Ekonomistler enflasyonu değerlendirdi
Enflasyon rakamları sonrasında değerlendirmede bulunan ekonomistler, yıl sonu enflasyon rakamlarının tek haneye inme olasılığı beklentisini koruyor. Bunun yanı sıra çift hanede kalacağını düşünenler de yok değil.
DÜNYA ONLİNE
TÜFE martta yüzde 0,99, Yİ-ÜFE yüzde 1,54 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 10,23, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 14,28 olarak gerçekleşti.
Beklentilerin hafif üzerinde gelen enflasyon rakamları sonrasında kimi ekonomistler yıllık bazda tek hanenin halen mümkün olduğunu düşünürken, kimi ekonomistler de yılın çift hane ile kapanacağı görüşünde.
QNB Finans Yatırım'dan Baş Ekonomist Burak Kanlı, tek hanelerde enflasyonun mümkün olduğuna ilişkin görüşünü sürdürdüğünü ifade etti. Kanlı, yaptığı açıklamada, enflasyonun yıllık bazda yatay kalırken çekirdek enflasyon göstergelerinde gerileme gözlendiğine işaret ederek, "Ancak yine de enflasyonun seviyesi yüksek kalmaya, fiyat istikrarı, faizler ve kur üzerinde risk oluşturmaya devam ediyor." diye konuştu.
Önümüzdeki dönemde talepte bir yavaşlama görülmesi ihtimalini yüksek gördüğünü dile getiren Kanlı, "Bu da fiyatlar üzerinde talep kaynaklı yukarı yönlü etkinin ortadan kalkmasına yol açacaktır. Ancak, kurda son dönemde gözlenen değer kaybının etkisini henüz fiyatlar üzerinde tam olarak görmedik. Enflasyon üzerinde ters yönde etki edecek bu iki unsurun birbirini dengeleyebileceğini düşünüyorum. Bu da karşımıza yılın son bölümüne kadar yüzde 10-11 bandında dalgalanan ve ancak yılın sonunda tek hanelere inen bir enflasyon patikasını çıkarıyor." dedi.
Kanlı, hala tek hanelerde enflasyonun mümkün olduğunu düşüncesini savundu ve yüzde 9.5'luk yıl sonu tahminini koruduğunu belirterek, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bu enflasyon verisine tepki vermeyecektir ve mevcut duruşunu sürdürecektir diye düşünüyorum." diyerek sözlerini tamamladı.
Tokalı: Enflasyon en erken son çeyrek itibariyle tek haneye inebilir
Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı da enflasyonun tek haneye inebileceğini düşünenlerden. Tokalı, enflasyonun en erken son çeyrek itibariyle tek haneye inebileceğini ve yıl sonuna ait yüzde 9,3'lük tahminlerini koruduklarını kaydetti.
Tokalı yaptığı açıklamada, mart ayında TÜFE'nin yüzde 0,99 ile, yüzde 1,02'lik tahminlerine oldukça yakın gerçekleştiğine değinerek, "Böylece, yıllık enflasyondaki düşüş hareketinin öngörülerimize uygun olarak son iki aydır önemli oranda hız kestiğini görüyoruz. Nitekim, Aralık 2017 ve Ocak 2018 döneminde
toplam 2,6 puanlık düşüş gösteren yıllık TÜFE enflasyonu, Şubat ayında 0,09 puan, Mart ayında da 0,02 puanlık oldukça sınırlı düşüşler kaydetmiş durumda." dedi.
Kıvcı Tokalı, Nisan ayına yönelik ilk hesaplamalarında, elektrik fiyatlarındaki artıştan 0,07 puan, benzin fiyatlarındaki artıştan da 0,04 puanlık ek yüklerin söz konusu olduğunu belirterek, şu şekilde konuştu: "Güçlü baz etkisinin de yılın son çeyreğine kadar geride kalacağını söyleyebiliriz. Ayrıca, kurda Ocak ortasından itibaren gözlenen değer kaybının geçişkenlik etkisin de önümüzdeki dönemde gözlenebilecek. Bu çerçevede, her ne kadar çekirdek ve hizmet enflasyon verilerinde yavaşlama devam etse de, gerek enflasyon göstergelerinin mevcut yüksek seviyelerinin gerekse de kur geçişkenliğine yönelik baskılar nedeniyle, para politikasındaki sıkı duruşun korunmasını bekleriz. Ayrıca, küresel normalleşme baskılarının geçmiş dönemden daha az elverişli bir dış ortam sunduğunu da gözden
kaçırmamak gerekiyor."
Kur etkisinin sınırlı kalması ve para politikasında devam eden sıkı duruş varsayımları altında, yıllık enflasyonun önümüzdeki dönemde yüzde 10-11 bandında dalgalanmasını beklediklerinin altını çizen Banu Kıvcı Tokalı, enflasyonun en erken son çeyrek itibariyle tek haneye inebileceğini düşündüklerini ve yıl sonuna ait yüzde 9,3'lük tahminlerini koruduklarını söyledi.
Şenol: TÜFE yıl sonunda yüzde 10.20'ler düzeyinde kalabilir
Alternatifbank Ekonomisti Serdar Şenol, beklentilerinin yaz aylarında yeniden yüzde 11'lere yaklaşabilecek yıllık TÜFE'nin yıl sonunda yüzde 10.20'ler düzeyinde kalabileceği şeklinde olduğunu vurguladı.
Serdar Şenol yaptığı açıklamada, Mart ayı TÜFE gerçekleşmesinin piyasa beklentilerine büyük ölçüde paralel kalarak yüzde 0.99'luk bir aylık gerçekleşmeyle yıllık bazda yüzde 10.26'dan yüzde 10.23'e gerileme gösterdiğini ifade etti ve "Bu gelişmelerle TÜFE'deki gerileme eğilimi yıllık bazda sınırlansa da, 2017 yılı Temmuz ayından bu yana en düşük seviyeye gerileme oluştu. Çekirdek göstergeler tarafındaysa özellikle enerji dışı ve hizmet sektörü fiyatlarındaki gerilemeler dikkat çekti. Özellikle çekirdek TÜFE tarafında kurlardaki yükselişe rağmen bir yansıma olmaması aynı zamanda iç talep bazında da aşağı yönde baskıların yükseldiğine dair bir gösterge olarak değerlendirilebilir. Beklentimiz yaz aylarında yeniden yüzde 11'lere yaklaşabilecek yıllık TÜFE'nin yıl sonunda yüzde 10.20'ler düzeyinde kalabileceği şeklinde." dedi.
Altınsaç: Muhtemelen yılı çift hanede kapatacağız
Actus Portföy Araştırma Direktörü Gizem Öztok Altınsaç ise, enflasyonun yıl sonunu muhtemelen çift hanede kapatacağını dile getirdi. Altınsaç, yaptığı açıklamada, yıllık enflasyonun beklendiği gibi yüzde 10.2 olarak açıklandığını belirterek, "Çift hane. Piyasadaki fiyatlamaları değiştirecek bir rakam değil." diye konuştu. Altınsaç, kur geçişkenliğinin Nisan'da daha belirgin görülebileceğine değindi ve "Yıl sonunu çift hanede kapatacağız muhtemelen. Beklentiler de yukarı revize edilecektir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın şu an faiz tarafında bir tepki vereceğini düşünmüyorum." diyerek görüşlerini aktardı.
TCMB'den beklentiler arttı
Ahlatcı Yatırım tarafından hazırlanan analizde ise şu ifadelere yer verildi;
"2018 Mart ayı enflasyon rakamında beklentilerin üzerinde meydana gelen yüzde 10,23 seviyesindeki artışın ekonomiye dair endişelerin devamına yol açtığı söylenebilir. Faiz politikası konusunda temkinli bir duruş sergileyen TCMB'nin bir sonraki toplantısına dair beklentiler artmış bulunmakta. Gerek kurda meydana gelen ani yükselişler gerekse enflasyonda korunan çift haneler TCMB'yi müdahale etmeye zorlayabilir. Kur geçişkenliği etkisinin ise ilerleyen dönemde daha yakından hissedileceği görüşündeyiz. Veri sonrası 3,97-3,98 dar bandını koruyan Dolar/TL'de yukarı yönlü eğilimin korunmaya devam ettiğini görüyoruz.
