e-dönüşüm yazılımcıya doping oldu!
Uygulamaya geçen e-servislerin sayısının artmasıyla yazılım sektöründe büyüme beklentileri yüzde 100’leri aştı.
Mehmet FİLOĞLU
İSTANBUL - Yazılım sektöründe son yıllarda büyümenin motoru kamunun başlattığı e-Dönüşüm Projesi oldu. Başta Maliye Bakanlığı’nın başlattığı uygulamalar büyük hareketlilik getirirken, yazılım sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin yaklaşık yarısı bu alana bir ölçüde girmeyi başardı. Büyüme oranları katlarla ifade edilir oldu. e-Dönüşüm kapsamında şimdiye kadar e-Defter, e-Fatura gibi hizmetler devreye girerken bu alandaki servis sayısının 40’a çıkması bekleniyor. Yeni servisler 1 milyar dolarlık pazar yaratırken yeni nesil ÖKC gibi değişikler sonucu oluşacak pazar büyüklüğünün ise 2-3 milyar doları bulması bekleniyor.
Bu alanda faaliyet gösteren şirketler dönüşümden sadece yazılım sağlama konusunda değil, devamında verilen hizmetlerle de ciddi bir gelir kaynağı elde ediyor.
E-dönüşümün dışında Ödeme Kayıt Sistemi’nde yapılan değişiklikler hem donanım hem de bağlantılı yazılım alanında ciddi bir hareket yarattı. Sadece bu alanda 2-3 milyar dolarlık pazar oluşması bekleniyor. Diğer alanlarda da milyar doların üzerinde yeni iş kolları oluştu. Büyüme beklentilerinin yükselmesi yerli ve yabancı girişim sermayelerinin bu alana ilgisinin artmasına da yol açtı. Son olarak Revo Capital ile MV Holding, ödeme sistemleri geliştiren Cardtek Group‘un yüzde 24 hissesine yatırım yaptı. Sektörde birçok şirketin ortaklık konusunda uluslararası şirket ve fonla görüşme halinde olduğu belirtiliyor.
Büyüme oranları yüzde 200’lere çıktı
Sektörün önemli firmalarından Uyumsoft Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder de kendilerine çok sayıda teklif geldiğini ancak şu aşamada hisse satışı yerine ortak projelere önem verdiklerini kaydetti. Önder, uygulamaya geçen servislerin iş hacimlerinde büyük bir artışa yol açtığını belirterek, “Son 2 yılda önemli canlanma oldu. Yazılım firmaları e-dönüşümden ciddi kaynak elde ediyor. Büyüme oranları yüzde 200’lere kadar çıktı. Önümüzdeki dönemde e-İrsaliye e-sipariş gibi servislerin de faaliyete girmesiyle sektör daha da derinleşecek” dedi. Yeni servislerle mali müşavir gibi çalışmaya başladıklarını aktaran Önder, “Geçen yıl müşteri portföyümüz iki kat büyüdü. Bu yıl için yüzde 50’lik büyüme hedefi koyduk ancak yüzde 100 büyümek bizi şaşırtmayacak” dedi.
Sektör dev projeleri bekliyor
Türkiye Bilişim Derneği Başkanı İlker Tabak ise e-dönüşümün daha çok KOBİ’lerin bilişim alanındaki farkındalığı artırmak konusunda önemli bir işlevi olduğunu belirtti. Dönüşüm ile ilgili hala rötuşların yapıldığını hatırlatan Tabak, “Değişik mevzuat düzenlemeleri var. Bazıları hala tamamlanmadı. Uygulamaların geliştirilmesi gerekiyor” dedi. Tabak’a göre yazılım sektörü asıl atılımını büyük projelerle yapacak. Sağlıkta, savunma sanayinde özellikle de siber güvenlik konusunda ciddi yatırımlar gerekiyor. Tabak, yaklaşık 4 yıldır gündeme getirdikleri “Bilişimsizlik Maliyeti” konusunun son günlerde yaşananlarla daha iyi anlaşıldığını belirtti.
Uluslararası rekabette kamunun desteği önemli
Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, yazılım sektörünün önünün açık olduğunu vurgulayarak, “Bu alanda önemli başarı elde etmiş şirketler var. Uluslararası düzeyde belirli bir seviyeye ulaşmış şirketlerle yeni bu alanda kendine yer edinmeye çalışan şirketler eşitsiz bir rekabete yol açıyor. Kamunun bu alanda var olması ve düzenlemeler yerli şirketlere fırsat sunuyor. Bu tarz düzenlemeler sektörü olumlu etkiliyor” diye konuştu.
Yıllık 3 milyar TL tasarruf sağlayacak
E-dönüşümün ekonomiye yaptığı katkı sadece yazılım sektörünün büyümesi üzerinden gerçekleşmiyor. E-dönüşümle kâğıt, lojistik ve saklama maliyetleri önemli ölçüde azalıyor. Yıllık tasarruf miktarının 3 milyar lirayı bulması bekleniyor. Ayrıca geleneksel yöntemlerde evrakların kaybolması ya da geç tesliminden doğan zararlar sona erecek. Geçen yıl e-Fatura ve e-Arşiv’e geçen mükellef sayısı 50 bini bulurken, oluşturulan e-Fatura sayısı 100 milyon oldu. Yıl sonunda bu rakamın 5 kat artacağı tahmin ediliyor. Sektörün önündeki en büyük engel ise veri güvenliği. Son olarak kimlik bilgilerinin çalınması skandalı birçok kişiyi endişelendirdi ve siber güvenliğin önemini bir kez daha ortaya koydu.