E-ticaretin başarılı kadınlarının sayısı giderek artıyor

E-ticarette çok farklı motivasyonlarla kendi hikayelerini yaratan ve başarılı olan kadınların sayısı giderek artıyor. Kimi yepyeni fikirlerle, kimi dünya devlerinin üst yöneticisi olarak sektörde ağırlıklarını giderek daha güçlü koyuyorlar...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

İSTANBUL - Bugüne kadar kadınların internetten alışverişi erkeklere oranla çok daha hızlı benimsediği ve yine tüketici olarak erkeklere oranla çok daha fazla hacim yarattığı konuşuldu. Ancak e-ticarette müşteri olarak gündeme gelen kadınlar, girişimcilik cesaretleriyle de konuşulmayı hak ediyor. Sektörde kadın girişimcilerin sayısı her geçen gün artarken, kadınların özellikle moda, dekorasyon, ev tekstili, kozmetik, bebek ve çocuk giyimi ya da hizmet sektörü üzerine oldukça başarılı işler ortaya koydukları gözleniyor. Aralarında Trendyol'un kurucusu Demet Mutlu ve Evmanya'nın Kurucusu Aslı Gökdere’nin de olduğu girişimci kadınların başarı hikayelerine yakından baktık. 

Kendi ihtiyaçlarından yola çıktı

NATALİ YEŞİLBAHAR/ VİTRİNGEZ.COM 

vitringez.jpgVitringez.com kurucusu Natali Yeşilbahar, kendi girişimini kurmadan önce uzun yıllar iş hayatında çeşitli girişimlerde bulunmuş bir isim. Üniversitede iletişim eğitimi aldıktan sonra yurtdışında marka, internet, teknoloji gibi konular üzerine kendini geliştiren Yeşilbahar, bu süreçte uluslararası birçok firmada deneyim kazanmış. Xing, Groupon gibi çok sayıda şirkette yöneticilik yaptıktan sonra moda arama motoru Vitringez. com’u kuran Yeşilbahar, girişimini her şeyden önce kendi ihtiyaçlarından ve yakın çevresinin taleplerinden yola çıkarak gerçekleştirdiği bir hayal olarak tanımlıyor. Online alışveriş kullanıcılarının doğru ürünlerle ve e-ticaret siteleriyle buluşmalarını sağlayan ve bir tür arama motoru olan Vitringez.com, kullanıcıların aradıkları ürüne pratik şekilde ulaşmasına yardımcı oluyor. Sitede, ayakkabıdan tokaya, çantadan ev dekorasyona, çocuk giyimden ev elektroniğine kadar detaylı kategorilerle 11 bin 400 marka ve 170’den fazla e-ticaret sitesi ile 3.2 milyondan fazla ürün sunuluyor. Site, bugüne dek muhtelif girişimci destekleme programlarında öne çıkmayı başardı. Örneğin, Endeavor Türkiye Ofisi, Türk Telekom’un girişimleri hızlandırma programı olan PİLOTT programı, E-fikir yarışması Vitringez.com’u ödüllendiren programlardan bazıları. Site, JCI Türkiye Genç Liderler ve Girişimciler Derneği tarafından düzenlenen The Creative Young Entrepreneur Award (CYE-A) Yaratıcı Genç Girişimci Ödülleri 2014’de, birinci seçildi. En son ise, ‘GRE-AT Startup’ yarışmasında ‘Kadın Teknoloji Girişimcisi’ kategorisinde birinci seçilerek, Birleşik Krallık’ta iş yapmakta olan kişi ve şirketlerle tanışma, fikir alışverişinde bulunma ve danışmanlık hizmeti alma hakkını kazandı.

KOBİ’lerin markalaşmasına hizmet veriyor

RAHŞAN TAN & LESLİE KANDİYOTİ MORİ/ İDEMAMA.COM 

rahsan_tan.jpgRahşan Tan ve Leslie Kandiyoti Mori’nin beraber kurduğu idemama. com yaklaşık 4 yıldır hizmet veriyor. Kuruculardan Rahşan Tan, Marmara Üniversitesi Satış ve Pazarlama Bölümü mezunu. Ortağı Leslie Kandiyoti Mori ise Northvvestern University Ekonomi ve İletişim Bölümleri mezunu. Ortaklar, ajanslarda çalıştıkları yıllarda sadece yüksek bütçeli büyük reklam verenlerin profesyonel tasarım hizmetine ulaşabildiğini ancak KOBİ’lerin markalaşması için hizmet alabilecekleri herhangi bir platformun olmadığını fark ederek bu yola çıktıklarını anlatıyor. Site, tasarım yapmak isteyen profesyonellere kapılarını açarak logo, marka ismi, ambalaj, broşür, kurumsal kimlik, maskot ve web sitesi gibi birçok alanda ulaşılabilir fiyata online tasarım hizmeti veriyor ve özellikle de KOBİ’lerden ilgi görüyor. Şirketler idemama.com’a gelerek ihtiyaçları doğrultusunda bir tasarım yarışması başlatıyor. Yarışmaya ortalama 23 tasarımcı katılıyor ve ortalama 80 tasarım yükleniyor. Firma, kendisine özel hazırlanan onlarca tasarım arasından en beğendiğini seçiyor. Fiyatlar 200 TL ile 2 bin TL arasında değişiyor. Site, şimdiye kadar 5 bin 200’den fazla firmaya markalaşma hizmeti sundu. Tasarımcılara bugüne kadar 4 milyon TL’ye yakın ödeme gerçekleştirdiklerini belirten ortaklar, sadece profesyonel tasarımcılarla çalışmaya özel gösteriyor. Sitenin aylık ziyaretçi rakamı 130 bin, sayfa görüntülenmesi ise 1.5 milyona ulaşıyor.

Esnafla müşteriyi buluşturuyor

BAŞAK TAŞPINAR DEĞİM/ARMUT.COM 

armut.jpgBaşak Taşpınar, uzun bir süre Amerika’da yaşadıktan sonra 2010 yılında eşi ve o zaman 8 aylık olan oğlu ile birlikte Türkiye’ye dönme kararı aldı. Taşınma esnasında ihtiyaç duyduğu nakliyat, tamirci, marangozluk gibi hizmetleri iyi yapan kişilere ulaşmanın zorluğunu fark etmesiyle iyi esnafl a ihtiyacı olan müşteriyi bir araya getirecek Armut.com‘u kurmaya karar verdi. Taşpınar Değim, zaten bir süredir aklında olan ancak sürekli ertelediği kendi işini kurma fikrini yaşadığı kötü bir deneyimin ardından hayata geçirme kararı aldığını söylüyor. Oğlunun hastanede kaldığı bir gece hayatın oldukça kısa olduğu ve insanın hayallerinin peşinde koşması gerektiğini anlayan Başak Hanım, hemen iş kurma çalışmalarına başlamaya karar veriyor. Site 2014 yılı boyunca her 2 dakikada 1 talep almış. Aktif kullanıcı sayısı 246 bine ulaşan site, 40 bini aşkın hizmet verene sahip. 2014 Endeavor Uluslararası Seçim Paneli’nde 11 ülkeden 30 panelistin yaptığı değerlendirmeler sonucunda, Endeavor Girişimcisi olmaya hak kazanan Armut.com’un kurucusu Başak Taşpınar Değim, ayrıca bu yıl ODTÜ bünyesinde kurulan Genç Girişimciler Topluluğu, Kristal Ağaç ödülleri kapsamında Yılın Girişimcisi ödülüne layık gördü.

16 ayda 150 milyon dolarlık şirket yarattı

DEMET MUTLU ÜÇOK/ TRENDYOL.COM

trendyol.jpgTrendyol'un hikayesi 6 yıl önce başladı. Demet Mutlu 29 yaşında İstanbul, Lozan ve Tokyo üçgenindeki profesyonel kariyerine aniden ara verip Harvard’da MBA yapmaya başladı. Bir yıl sonra eğitimini dondurup, 300 bin dolar sermayeyle Trendyol’u kurdu. Yaklaşık 16 ayda değeri 150 milyon dolar olan bir şirket yarattı.