Üst bant çift haneye revize edilebilir
İntegral Yatırım Menkul tarafından hazırlanan analiz ise şu şekilde;
"Mart ayı TÜFE verisi yüzde 0.99 artış ile beklentiler olan yüzde 0.90 seviyesinin üzerinde gerçekleşti. Bu veri ile birlikte yıllık TÜFE yüzde 10.26 seviyesinden yüzde 10.23 seviyesine geriledi. Bu gerilemede baz etkisinin etkisi bulunuyor. Çünkü geçen yıl mart ayı enflasyonu yüzde 1.02 seviyesinde oluşmuştu.
Ayrıca son on üç yılın mart ayı ortalaması yüzde 0.68 seviyesinde oluşmuştu. Gelen veri son on üç yılın ortalamasının üzerinde bir veri.
Çekirdek TÜFE ise yüzde 0.79'luk artış gösterdi. Manşet verinin altında kalmasına rağmen yine de güçlü bir veri olduğu söylenebilir. Çekirdek yıllık bazda ise yüzde 11.94'den yüzde 11.44 seviyesine geriledi. Çekirdek verideki gerilemede yine baz etkisinden bahsetmek mümkün.
TCMB'nin 2018 yılı enflasyon beklentileri orta noktası yüzde 7.9 seviyesinde bulunuyor. Şu anda bu hedeften oldukça uzağız. TCMB beklentilerinin üst noktası ise yüzde 9.3 seviyesinde ve üst noktanın da üzerinde bulunuyoruz. Enflasyon bu şekilde devam etmesi durumunda üst bandın çift haneli rakamlara revize edilmesi sürpriz olmayacak.
Yılın başında geçen yılın yüksek baz etkisinin yardımıyla enflasyonun bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 10 seviyesinin altına gerileyebileceğini bekliyorduk. Ancak bu baz avantajını kullanamamış görünüyoruz. Bunda etkili olan nedenin başında kur hareketleri gösterilebilir. Kur geçişkenliği enflasyon üzerinde etkili olmakta.
Diğer yandan gıda ve meyve sebze fiyatlarındaki katı seyirlerde oldukça etkili. Ulaştırma fiyatlarındaki artışta yüksek kurların ve yakıt zamlarının etkisi bulunuyor.
Nisan ayına zamlarla ve yükselen kur etkisi ile giriyoruz
Nisan ayına girerken fiyatı yönetilen elektrik doğalgaz gibi ürünlerde zamlarla birlikte giriyoruz. Yine mart ayından gelen bir kur artışı etkisi nisan ayında hissedilebilir. Gıda, ulaştırma gibi ürünlerde aynı seyirlerin devamı durumunda nisan ayı verisinin yine yüzde 1 çevresinde oluşması beklenebilir. Geçen yılın nisan verisi yüzde 1.31 seviyesinde oluşmuştu ve burda yine bir baz avantajımız bulunuyor. Bu seviyenin altında bir veri ile yıllık TÜFE yine yüzde 10 seviyesine doğru yakınsayabilir. Ancak bu düşüşler baz etkisi ile sağlanan düşüşler. Enflasyonda yapısal anlamda bir yumuşama görülmüyor.
Diğer yandan son on üç yılın nisan ayı enflasyon ortalaması yüzde 1.03 seviyesinde gerçekleşmiş. Başka deyişle nisan ayları enflasyon açısından katı seyirler gösteren bir ay olarak öne çıkıyor.
Merkez sıkı duruşunu sürdürecek ve hedefi yukarı revize edecek görünüyor. TCMB enflasyonun bu şekilde gitmesi durumunda 2018 yılı beklentilerini yukarı yönlü revize edebilir. Bu tablo altında sıkı duruş devam edecektir."
Piyasalar enflasyon sonrası sakin