Elma üreticisini don vurdu
Türkiye elma üretiminin yaklaşık yüzde 25'inin yapıldığı Karaman'da, kışın etkili olan don nedeniyle rekoltede bu yıl bir önceki yıla göre yüzde 40 düşüş bekleniyor.
KARAMAN - Türkiye elma üretiminin yaklaşık yüzde 25'inin yapıldığı Karaman'da, kışın etkili olan don nedeniyle rekoltede bu yıl bir önceki yıla göre yüzde 40 düşüş bekleniyor. Karaman Elma Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yıldız, Karaman'ın elma üretiminde çeşit ve kalitesiyle Türkiye'de ve dünyada adından söz ettirdiğini söyledi.
Türkiye elma üretiminin yüzde 25'inin Karaman'da yapıldığını ifade eden Yıldız, Karaman'ın elma rekoltesi ve 7 milyonu bulan elma fidanı ile "Elmanın Başkenti" olarak ün yaptığını belirtti.
Rekolte beklentisi 250 bin ton
Yıldız, kentte her yıl yaklaşık 300-350 bin ton elma üretimi yapıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Karaman'da türüne göre ağustos ayında başlayan hasat, ekim ayı sonuna kadar sürüyor. Bu yıl rekolte beklentimiz biraz düşük. Kasım, aralık ve ocak aylarında etkili olan don nedeniyle, üretimin bu yıl geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 40 düşeceğini öngörüyoruz. Geçen yıl üretim 400 bin ton civarındaydı. Rekoltenin bu yıl 200-250 bin ton civarında gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Gezdiğimiz bahçelerde bazı ağaçlarda hiç ürün olmadığını gördük. Don nedeniyle bazı ağaçlarda çiçek bile çıkmadı. Bakımın da zayıf olduğu bahçeler, soğuk havalardan en çok etkilenen bahçeler oldu."
Rekoltedeki düşüş nedeniyle üreticinin büyük sıkıntı içinde olduğunu anlatan Yıldız, bu yıl etkili olan soğuk havanın, uzun yıllar yaşanmadığı için üreticinin de tedbir alamadığını ifade etti.
Yıldız, Türkiye'de her 5 elmadan birinin Karaman'da üretildiğini, meyve veren elma ağacı sayısının da 7 milyonu bulduğunu dile getirerek, "Yıllık üretim kapasitemiz 500 bin ton civarında ancak iklim şartlarının iyi gitmemesi üretimimizin geçen yıldan da aşağı düşmesine neden oldu. Bu durum sadece Karaman'da değil, elma üretiminin yapıldığı diğer bölgelerde de aynı" diye konuştu.
Rekoltenin düşük olması nedeniyle fiyatların da bu yıl biraz yüksek olacağını belirten Yıldız, elmanın bahçede kilosunun ortalama 80 kuruş ile 1 lira arasında olacağını tahmin ettiklerini aktardı.
Suriye'de yaşanan olaylar ihracatı durdurdu
Suriye'de yaşanan olayların da ihracat pazarını kaybetmelerine neden olduğunu anlatan Yıldız, şöyle devam etti:
"Daha önce Ortadoğu pazarına Suriye üzerinden açılıyorduk. Kısa süre önce bu ülkede çıkan olayların ardından 'ayak bastı parası' gibi gümrükten tır başına 5 bin dolar para almaya başlamışlardı. Ancak şimdi Suriye'deki çatışmaların şiddetlenmesi nedeniyle artık ihracatımız tamamen durdu. İhracatın durması da üreticiyi ciddi anlamda olumsuz yönde etkiledi."
Yıldız, üretici birliklerinin kanunlardaki eksiklikler nedeniyle çok verimli çalışamadığını, birliklerin aktif hale getirilerek üreticiye daha büyük faydalar sağlayabilmesi için devlet desteklerinin bu birlikler aracılığıyla yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.