Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye ek 18 milyar dolar kredi: Prof. Dr. Hakan Kara'dan dikkat çeken yorum
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası'yla (DB) işbirliği çerçevesinde Türkiye'ye ek 18 milyar dolar kredi verileceğini duyurmuştu. Prof. Dr. Hakan Kara, kamuoyunda IMF anlaşmalarına benzetilen krediye ilişkin görüşlerini aktardı. Prof. Dr. Kara, anlaşmayı olumlu bulduğunu belirterek, gerekçelerini dört maddede sıraladı.
İktisatçı akademisyen Prof. Dr. Hakan Kara, Türkiye’nin Dünya Bankası (DB) ile yaptığı kredi anlaşmasına ilişkin görüşlerini paylaştı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eski Başekonomisti Hakan Kara, X (Twitter) hesabından paylaştığı mesajda, “Dünya Bankası ile yapılan kredi anlaşması ekonominin gidişatını değiştirmese de birçok açıdan pozitif bir gelişmedir” değerlendirmesinde bulundu.
Prof. Dr. Kara, Dünya Bankası kredisini olumlu görmesinin gerekçelerini ise dört maddeyle anlattı:
1) Uzun vadeli ve uygun koşullu bir finansman olması
2) Bir süredir sırtını Körfez ve Doğu sermayesine dayamış ekonomi yönetiminin Batı’ya yönelme mesajını güçlendirmesi
3) Dünya Bankası’nın ülkenin potansiyeline olan güvenini göstermesi
4) Deprem ve yeşil ekonomi gibi ciddi dış finansman ihtiyacı yaratan dönüşümlerin yükünü azaltması.
Hakan Kara, “Batı’ya yönelme” yorumunun yanlış yere çekilmesine yönelik ise şunları yazdı:
* Kastettiğim bazı Körfez ülkeleri yapılan kişisel ilişkilere dayalı anlaşmalardan ziyade şeffaf ve çerçevesi belli finansman kaynaklarına yönelmek.
Mehmet Şimşek duyurdu
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası ile yürütülen çalışmalara değinirken, kısa süre önce üç ayrı proje için 1,5 milyar dolarlık finansman temin edildiğini anımsatmıştı. Anadolu Ajansı’na konuşan Şimşek, 2024-2028 mali yıllarını kapsayan işbirliği sürecinden bahsederek şu bilgiyi vermişti:
* Dünya Bankası’nın ilk üç yıl içinde ülkemize ilave 18 milyar dolarlık finansman sağlayacağı Ülke İşbirliği Çerçevesi (Country Partnership Framework-CPF) Programı, Bankan'ın İcra Direktörleri Kurulu'nda görüşülerek yürürlüğe girdi.