Eximbank, ihracatın yüzde 26’sını finanse edecek
Eximbank Genel Müdürü Yıldırım, 2017 yılında 40 milyar dolar ile Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 26’sını kredilendirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Sedat ALP
İZMİR - Kayıtlı sermayesi kısa süre önce 10 milyar dolara çıkarılan Türk Eximbank, ihracatçının daha çok talep ettiği TL cinsinden uzun vadeli kredi kullanma olanaklarını arttıracak. Sigorta alanında daha çok büyümek isteyen Türk Eximbank, ihracatçının yanı sıra onun yurtdışındaki müşterisini de daha çok destekleyerek, Türkiye’den mal ve hizmet talebini arttırmayı hedefliyor.
Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda Türk Eximbank ile Kredi Garanti Fonu’nun sanayiciye sağladığı finansman desteklerinin anlatıldığı toplantıda konuşan Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Türk Eximbank’ın ödenmiş sermayesinin 3.7 milyar dolar olduğunu, kayıtlı sermayesinin de kısa süre önce 10 milyar dolara çıkarıldığını, önümüzdeki aylardan itibaren ödenmiş sermayelerinin artmasına paralel ihracatçıya sundukları destek imkanlarının da artacağını vurguladı. Yıldırım, bu konuda şunları söyledi: “Bize gelen talepler 4 başlıkta toplanıyor. İhracatçı bizden daha çok TL kredisi kullanmak istiyor. Bu talepleri beklettiğimiz doğrudur. Bunu gidermek için 2 hafta önce sermayemizi 10 milyar dolara çıkardık. Bu gelen yoğun TL baskısı ile oldu. Önümüzdeki aylarda bu talebi daha çok karşılamaya başlayacağız. Diğer bir talep ise kısa vadeli yerine uzun vadeli kredi isteniyor. Biz de aynı fikirdeyiz. Şu anda kredi bakiyesinin yüzde 37’si ola bu uzun vadeli kredilerin oranının artmasını istiyoruz.”
2016’da 33 milyar dolarlık finansman sağladı
Türk Eximbank’ın son 5 yıldır ihracatçılara, hep diğer bankaların sağladığı ticari kredilerin üzerinde kredi sağladığına dikkat çeken Yıldırım, “Diğer ticari bankaların ticari kredilerini yüzde 3 azalttığı dönemde bile bizim kredilerimiz yüzde 41 artı. Toplam ihracat kredilerinin yüzde 43’ü Eximbank verdi. Bu da bizim ihracatçı bakımından vazgeçilmez bir duruma geldiğimizi gösteriyor” dedi.
Adnan Yıldırım, Türk Eximbank’ın mevcut kobilerin üçte ikisine finansman sağladığını, yeni KOBİ Yasası ve KGF ile yaptıkları protokol ile bu oranı yüzde 92’ye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Yıldırım, 2016 yılında Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 23’ünü finanse ettiklerini, bu yıl ise bu oranı yüzde 27’ye çıkaracaklarını belirterek, şu bilgileri verdi: “2016 yılında Türkiye ihracatına yüzde 23 destek verdik; bunun üçte ikisi doğrudan kredi, üçte biri ise sigortadan oluştu. 2017 de biz bu oranı yüzde 26’ya çıkarmak istiyoruz. 2016 da yıl sonu itibariyle 33 milyar dolar olarak kapttığımız desteği, bu yıl 40 milyar dolara çıkaracağız. Bunu yapmak için de sermaye artışını özellikle yaptık. 2017’de ulaşacağımız seviye ile dünyada yüzde 27 oranı ile ihracatını en çok destekleyen eximbank olan Kore Eximbank ile arayı iyice kapatmış olarak dünya ikinciliğini korumuş olacağız. Türkiye’de ortalama 65 bin ihracatçı var, biz şu anda 7 bin 500’ü ile çalışıyoruz. Hedefimiz tüm ihracatçılara ulaşmaktır” diye konuştu.
İhracatçıya yüzde 7.25 faizle TL kredisi kullandırıyor
Türk Eximbank olarak ihracatçıya TL cinsinden krediyi ortalama yüzde 7.8 faizle kullandırdıklarını aktaran Yıldırım, “Diğer bankaların kredi oranı yüzde 14 ve üzeri. Döviz kredilerinde ise ortalamamız libor artı yüzde 1.5. Bu oran da diğer bankalarda yüzde 4’ün üzeridir” dedi.
Yıldırım, Türk Eximbank’ın Türk müteahhitlerinin yurtdışında yaptığı projeler kapsamında 7 ülkede 11 ülkedeki projeye finansman desteği sağladığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son Afrika seheyahati ile bu sayının daha da artacağını söyledi. Yıldırım, “Dünyada yer aldığımız önemli projelerin başında; Etiyopya’da 1.7 milyarlık demiryolu projesi geliyor. Bu projenin 300 milyon dolarlık kısımını Eximbank finanse etti. Dakar da önemli projede yer aldık. Uluslararası ticaretin finansmanı kapsamında ise 21 ülkede şu anda Türk ihracatçısının müşterilerine finansman sağlamış durumundayız. Son 10 yılda Türk mallarına ve hizmetlerine talep oluşturmak için kullandırdığımız kümülatif kredi tutarı 643 milyon doları buldu. Devam eden projelerde dikkate alındığında 1.4 milyar dolar kredi kullandırmış olduk. Ama yeni çalışmalarla 2 milyar dolara yaklaşan tutarda kredi kullandırmış olacağız. İhracatçımızın yanı sıra onların müşterilerinin de rekabetçi olması için çalışıyoruz. Bu yıl yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile ihracatçılarımızın yurtdışı müşterilerinin, uluslararası faizi oranı olan SR Raiting oranın üzerinde ödediği faizi bizim Ekonomi Bakanlığı karşılıyor” diye konuştu.
Türkiye OECD’deki risk kategorisindeki yerini korudu
Adnan Yıldırım, uluslararası piyasalardan daha uygun maliyetlerde kredi buldukları sürece Türk ihracatçısına da daha uygun finansman olanakları sunacaklarını belirterek, “Geçtiğimiz hafta bazı ülkeler Türkiye’nin OECD’deki risk kategorisini 4’ ten 5’e çıkarmaya, bazıları ise 6’ya çıkarmaya çalıştılar. Biz önlemek için çok çaba gösterdik ve mevcut durumunu korumasını başardık” dedi.
Nefes Kredisi’nden 21 bin işletme yararlandı
EBSO’daki toplantıda konuşan Kredi Garanti Fonu(KGF) Genel Müdürü İsmet Gergerli, Nefes Kredisi ile sağlanan 500 milyon TL’lik finansman ile 5 milyar TL büyüklüğünde kredi hacmi oluştuğunu, şimdiye kadar bunun 2.2 milyar TL’lik kısmının kullanıldığını söyledi. Gergerli, şu bilgileri verdi: “Halen 2.8 milyar TL’lik kullanım hacmi var. Nefes kredisi çok organize bir iş oldu. 24 saatte cevap veriyoruz. 3 bin adet talep geldiği günde bile çok hızlı cevap verdik.” KGF’nin, katma değer yaratan bütün işletmelerin yararlanabildiği bir kuruluş olduğunu belirten Gergerli, geçmişte gelen talepleri 40 günü bulan sürelerde karşılayan fonun artık müracakları 7 günde sonuçlandırdığını aktardı.