Dünya, 'kaya gazı' konuşuyor
TPAO, 'kaya gazı' konusunda hızlanıyor. Arama Daire Başkanlığı Danışman Aydemir "Strateji geliştiriyoruz" dedi. TPJD Başkanı Bahtiyar'a göre, Türkiye'nin 40 yıllık petrol ve gaz ihtiyacını karşılayabilecek potansiyel var.
Kezban KARABOĞA - Meltem GÜNDÜZ
İSTANBUL - Türkiye petrol ve doğalgaz fakiri. Her yıl 50 milyar dolardan fazla ithalatı yapıyor. Cari açığın yarıdan çoğu petrol ve gaz ithalatından... Dolayısıyla her türlü alternatif kaynak büyük önem taşıyor. Kaya gazı da öyle... Kaya gazı dünyada da enerji gündeminin ilk sıralarında yer alıyor. Amerika, Kuzey Avrupa, Çin zengin yataklara sahip. ABD Enerji Enformasyon Dairesi'nin haritasına göre Türkiye de yoksul gözükmüyor. Türkiye Petrol Jeologları Derneği Başkanı İsmail Bahtiyar'a göre Türkiye’nin rezervi 13 trilyon, üretilebilir miktarı ise 1.8 trilyon metreküp (63.5 trilyon kubik fit) düzeyinde. Bahtiyar, "Bu 40 yıllık ihtiyacı karşılayabilecek bir büyüklük" diyor.
Citigroup’un raporuna göre kaya gazı rezervleri sayesinde Kuzey Amerika, gelecekte kritik bir enerji coğrafyası olacak. Bu yeni coğrafyada Türkiye, acaba, yine ithalatçı mı olacak, yoksa hiç olmazsa ihtiyacının bir kısmını üreten bir ülke mi olacak? TPAO da bunun cevabını arıyor. TransAtlantic ve Valeura adlı şirketler, "Trakya ve Güneydoğu'da 'dünya çapında kayda değer' rezervler olduğu" görüşünde. TPAO, ExxonMobil'le işbirliği açıkladı. Shell'le anlaşması imzalanmıştı. TPAO Arama Daire Başkanlığı Danışman Atilla Aydemir "Ciddi çalışmalar var, hızlanacağız. Tecrübeli firmalarla görüşmeler sürüyor, strateji geliştiriyoruz. Yatırım yapmak isteyene TPAO’nun kapıları açık" dedi.