En büyük risk petrol fiyatları

Bakan Şimşek, dünya ekonomisinde iyimser havanın estiği bir döneme girilirken, Türkiye ekonomisi için petrol riskine dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, petrol fiyatlarındaki yükselişin Türkiye'yi olumsuz etkilediğini belirterek, "Enerji fiyatlarındaki yükseliş, enflasyon beklentilerinin olumsuz etkilenmesi demek. Enflasyon beklentilerinin olumsuza dönmesi demek, faizler üzerinde bir baskı demek. Enerji fiyatlarının yüksek seyretmesi cari açık demek. Cari açık demek, büyümenin aşağı çekilmesi demek" dedi.
 
Şimşek, TÜGİAD Ankara Şubesi 7. Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, dünya ekonomisinde iyimser havanın estiği bir döneme girildiğini söyledi. Euro Bölgesindeki borç krizi köklü bir şekilde çözülmediyse de Avrupa'da yangına karşı büyük duvarlar örüldüğünü, krizin başka ülkelere sirayet etmesini engelleyecek mekanizmalar kurulduğunu, Avrupa Merkez Bankasının bankalara verdiği kaynaklarla likidite krizini engellemeye yönelik önemli adımlar atıldığını ve piyasalarda global ekonomiye yönelik beklentilere yönelik iyimser hava oluştuğunu anlattı.
 
Avrupa ülkelerinde ileride bu sorunların tekrar yaşanmaması için çok önemli reformlara gidildiğini ve 25 ülkenin bunları imzaladığını kaydeden Şimşek, bu reformlarla mali disiplin konusunda birtakım performans kriterleri oluşturulması zorunluluğu getirildiğini ifade etti.
Bakan Şimşek, ABD'de son aylarda istihdam yaratılmaya başlandığını, Çin'de yüzde 7,5'luk büyüme hedefinin açıklanmasıyla, Çin'e ilişkin kaygıların yersiz hale geldiğini ifade etti. Şimşek, "2012 yılı küresel ekonominin tekrar toparlanma sürecine girdiği bir dönem olacak" dedi.
 
Her şey dönüp dolaşıp petrole dayanıyor
Türkiye için en büyük riskin bölgesel jeopolitik riskler bir kenara bırakıldığında petrol fiyatları olduğunun altını çizen Şimşek, Türkiye açısından kritik öneme sahip olan petrol fiyatlarının dünya açısından da önemli olduğunu söyledi.
 
"Çünkü herşey dönüp dolaşıyor tüketici talebine, hane halkı talebine geliyor. Bu da yatırımı ve üretimi belirliyor" diyen Şimşek, petrol fiyatlarındaki gelişmelerin harcanabilir geliri etkilediğini kaydetti.
 
Bakan Şimşek, Türkiye'nin geçen yıl 54 milyar dolarlık enerji ithalatı gerçekleştirildiğini belirterek, söz konusu ithalatın yarıya yakınının ulaştırma için ithal edildiğini ifade etti.
Petrol fiyatlarındaki yükselişin Türkiye'yi olumsuz etkilediğini kaydeden Şimşek, Türkiye'nin enerji kaynaklarını büyük ölçüde ithal etmesi nedeniyle enerji fiyatlarının etkisinin de önemli olduğunu anlattı. Bakan Şimşek, "Enerji fiyatlarındaki yükseliş enflasyon beklentilerinin olumsuz etkilenmesi, enflasyonun olumsuz etkilenmesi demek. Enflasyon beklentilerinin olumsuza dönmesi demek, faizler üzerinde bir baskı demek. Enerji fiyatlarının yüksek seyretmesi cari açık demek. Cari açık demek, büyümenin aşağı çekilmesi demek" diye konuştu.
 
Türkiye'nin yükselen enerji fiyatlarına rağmen büyümesi ve rekabet gücünü artırması gerektiğine dikkat çeken Şimşek, bunun için de genç iş adamlarının katma değeri yüksek ürünlere yönelmesi gerektiğini söyledi.
Bakan Şimşek yeni teşvik sisteminin girişimcilerin önünüzü açacağını, elini güçlendireceğini belirterek, Ankara, İstanbul, İzmir gibi illerde bilgi yoğun ürünlerin önünün açılacağını anlattı. Şimşek, yeni teşvik sistemiyle bir taraftan bölgesel kalkınmışlık farklarını azaltma çabasının devam edeceğini, kaynak dağılımının da doğru olması gerektiğini söyledi. Bakan Şimşek, cari açığı azaltmanın temel öncelik olduğunu belirterek, bu nedenle stratejik ürün kavramının getirildiğini sözlerine ekledi.
Bu konularda ilginizi çekebilir