Engelsiz 'Değerli Taş Kesim Merkezi' açıldı
Mücevher İhracatçıları Birliği'nin "Taşların Tılsımını Duymak" projesi kapsamında kurulan "Değerli Taş Kesim Merkezi" açıldı
İSTANBUL - Mücevher İhracatçıları Birliği'nin (MİB), İstanbul Kuyumcular Odası, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İşitme Engelliler Federasyonu ile ortaklaşa hayata geçirdiği ve İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteklediği "Taşların Tılsımını Duymak" projesi kapsamında kurulan "Değerli Taş Kesim Merkezi" hizmete açıldı.
Açılışta konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin GSYH'nın 10 bin dolar, 2023 yılı hedefinin 25 bin dolar olduğunu anımsatarak, "Bundan sonra mutlaka katma değerli ürün ihraç etmemiz gerekiyor. Bunu yapabilmek için Ar-Ge, tasarım, inovasyon ve markaya ihtiyaç var" diye konuştu.
Değerli taşları işleyebilmek ve sosyal sorumluluk adına bakıldığında önemli bir proje olduğunu belirten Büyükekşi, "Hindistan'da 28 milyar dolarlık taş ihraç ediliyor ama bizim 2 milyar dolar ihracatımız var. Burada alınabilecek 10 katından fazla hedef var. Bunu göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Meslek liselerine de önem vermemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Nesrin Avşar Çelik de bu projenin ekonomiye katkısı açısından sevindirici olduğunu anlatarak, şunlara dikkati çekti:
"Sosyal sorumluluk bir kavram olarak oturdu, herkese yüklediği sorumluluk bakımından memnuniyet verici. Fakat engelli diye tabir ettiğimiz ve engeller koyarak tanımladığımız insanların önündeki engelleri kaldırma yolunda olan önemli bir proje olarak görüyorum. Mevzu tabirlere takılmak değil ama büyük resme bakmayı başardığımızda bütün içinde bir boşluğu doldurduğunu görüyoruz. Mücevher kesiminde işitme engellinin istihdamı sanki bu iş için yaratılmış olduğunu gösteriyor."
İTO Başkanı İbrahim Çağlar da güzel bir atölye kurulduğunu belirterek, "Türkiye'de ilk defa açılan bu atölyede kuyumculuk sektörümüz, İTO meslek komitemiz ve MİB ile birlikte eğer ki bu işi arzu ettiğimiz şekilde hayata geçirebilirsek dünyadaki kıymetli taş trafiğinde etkin bir rol oynayacağız" şeklinde konuştu.
Çağlar, eskiden taşların en çok Hollanda'da kesildiğini, daha sonra Belçika'dan Hindistan'a doğru kaydığını anlatarak, "Bizim üzerimizden uçakla taşlar gidiyor, tekrar üzerimizden kıymetlenerek geçiyordu. Ama artık öyle olmayacak, çünkü biz bu taşları burada kesmeye başlayacağız. İTO olarak hem sektörün hem de bu alanda yapılacak faaliyetlerin yanında olacağız" dedi.
MİB Başkanı Güner: "Değerli taş kesim köyleri kurulabilir"
MİB Başkanı Ayhan Güner de Değerli Taş Merkezi'nin Türkiye'de bir ilk olduğunu ve bunun devamının geleceğini aktararak, tüm çalışanların engelli olduğunu söyledi.
Güner, değerli taşları kilo ile yurt dışına satıp işlenmiş olarak Türkiye'ye getirildiğini belirterek, şunları dile getirdi:
"Mesela kalsedon Eskişehir'de çıkıyor. Bunun kilosunu yurt dışına 10 dolara satıyoruz, işlendikten sonra kilosunu 30 bin dolara alıyoruz. Dünyada 200 çeşit taş çıkıyor bunun 100'ü Türkiye'de bulunuyor. Dünyada taş kesim köylerinin hepsi Hindistan'a ve Çin'e kaydı. Biz bu işi Türkiye'de yapabiliriz dedik. Hindistan ve Çin'de 2,5 milyon insan sadece bu işte çalışıyor. Türkiye'deki bütün ticaret odaları ne tür taşların olduğunu araştırabilirler. Buralarda taş kesim köyleri kurulabilir. Bütün taşların hepsini Türkiye'de işleyip satabiliriz. Ülkemizde taş kesim köylerinin yaygınlaşması için çalışmalıyız."
Değerli taşı keserek onlardan takı üreteceklerini ve Orta Doğu'da değerli taşlardan tesbih istendiğini anlatan Güner, "Mücevherat sektörü bir sanayidir. 20 senedir bir pırlantanın KDV'sine takılıp kaldık. Türkiye'de 8,5 milyon insanımız engelli, 1 milyonuna iş yaptırabilsek bizim için en büyük mutluluk kaynağı bu olur" diye konuştu.
Güner, Türkiye'de üretilen mücevherin yüzde 75-80'i turiste satıldığını vurgulayarak, "25 milyon turist gelecek, biz katma değerli ürün satacağız, devlet de diyecek ki ÖTV, KDV istiyorum diyecek. Böyle şeylerle uğraşıyoruz. Biz katma değerli ürün satmak istiyoruz" dedi.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Nazım Ekren, mücevherat ya da kıymetli taşların işlenmesi ve kesimiyle ilgili bir merkezi ve bununla bağlantılı eğitim biriminin açılışı için bir araya gelindiğini belirterek, Türkiye'nin mücevherat üretiminde ilk 5'te, tüketiminde ise ilk 3'te olmasının bu sektörün ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini kaydetti.
Mücevherat ya da kıymetli taşların üretimi ve tüketiminin artık milli hesaplarda yer aldığını ifade ederek, "Kalifiye iş gücü yetiştirmek amacıyla işitme engellilerin eğitimini ve diğer dezavantajlı bireylere meslek edindirmeyi sağlamış olacağız" diye konuştu.