EuroBLECH'de 'pazar' aradık
Sektörün vitrini olarak gördükleri fuara Türkiye'den 93 firma ile katılım gösterdiklerini söyleyen, MİB Başkanı Özkayan, 1533 firmanın ürünlerini sergilediği fuarda Türkiye'nin Almanya ve Çin'in ardından 3'üncü büyük katılımcı ülke olduğunu kaydetti.
ÖMER FARUK ÇİFTÇİ
HANNOVER - Sac işleme makineleri sektöründe dünyanın sayılı, Avrupa'nın en büyük fuarı olarak kabul edilen EuroBLECH 25-29 Ekim tarihleri arasında Almanya'nın Hannover kentinde gerçekleştirildi. Dünya genelinden 1533 firmanın ürünlerini sergilediği fuarda Türkiye 93 firma ile Almanya ve Çin'in ardından 3'üncü büyük katılımcı ülke oldu. Fuarda firmaların yanısıra Türkiye Makine Tanıtım Grubu ve Makine İmalatçıları Birliği de (MİB) stand açarak Türk makinesinin tanıtımını yaptı.
Makine İmalatçıları Birliği Başkanı Ahmet Özkayan, "Türk makinecilerinin Türkiye makine imalat sektöründe en başarılı oldukları sektör sac işleme makineleri sektörüdür. Türk makine üreticileri bu sektörde dünya ile eşzamanlı üretimi yakaladı. İhracatta da sac işleme makineleri sektörü en fazla ihracat yapan sektör" dedi. Dünyanın en önemli aynı zamanda prestijli fuarı olan EuroBLECH de bu yıl Endüstri 4.0'ın kullanımına yönelik yeniliklerin dikkat çektiğini belirten Özkayan, robotik otomasyon destekli makinelerin ilgi gördüğünü kaydetti. Türk makine sektörünün gücünü fuarda bir kez daha gördüklerini ancak bu seviyeye kolay gelinmediğine işaret eden Özkayan, "Dünyada hala Türk malı imajında tereddütler var. Bizlerin yüksek teknoloji üretiyor olmamız kabullenilemiyor. Üreticilerimiz kalite, satış sonrası destek ve müşteri memnuniyeti ile kapıları aralıyor" diye konuştu.
Makine ihracatını artırmanın yolunun finans sistemine dönük iyileştirmelerle mümkün olabileceğini ifade eden Özkayan, "Makine sektöründen beklenti büyük. Dünya genelinde uygulanan kredilendirme sistemi ile üreticiye aynı avantajı sağlarsak makine ihracatı katlanarak büyür. Rekabet ettiğimiz ülkelerde 5 yıla kadar devlet garantisinde vadelendirmeler yapılıyor. Bizde de Eximbank bu konuda sanayicinin yanında. Güzel çalışmalarda yapılıyor bunları takdirle karşılıyoruz. Vadeler 4 aydan 1 yıla çıkarıldı. Biz en az 3 yıl olmasını istiyoruz" dedi.
Üretimi yapılan makine ikinci el ithal edilemesin
Sektörün en önemli ihtiyacının ara ürün olduğunu ve Türkiye'de üretilemediğini için ithal edildiğini bildiren Özkayan, kendi teknolojisini, ara ürünlerini üreten ülkelerin rekabette bir adım öne çıktığını söyledi. İkinci el makine ithalatına da değinen Özkayan, "Türkiye'de hala üretimi devam eden makinelerin ikinci eli için ithalat serbestisi var ve teşvik ediliyor. Yaş ortalaması 30. Üretici hangi biriyle rekabet edecek. Sektörün 25 milyar dolar üretim gücü var. 12 milyar dolar ihracat, 24 milyar dolar ithalat" dedi.