Eski bir dolapla kuruldu 40 milyon dolara ulaştı

İki girişimcinin muhafazakar giyimdeki boşluğu görerek kurduğu Modanisa. com, 4 yılda uluslararası sermayelerden yatırım alan bir girişime dönüştü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

UĞUR YILMAZ

BORSA/FİNANS SERVİSİ - 4 yıl önce arkadaş ofisini paylaşarak 2 kişi ile yola çıkan modanisa. com, 40 milyon doları aşan değeri ile parmak ısırtacak bir başarı öyküsü yazdı. Daha önce Aslanoba Capital’den 1 milyon dolar yatırım alan şirket, Borsa İstanbul bünyesinde kurulan Özel Pazar’da da ilk yatırımı alan girişim oldu. Saudi Telecom’un yatırım şirketi STC Ventures, şirketin yüzde 9 hissesi için 3,5 milyon dolar öderken, Aslanoba Capital de 2 milyon dolar daha ek yatırım yaptı, şirketin toplam değeri 40 milyon doları geçti. 

Muhafazakar giyim ürünleri satan modanisa.com, kurulduğundan beri Mısır’dan Avustralya’ya, Amerika’dan Hollanda’ya kadar dünyanın her yerinden sipariş alıyor. Siteyi ilk açtıklarında evlerinden getirdikleri eski dolaplarda kıyafetleri tuttuklarını bildiren Modanisa Kurucu Ortağı Kerim Türe yılda 1 milyon adede varan siparişlere yetişmek için 110 kişilik bir ekiple çalıştıklarını söyledi. 

“Boşluğu gördük, cesaret ettik” 

Girişim eski dolaplarla başlasa da, Modanisa sıfır sermaye ile kurulmuş bir şirket değil. 2013 yılında Aslanoba’dan yatırım gelene kadar, şirketin ortakları daha önceki girişimlerinden elde ettikleri yaklaşık 500 bin dolarlık birikimleri ile şirketi ayakta tutmuş durumda. E-ticaret işinin 2000’li yılların başındaki gibi artık sermayesiz başarılamayacağını belirten Kerim Türe, “E-ticaret kolay iş değil, ciddi sermaye gerekiyor. Girişimciler e-ticaret yapmak istiyorlarsa milyon dolarları düşünmeleri lazım. Bundan 10 yıl önce alan bomboşken ilerlemek kolaydı ama artık, babamın arabasını satıp bu işi yapayım demek olmuyor” diye konuştu. 

Şirketin hikayesini DÜNYA ile paylaşan Kerim Türe, “2011 yılında muhafazakar giyimdeki boşluk vardı. Tesettürlü ya da muhafazakar giyinen kadınların seçenek bulmakta çok zorlandığını gördük. Tüm dünyada muhafazakar kadınlara seçenek sunan site sayısı çok az. Bunları bir araya getirip, seçenekleri artıralım hem de kadınların ne istediğini anlayalım ve bunu satmaya başlayalım diyerek yola çıktık. İlk olmamız önemliydi. Tesettürlü hanımların alım güçleri var mı, kredi kartı kullanırlar mı, giymeden alırlar mı gibi şüpheler vardı ama yatırıma cesaret etmek gereki. İnsanlar ne istediklerini bize anlattılar biz de ona göre hareket ettik, talep bize yön verdi. Sadece Türkiye’den değil, tüm dünyadan gelen talebe göre yolumuzu çizdik” dedi. 

İlk sipariş Samsun’dan geldi 

2011 Mayısı'nda 2 kişi ile evdeki eski dolaplarını getirerek işe başladıklarını anlatan Kerim Türe, “Siteyi açtık, daha hiç kimseye haber vermemişken Samsun’dan bir sipariş geldi. Ben de Samsunluyum herhalde akrabalar sipariş verdi diye düşündüm ama hiç tanımadığımız biri çıktı. İlk ofisimizi e-tohum ile paylaşıyorduk. Biz büyüyüp sığamamaya başlayınca e-tohum Özyeğin Üniversitesi’ne geçti, ofisi bize bıraktı. 50 metrekareden 180 metre kareye çıktı ofisimiz. Üç ay sonra Ramazan geldi. Ramazan öncesi ilk bayramda sipariş yağmaya başladı. Nasıl yetişeceğiz diye düşünmeye başladık. 5 ayda tüm ofise de sığamaz olduk ve 1 yıl içinde 1250 metrekarelik ofise taşındık. Ardından aynı binanın alt katlarını da kiralayıp stüdyo ve depoya çevirdik” diye konuştu. 

Yeni bir ülkeye Google aracılığıyla girdiklerini dile getiren Kerim Türe, “İslami kurallara uygun moda yolun başında. Biz bu iş henüz yolun başındayken dünyanın en büyüğüyüz. Dünyadaki en popüler İslami moda sitesiyiz. Gelecek hedefimiz 10 yıl sonra da dünyanın en büyüğü kalabilmek” diyerek sözlerini noktaladı.

Endonezyalı banka indirim istedi

Türkiye’nin coğrafi konumunun kendileri için avantaj olduğunu vurgulayan Kerim Türe, “Hem Almanya’ya hem de Suudi Arabistan’a yakınız. Dolayısıyla büyük bir pazara ulaşabiliyoruz. Bazen de bize ulaşanlar oluyor. Mesela Bank National Indonesia (BNI) bizi bulup Endonezya’ya davet etti. Oradaki kullanıcılara kendi kartları ile modanisa. com’dan yapılan alışverişlere indirim istediler. Bankanın faizsiz kredi kartına yüzde 10 indirim sağlamaya başladık” dedi.

Satışın yüzde 90’ı Türk malı

Sadece Türkiye değil, tüm dünyadaki tesettürlü kadınlara kıyafet sattıklarını vurgulayan Kerim Türe ”Bünyemizde 300’ü aşkın marka bulunuyor. 26 tasarımcımız var. Aslında biz rüştünü ispat etmiş tasarımcıların kendi ürünlerini ortaya koyabildiği kocaman bir pazar yeriyiz. Yılda 1 milyon adetten fazla satış yapıyoruz. Ayda 4,5 milyonun üzerinde ziyaretçimiz var. Bizi moda dergisi gibi takip edenler de var. Aylık ortalama 150 bin kişi modayı izlemek için sitemize giriyor. Satışlarımızın yüzde 41’i yurtdışına yapılıyor. Avustralya, ABD, Mısır, Ürdün, Almanya, İngiltere, Hollanda… Bütün bu ülkelere hemen hemen her şey tamamen buradan gidiyor, satışımızın yüzde 90’ı Türk malı. Eşarp ve şalda bazen Çin malları satılıyor ama çoğunlukla Osmanbey’den getiriyorlar biz de satıyoruz. Bizle birlikte ilk işlerini yapıp şu anda kocaman atölyeleri olan tasarımcılar var. Milyon doların üzerinde satış yapabilenler var” dedi.