Ekonomi yönetimi büyümeyi yorumladı
Ekonomi yönetimi, ilk çeyrekteki yüzde 5'lik büyüme performansını değerlendirdi. Başbakan Yardımcısı Canikli, "Sadece şapka çıkarılır" derken, Gedikli bu rakam sonrası kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırımı yapmaları gerektiğini belirtti.
Türkiye ilk çeyrekte analist beklentilerinin üzerinde yüzde 5 büyüdü. Ekonomi yönetimi yaptıkları değerlendirmelerle büyüme rakamından memnuniyetlerini dile getirdiler.
Başbakan Yardımcısı Canikli, "Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte ortaya koyduğu yüzde 5'lik büyüme performansına sadece şapka çıkarılır" açıklamasını yaparken, Maliye Bakanı Naci Ağbal, verilen destekler sayesinde ekonominin çarklarının hızlı döndüğünü söyledi.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin hem hızlı hem de dengeli büyüdüğünü ifade ederken, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Bu yılın ilk çeyreğinde gösterdiğimiz başarı, hükümet olarak yoğun bir şekilde uygulamaya aldığımız yapısal reformlarımızın doğru sonuçlar vermekte olduğunu gösterdi" dedi.
Kalkınma Bakanı Elvan, Türkiye'nin yüksek büyüme hızı ile gelişmekte olan ülkelerden ve OECD ülkelerinden pozitif yönde ayrışmakta olduğunu dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli ise, bu rakam sonrası kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırımı yapmaları gerektiğini belirtti.
Türkiye, ilk çeyrekte yüzde 5 büyüdü
Başbakan Yardımcısı Canikli, sosyal medya hesabı üzerinden büyüme rakamlarını yorumladı.
"Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte ortaya koyduğu yüzde 5'lik büyüme performansına sadece şapka çıkarılır" diyen Canikli, "Güçlü dinamikleri, şoklara karşı dayanma gücü, olumsuzluklara çok kısa sürede adapte olabilme özelliği farkı ortaya çıkarıyor. Finansal yapının sağlamlığı ağır şoklarla test edildi, Merkez Bankası rasyonel ve büyümeyi de dikkate alan bağımsız politikalar uyguluyor. Hükümetimiz aktif, kararlı ve cesur adımlar attı. Reform gündemimiz hiç boş kalmadı, ekonominin ihtiyac duyduğu kararlar gecimeden alındı" ifadelerini kullandı.
Canikli, ekonomide yeni atılım döneminin başladığını bildirerek, "Türkiye'nin bu dönemdeki hikayesi büyüme, istihdam, adalet, güvenlik, özgürlük ve gelir dağılımı üzerine olacaktır" dedi.
Piyasaların ilk tepkisi sert oldu
Şimşek: Sadece yüksek değil, dengeli de
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, büyüme rakamlarının beklenenden daha iyi bir performansa işaret ettiğini belirterek, büyümedeki 'dengeli' görünüme vurgu yaptı: Beklenenden daha iyi bir performans ve daha güzel haber şu. Yüzde 5'in 2.8'inin yurt içi talepten, 2.2'sinin yurt dışından geldiği görülüyor. En önemli boyut bu, sadece yüksek büyüme değil daha dengeli bir büyüme görülüyor."
İkinci çeyreğe ilişkin öncü göstergelere bakıldığında büyümenin daha da hızlandığını söyleyen Şimşek, "Hangi göstergeye bakarsanız bakın yılın ikinci çeyreğinde büyümenin daha da güçlendiğini ve hızlandığını hissediyorsunuz. İstihdamda güçlü bir toparlanma var, bu daha da devam edecek. Kredi artışı kısmen KGF ile ilgili, bu hızla devam etmeyebilir. Dış talep destekleyici olmaya devam eder, içeride de belirsizlikler azaldı" ifadelerini kullandı.
Şimşek, "Büyümeyi sürdürülebilir kılmak için reform gerekiyor, bu basit ve net, biz de buna odaklandık. Çok kritik bir reform döneminin arifesindeyiz. Kısa vadede büyümedeki yükseliş kısmen aldığımız tedbirlere ilgilidir ama bence en önemli husus tekrar piyasada güven var, reformlarla bunu pekiştireceğiz. Yakın dönemde yaşadığımız zorluklar geçicidir, Türkiye olarak epey stres testinden geçtik, hepsinden başarıyla çıktık. Büyüme hedefimiz oldukça iddialıydı, gerçekçi olduğu ortaya çıktı" şeklinde konuştu.
'Desteklerin pozitif sonuçlarını görmeye başladık'
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yazılı açıklamasında, bu yılın birinci çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını değerlendirdi.
"Hem Ekonomi Bakanlığı olarak yeni nesil ihracat destekleri konusunda attığımız adımların hem de en zorlu koşullarda dahi kendi rotasını çizmekte ustalaşmış ihracatçılarımızın emeklerinin karşılığını almaya başladık diyebiliriz. Hayata geçirdiğimiz ihracat desteklerimizle yatırım teşvik araçlarımızın pozitif sonuçlarını görmeye başladık. Bu görünümün yılın tümü için de sürmesini bekliyoruz" değerlendirmelerinde bulundu.
