Dünya ortalamasını 4'e katladık

Türkiye, bu yılın ilk 4 ayında en büyük 10 çelik üreticisi arasında ham çelik üretimini en yüksek oranda artıran ülke oldu. Nisan ayındaki üretim artış hızı dünya ortalamasını 4'e katladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



ANKARA - Türkiye, bu yılın ilk 4 ayında yıllık bazda yüzde 11,4 artışla en büyük 10 çelik üreticisi arasında ham çelik üretimini en yüksek oranda artıran ülke oldu. Dünya Çelik Birliği'nin (worldsteel) verilerine göre, Ocak-Nisan döneminde Türkiye'nin ham çelik üretimi yıllık yüzde 11,4 artışla 11,9 milyon tonu geçti. Söz konusu dönemde Türkiye'nin ham çelik üretimindeki artış hızı, en büyük 10 çelik üreticisi arasında en yüksek oran oldu.

Aynı dönemde dünyanın en büyük ham çelik üreticisi konumunda olan Çin'in üretimi, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1,9 oranında artarak 234 milyon tona yaklaşırken, Japonya'nın üretimi yıllık yüzde 1,4 oranında gerileyerek 35,6 milyon ton seviyesine indi. Ekonomik krizin etkilerinden kurtulmaya başlayan ABD çelik endüstrisinin de üretimi ise yüzde 9,2 oranında artışla 31 milyon tona yaklaştı. Türkiye'nin bölgedeki önemli rakiplerinden biri olan Ukrayna'nın ham çelik üretimi, Ocak-Nisan döneminde yıllık yüzde 11,4 gerileyerek 10,5 milyon ton inerken, sıralamada Türkiye'nin bir üstünde olan Almanya'nın üretimi ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5 oranında düşüşle 14,4 milyon ton oldu.

Dünya ortalamasının 4 katı

Nisan ayı içerisinde Türkiye'nin ham çelik üretimi, hafif yavaşlamaya karşın istikrarlı şekilde artışını korudu. Türkiye'nin nisan ayı ham çelik üretimi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,7 oranında artışla 2,9 milyon tona yaklaştı. Söz konusu üretim artış hızı, dünya ortalaması olan yüzde 1,2'inin yaklaşık 4 katı olarak gerçekleşti.

Buna karşılık nisan ayında Türkiye'nin bazı rakiplerinin üretimlerindeki gerileme devam etti. Nisan ayında Almanya'nın ham çelik üretimi yüzde 5,5 düşüşle 3,6 milyon tona, Brezilya'nın üretimi yüzde 1,2 düşüşle 3 milyon tona ve en çarpıcı gerilemenin yaşandığı Ukrayna'nın ham çelik üretimi yüzde 17,7 düşüşle 2,5 milyon ton seviyesine geriledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir