Enerjide en fazla istihdam yerli kömürden
Kaynak çeşitliliği oluşturması ve cari açığa olumlu katkısıyla ekonomiye fayda sağlayacak yerli kömür sektörü, ithal kömüre oranla 3, doğalgaza oranla da 18 kat daha fazla istihdam sağlayabilme kapasitesine sahip bulunuyor.
Enerjide yerli kaynak kullanımının önemi giderek artarken, elektrik üretiminde kullanılan yerli kömürün doğalgazın 18, ithal kömürünse 3 katı istihdam sağladığı belirtildi.
Türkiye Enerji Vakfı (TENVA) tarafından hazırlanan "Yerli Kömür Santralleri ve Teşvikler" raporundan yapılan derlemeye göre, yerli kömür santrallerinin desteklenmesi, arz güvenliği, güvenilir üretim ve istihdam artışıyla enerji ithalatının azalması açısından önem arz ediyor.
Kaynak çeşitliliği oluşturması ve cari açığa olumlu katkısıyla ekonomiye fayda sağlayacak yerli kömür sektörü, ithal kömüre oranla 3, doğalgaza oranla da 18 kat daha fazla istihdam sağlayabilme kapasitesine sahip bulunuyor.
İthal kömür ve doğalgaz santrallerinde, yakıt yurt dışından getirildiği için madenin aranması ve işletilmesi aşamasında gereken işgücünün bedeli de yakıt maliyetinin unsuru olarak ilgili ülkeye ödeniyor. Bu yüzden, ithal kömür ve doğalgaz santrallerinde sadece santralin işletme ve bakımı için personele ihtiyaç duyuluyor. Yerli kömür santrallerinde ayrıca maden ocağında çalışacak madencilere de ihtiyaç olduğu için istihdam düzeyi artıyor.
Doğalgaz santrallerinde bir megavat başına 0,1 kişi, ithal kömür santrallerinde ise 0,6 kişiye istihdam sağlanabiliyor. Bu rakam yerli kömür santrallerinde megavat başına 1,83 kişi olarak hesaplanıyor.
Rapora göre, 600 megavatlık bir santral doğalgazla çalışırsa 60, ithal kömür kullanılırsa 370 kişi istihdam edilirken, aynı kurulu güce sahip bir santralde yerli kömür kullanılması durumunda bin 100 kişiye iş kapısı açılıyor.
'Arz fazlasında teşvik uygulanmasın' önerisi
Yerli kömüre sağlanabilecek teşvik çeşitlerinin de incelendiği raporda, teşviklerin serbest piyasaya etkisinin minimize edilmesi gerektiği belirtilerek, uygulamada gece- gündüz ve hafta içi-hafta sonu saat ayrımının dikkate alınması ve arz fazlası olduğu saatlere teşvik verilmemesi önerildi.
Bu arada, yerli kömür kaynaklarının maksimum seviyede kullanılması için yapılan çalışmalar son dönemde hızlanırken, TBMM'de yasalaşan ve Elektrik Piyasası Kanunu'nda değişiklik yapan düzenlemelerle de desteklenecek yerli kömürün ülke ekonomisine daha çok katkı sağlanması hedefleniyor.