Bakan Zeybekci, Cumhurbaşkanı Erdoğan riyasetinde ve Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında bu yılı "ihracat seferberliği ve atılım yılı" olarak belirlediklerini belirterek, Türkiye'nin ihracat, üretim ve yatırım ekseninde kalkınıp küresel arenadaki saygınlığını kuvvetlendirmesi adına ihtiyaç duyulan her türlü politika kararını alacaklarını kaydetti.
'Destekler sayesinde çarklar hızlı dönüyor'
Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın 2017 yılı 1. Çeyrek Büyüme Değerlendirmesi'nde, "Hükümet olarak uygulamaya koyduğumuz teşvikler ve desteklerin sayesinde ekonominin çarkları hızlı dönmeye devam ediyor" ifadesini kullandı.
Ağbal, "Hükümet olarak uygulamaya koyduğumuz teşvikler ve desteklerin sayesinde ekonominin çarkları hızlı dönmeye devam ediyor. 2016 yılının son çeyreğinde yüzde 3,5 büyüyen ekonomimiz 2017 yılının ilk çeyreğinde de büyümeye devam ederek bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5 oranında büyümüştür.Yatırımlar ve dış talebin büyümeye pozitif katkı yapması da büyümenin kompozisyonu açışından olumludur. Geçtiğimiz yıl büyümeye negatif katkı yapan net ihracat ilk çeyrekte büyümeye pozitif katkı yapmıştır. İlk çeyrekte yüzde 2,2 artan yatırımlar ise yılın geri kalanında pekişen siyasi ve ekonomik istikrar ile krediye erişim konusunda verdiğimiz desteklerle büyümeyi daha çok destekleyecektir" diye konuştu.
Bakan Ağbal şöyle devam etti: "İlk çeyrekte özel tüketim harcamaları yüzde 5,1 artarken, kamu harcamalarındaki artış yüzde 9,4 düzeyinde gerçekleşmiştir. Özel tüketim harcamaları, yaptığımız dönemsel vergi indirimleri ile önümüzdeki çeyreklerde de ekonomik büyümeyi desteklemeye devam edecektir. Bugün açıklanan büyüme verisi, hükümet olarak uygulamaya koyduğumuz geçici vergi indirimleri, Kredi Garanti Fonu, KOSGEB, prim ötelemesi, yatırım teşvikleri ve istihdam destekleri gibi mali teşviklerin ne kadar yerinde olduğunu bir kez daha göstermiştir. Bu teşvikler yatırım, üretim, ihracat ve istihdam artışını desteklemiş, iç talebi ivmelendirmiştir."
Elvan: Teşvik ve tedbirler sabit sermaye yatırımlarına ivme kazandırdı
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, 2017 yılı ilk çeyrek verilerine ilişkin yaptığı açıklamada, büyümenin beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleştiğini belirterek, "Türkiye bu yüksek büyüme hızı ile gelişmekte olan ülkelerden ve OECD ülkelerinden pozitif yönde ayrışmaktadır. Aldığımız önlemler ve attığımız ilave adımlar ekonominin yüksek büyümesinin önünü açmıştır" ifadelerini kullandı.
Bakan Elvan, 2016 yılı Ağustos ayından itibaren yatırım ortamının iyileştirilmesi, istihdamı ve ihracatı teşvik tedbirleri kapsamında alınan kararların, 2016 yılının son çeyreği ve 2017 yılının ilk çeyreğinde sabit sermaye yatırımlarına ivme kazandırdığını kaydetti.
Nisan ayında sermaye malı üretiminin yüzde 24,7 artış göstermesinin önümüzdeki dönemde yatırımlar için önemli bir gelişme olduğuna da dikkat çeken Bakan Elvan, "İhracatın ve ithalatın Nisan ve Mayıs'ta ivme kazanması, son dönemde döviz kurunun göreli olarak istikrarlı seyri, turizm sektöründe canlanma ve bunun hizmetler sektörüne olumlu yansımaları, kamu harcamalarındaki artış, Kredi Garanti Fonu kapsamında kredi hacminin genişlemesi, Cazibe Merkezleri Programının uygulanması ve dış konjonktürün pozitif seyri 2017 büyümesine olumlu katkı sağlayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
Gedikli: Not artışı yapmaları gerekiyor
Bülent Gedikli, "Türkiye'nin yüzde 5 büyüyeceğini söylemiştik. Gereksiz ve teknik analizden yoksun not indirimi yapan derecelendirme kuruluşlarının not artışı yapmalarını bekliyoruz" dedi.
Bugün açıklanan büyüme rakamlarına ilişkin Twitter üzerinden açıklama yapan Gedikli, "15 Temmuz'dan bugüne not indirimi yapan kuruluşlar 2 kez düzeltme yaptılar. Düzeltmelerinin ilkinde büyüme oranlarını aşağı yönlü yaparken, geçen hafta ki revize de ise yukarı yönlü yaptılar. Maalesef 2 ters bir düz derken düğüm oldular. Küresel yatırımcının gözbebeği tekrar gelişen ülkeler olacak bu anlamda Türkiye cazibe merkezi." değerlendirmesinde bulundu.