Et üreticileri ithal ete karşı
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı Karabulut, basında çıkan et fiyatlarına ilişkin haberlerin altında ithal et lobisi olduğunu savundu.
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı Nazif Karabulut, et fiyatlarında bir yükseliş olmadığını belirterek, "Bu konuda provokatörler ve ithal et lobileri 2010 yılındaki gibi yine meydanlara çıktılar ve ithal et yolunu açtırmak istiyorlar" dedi.
Karabulut, Birlik binasında gazetecilere yaptığı açıklamada, 2015 yaz aylarında 25-26,5 lira olan fiyatların, bugün 22-23 liraya gerilediğini, bu fiyatlarda dahi alıcı bulmakta zorlandıklarını bildirdi.
Basında çıkan et fiyatlarına ilişkin haberlerin altında ithal et lobisi olduğunu savunan Karabulut, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in, hükümetin et ithalatına sıcak bakan bir yaklaşımda olmadığını söylediğini, bunun kendilerini memnun ettiğini bildirdi.
Son günlerde et fiyatlarının sürekli yükseldiği yönünde haberler çıktığını ancak bu haberlerin gerçeği yansıtmadığını dile getiren Karabulut, "Et fiyatlarında bir yükseliş mi var? Maalesef yok. Bu konuda provokatörler ve ithal et lobileri 2010 yılındaki gibi yine meydanlara çıktılar ve ithal et yolunu açtırmak istiyorlar. 2015 Haziran ayında yani ramazan ayında 24-25 liraya satılan 1 kilogram et, Kurban Bayramı'ndan sonra düşüşe geçmiş, özellikle son 1 ayda yüzde 10'luk bir düşüş gerçekleşmiştir" diye konuştu.
Et üretiminin de bir maliyeti olduğunu anlatan Karabulut, şunları kaydetti:
"Yurt içinde alınan besi materyallerinin canlı kilogram fiyatı 17-18 lira, ithal canlı besi materyali ise 16-18 liraya mal oluyor. Bu materyalleri beslediğimizde 1 kilogram etin maliyeti 23-24 liraya mal oluyor. Bunun üzerine enflasyon oranında kar koyduğumuzda bugünkü fiyatların üzerine satmamız gerekirken, altında satıyoruz. Satarken hem zarar ediyoruz hem de alıcı bulmakta zorlanıyoruz. Bunun sebebi piyasadaki belirsizlik ortamıdır."
"Üretici birliği ve birlik üyeleri olarak ithal ete karşıyız"
Karabulut, hükümetin üretici lehine aldığı güzel kararların birinin de yemdeki KDV'nin düşürülmesi olduğunu hatırlatarak, yem fabrikalarının bir hafta sonra yem fiyatlarına 2 lira zam yapmasıyla fiyatların eski haline döndüğünü, bu nedenle KDV'deki indirimin besiciye değil, yem fabrikalarına yaradığını savundu.
Devletin, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi üreticisini desteklemesi, üretimi teşvik etmesi gerektiğini anlatan Karabulut, "Üretim arttıkça fiyatlar haliyle düşer. 'Yoksa ithal ederim' korkusuyla yani ithal kılıcını sürekli üreticinin tepesinde tutarak bir yere varılmaz. Bizler üretici birliği ve birlik üyeleri olarak ithal ete karşıyız. Çünkü 2010 yılında bu denendi ancak başarılı olunmadı" dedi.