 

 

 

Ev alışverişini internete taşıdı

ASLI GÖKDERE/EVMANYA.COM 

evmanya.jpgTürkiye'nin ilk ev dekorasyon sitelerinden biri olan evmanya.com hikayesi ise 2009 senesinde başlıyor. Profesyonel iş hayatına devam ederken kendi işini kurmak için araştırmalara başlayan Evmanya. com kurucusu Aslı Gökdere; tedarik zinciri, yazılım alt yapısı, pazarın ihtiyaçları ve fon kaynakları gibi konularda bilgi sahibi olmaya başladı. Zaten ilgi duyduğu bir alan olan dekorasyon kategorisine yoğunlaşma kararı alan Gökdere, girişimine yatırım almak amacıyla çeşitli kurumlarla görüşmeler yaptığını söylüyor. Girişimcileri destekleyen kurumlardan birindeki görüşmesinde "İnternetten ev alışverişi bizim önünü açık gördüğümüz bir alan değil, bence siz de vazgeçin” dendiği için morali bozulan Aslı Gökdere’nin belirttiğine göre, işi değiştirmesini öneren kişi daha sonrasında Evmanya.com’un rakiplerinden birinin yatırımcısı olmuş. Vazgeçmeyen Gökdere, Evmanya'yı Türkiye'nin en çok alışveriş yapılan sitelerinden biri haline getirdi. Mart 2012'de çoğunluk hissesi Doğan Online tarafından satın alınan sitenin Ceo'su hala Aslı Gökdere. Site 2013 yılında teknoloji alanında ABD’nin otoritesi kabul edilen Küresel Medya Kuruluşu Red Herring tarafından, Avrupa’nın En İyi 100 Teknoloji Şirketi’nden biri seçildi.

Sanal elbise dolabı kurdu 

DİDEM YENİ/GİYSİCİNİ.COM 

didem_yeni.jpgYıldız Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği’nden mezun olan Didem Yeni, üniversite son sınıftayken ortağı Gökay Borulday ile katıldığı bir iş planı yarışması ile Giysicini fikrini geliştirmeye başladı. Giysicini bir sanal dolap: Kendi giysilerinizin fotoğrafl arını yükleyerek ya da uygulama içindeki markaların ürünlerinden seçerek dolabınızı oluşturabiliyorsunuz. İsterseniz kendi giysilerinizle, isterseniz markaların ürünleriyle kombinler yapabiliyor, o gün giydiğiniz giysilerin fotoğrafını ekleyebiliyorsunuz. Siz uygulamayı kullanmaya devam ettikçe hangi tarzda giysileri tercih ettiğinizle ilgili profil oluşuyor. Amaç, siz alışverişteyken dolabınıza uygun ürünler önerebilmek ve markaları doğru hedef kitlesiyle buluşturabilmek. Giysicini, Kaan Boyner ve Önder Öztarhan gibi melek yatırımcılardan 2012 yılında 170 bin TL yatırım aldı. Site, bir sene sonra birkaç özelliği daha test etmek amacıyla 60 bin TL’lik bir tur daha aldı. Kullanıcı sayısı 60 bini geçen, şimdiye kadar yaklaşık 55 bin kombin yapılan sitede kullanıcılar dolaplarına 87 binden fazla ürün ekledi. Site aylık olarak yaklaşık 120 bin trafik alıyor.

Limango'nun başarılı olmasıyla kendi projelerini yaptı

GÜLFEM TOYGAR/GİTTİGİDİYOR.COM

Gülfem Toygar, Koç Lisesi’ni bitirdikten sonra üniversite eğitimi için Viyana’ya gitti. 1996 yılında Webster Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler ve İşletme Bölümlerinde çift anadal yaptı ve Türkiye’ye döndü. 1999 yılının sonuna kadar Enter bilgisayarda servis ekibini yöneten Toygar, 2000 yılının başında E-store’un genel müdürü oldu ve 2006 yılında en büyük hissesini Çukurova grubunun aldığı şirkette 2008 yılına kadar çalıştı. 2009 yılında Alman perakende devi Otto Group’a ait özel alışveriş sitesi limango’yu Türkiye tüketicisi ile buluşturdu. Otto Group Türkiye’nin başında olan Toygar, limango’nun kısa sürede yakaladığı büyük başarıyla, son olarak 2012 yılında Ogli e-Solutions Platform ve arabulvar.com projelerini hayata geçirdi. Evli ve 7 yaşında bir kızı olan Toygar şimdi eBay’in Türkiye iştiraki GittiGidiyor’un genel müdürlüğünü yapıyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir