sermayesi ve yatırım kredisi de sağladığını söyleyen Babacan, "Hem ihracatçılarımızın yatırımı için hem ihtiyaç duyduğu işletme sermayesi eğer yeterli değilse, bir bakıma uzun vadeli kaynakla o işletme sermayesine benzer bir kaynağı ihracatçımıza sunmuş oluyor. Burada da firma limiti firma başına 50 milyon dolara kadar çıktı" dedi.
MARKA KREDİSİ
Marka kredisi programına da değinen Babacan, bunu yaygınlaştırmak istediklerini ifade ederek, artık marka için yapılan harcamayı yatırım olarak kabul ettiklerini söyledi. Babacan, "Nasıl makine almak, fabrika yapmak bir yatırımsa, marka için harcanan da bir yatırımdır diyoruz. Bu felsefeye uygun bir kredi mekanizmasını da Eximbank içerisinde gerçekleştirmiş oluyoruz. Şimdiye kadar bu kapı açık gibi görünüyordu, ama şartlar gereği pek kullanan yoktu. Şimdi o şartları iyileştirerek bu programın daha yoğun kullanılmasını istiyoruz" dedi.
34 ÜLKEDE ŞU ANA KADAR 12.6 MİLYAR DOLARLIK PROJE İÇİN NİYET MEKTUBU DÜZENLENDİ
Ülke kredi garanti programlarından da bahseden Babacan, OECD ülkelerinde yaygın olarak kullanılmaya başlanılan bu programın Türkiye’den mal ve hizmet alanlara da sunulmaya başladığını belirtti. Babacan, Mısır’la 1 milyar dolarlık bir anlaşma yapıldığını, bunu geçtiğimiz hafta 250 milyon dolar daha artırmaya karar verdiklerini ve özellikle savunma sanayine yönelik ihracatı desteklemek için 1 milyar 250 milyon dolarlık bir hattı Mısır’a açmış olduklarını söyledi. Gana’da 290 milyon dolarlık iki adet proje kredisinin şuanda onaylandığını ifade eden Babacan, hedef pazarlardaki ticari bankalara da 335 milyon dolar tutarındaki kredi limiti açıldığını belirtti.
34 ülkede ise şuana kadar 12.6 milyar dolarlık proje için niyet mektubu düzenlendiğini ifade eden Babacan, bunların sadece niyet mektubu aşamasında olduğunu henüz resmileşmediğini söyledi.Babacan, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile Eximbank arasında da bir işbirliği imzalandığını kaydetti.
YURTİÇİ ALACAK SİGORTASI
Eximbank’ın yeni başlatacağı bir uygulamadan da bahseden Babacan, bunun "Yurtiçi Alacak Sigortası" olduğunu söyledi. Eximbank’ın şuana kadar ihracatçıların yurtdışındaki alacaklarını sigorta ettiğini söyleyen Babacan, şimdi bu programı yurtiçinde de başlatacaklarını aktardı. İhracatçının yurtiçindeki alacağına da Eximbank’ın sigorta hizmeti vereceğini anlatan Babacan, "Bunu yapabilecek ilk yerli kuruluşumuz Eximbank. Şu anda birkaç tane kuruluş var. Bunlar yurt dışı sermayeli kuruluşlar. Türkiye’de bu işlemi sınırlı bir miktarda yapıyorlar ama biz bunu tüm ihracatçılarımız için geçerli olsun istiyoruz. Bunun şartı sadece ihracatçı olmak. Yapılan ihracat miktarı ile de bağlantılı değil. İhracatçı sıfatı olan tüm kuruluşlarımız Eximbank’ın bu hizmetinden yararlanacak" dedi.
POLİTİK RİSK SİGORTASI GELİYOR
[PAGE]
POLİTİK RİSK SİGORTASI GELİYOR
Eximbank’ın "Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri politik risk sigortası" uygulamasına da başlayacağını anlatan Babacan, bu uygulamanın yılın ikinci yarısından itibaren başlayacağını ifade etti. Babacan, "Yurtdışında taahhüt işi alan müteaahit firmalarımıza savaş, iç isyan, hükümet müdahalesi gibi politik nedenlerle onaylanmış hak ediş bedellerinin ödenmemesi. Ya da Türkiye’ye transfer edilememesi, kontratın iptal edilmesi veya değişikliğe gidilmesi veya makine ekipman parkının zarar görmesi risklerine karşı yurtdışı müteahhitlik hizmetlerine politik risk sigortası 2013’ün ikinci yarısından itibaren hizmete girmiş olacak. Hem konuşuyoruz ya bir zamanlar bizim Irak’taki müteahhitlerimizin alacağı vardır. Ya da Libya’daki müteahhitlerimizin durumu ne olacak. Bir ülkede bir sorun çıktığında hemen ciddi bir panik havası oluşuyor. Müteahhitlerimiz benim oradaki yatırımlarım, makinem, hak edişlerim ne olacak diyor. Bütün bunlara karşı artık işini sigorta ettirme imkanına sahip olacaklar" diye konuştu.
İHRACAT NAKİT KREDİLERİNDE FAİZ YÜZDE 4-5.5 ARASI
Babacan, Eximbank’ın yarın sabahtan itibaren uygulamaya başlayacağı faiz oranlarını da açıkladı.
Faizlerde ciddi düşüşler olduğunu söyleyen Babacan, "İhracat nakit kredilerine baktığımızda, yüzde 4 ile 5.5 arasında bir faiz söz konusu olacak yarın sabahtan itibaren vadesine göre. 120 günde bu yüzde 4’ten başlıyor 540 güne kadar vadeler var ve 540 günde de yüzde 5.5’a çıkıyor. Eximbank’ın diğer bankalardan önemli bir farkı bunun haricinde ihracat müşterilerden başka hiçbir bedel almıyor Eximbank. Ne bir dosya parası ne bir komisyon, Yok şuraya artı şu kadar daha vereceksin, git şuraya şu parayı yatır, Eximbank’ta böyle bir şey yok. Çünkü Eximbank tamamen ihracatçının hizmetinde ve yüzde 100 sermayesi Hazineye ait bir banka" dedi.
EXİMBANK’TAN BEKLENTİLER
Eximbank’tan beklentilerini de söyleyen Babacan, "Dışarıdan kullandığı kaynağın maliyetinin altına inmeden, ama maliyetine kadar neredeyse inecek şekilde kredi kullandır. Kendi öz sermayenden kredi kullandırıyorsan öz sermayen madem Hazine’nin koymuş olduğu sermaye orada da Hazine’nin koymuş olduğu borçlanma faizine kadar inebilirsin. Sermayeden kullandırıyorsa burada alt limit Hazine’nin borçlanma limiti. Yok dışarıdan kaynak buluyorsa orada da alt limit dışarıdan bulduğu kaynağın limiti. Bizim Eximbank’tan çok büyük bir kar beklentimizi yok. Arada maaşlarını kiralarını filan da çıkarırlarsa o yeterli diyoruz.
Faizlerde daha önceki rakamlara göre düşüşün 0.75 ile 2.25 arasında olduğunu söyleyen Babacan, 120 günde indirimin Türk Lirasında 0.95 olduğunu, 540 günde ise 1.5 puan indiğini söyledi. Babacan, dövizdeki düşüşlerin ise daha farklı olduğunu söylerken, 120 gün vadede libor artı 0.75, 540 günde libor artı 2.5 olduğunu söyledi. Babacan, daha uzun vadeli ihracata yönelik işletme sermayesi ve yatırım kredisinin 5 yıl vadeli bir yılı geri ödemesiz libor artı 3 olduğunu ifade etti.
İhracata yönelik işletme sermayesi ve yatırım kredisinde ise 1 yıl geri ödemesiz 5 yıl vade olduğunu ve orada da faiz oranının yüzde 6.25 olduğunu söyleyen Babacan, faizlerin hepsinde düşüş olduğunu dile getirdi.
Marka kredisi uygulaması hakkında da bilgi veren Babacan, burada da vadenin 7 yıl, geri ödemesiz sürenin ise 2 yıl olduğunu anlattı. Babacan, buradaki faiz oranının ise libor artı 2.75 olduğunu söyledi.