"Diyarbakır’da istihdamı 5 yılda 5 katına çıkaracağız"
Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Ahmet Sayar, yatırımlarda sıçrama yapmak istediklerini belirterek, imalat sanayinde istihdamı 5 yılda 5 katına çıkartmayı hedeflediklerini söyledi.
Mahir SOLMAZ
DİYARBAKIR - Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar, OSB’lerdeki mevcut genişleme çalışmaları ve 40 firmanın 1.1 milyar TL yatırım taahhüt ettiği Cazibe Merkezleri Programı ile imalat sanayinde istihdamı 5 yıl içinde en az 5 kat artıracaklarını ifade etti.
Diyarbakır’da açıklanan Cazibe Merkezleri Programı’nda 23 il için belirlenen 5 merkezden biri olduklarını ifade eden Sayar, “Cazibe Merkezleri Programı ile imalat sanayi, çağrı merkezleri ve veri merkezi yatırımları destek kapsamına alındı. Program çerçevesinde sağlanan desteklerden, ilgili sektörlerde yapılacak yeni yatırımların yanında, üretimini büyütmek isteyen girişimciler, yarım kalmış yatırımlarını ekonomiye kazandırma arzusunda olanlar ve yatırımlarını diğer kentlerden ilimize taşımak isteyenler de faydalanabilecek” dedi.
Program başvuruları 27 Şubat’ta sona erecek
Program kapsamında yatırımcılara yer tahsisi, bina yapımı desteği, faizsiz yatırım kredisi desteği, faiz indirimli işletme kredisi desteği, üretim taşıma desteği gibi destekler sunulduğu bilgisini veren Sayar, “Diyarbakır’da 2016 yılı Kasım- Aralık aylarında toplanan ön başvurularda 40 firma yaklaşık 1.1 milyar TL yatırım ve 6 binkişilik istihdam taahhüt etti. Desteklerden faydalanmak için resmi başvurular 24 Ocak 2017 tarihi itibari ile başlamış olup 27 Şubat’ta sona erecektir. Bütçe sınırlaması olmadan, yeterlilik alan yatırım başvurularının tümünün gerçekleştirilmesi durumunda, Cazibe Merkezleri Programı ilimizde istihdama, üretime ve ihracatımıza ivme kazandıracaktır” açıklamasını yaptı.
Cazibe Merkezleri Programı’nın yanısıra öngörülebilir, istikrarlı ve huzurlu bir ortamın da olması durumunda yatırımların büyük ivme kazanacağını dile getiren Sayar, “Hayata geçecek yatırımlar ile kalkınmanın ve refah düzeyinin yükselmesinin hayal olmadığı, yoksulluk ve geri kalmışlığın da kader olmadığı görülecektir” şeklinde konuştu.
Diyarbakır’ın genç nüfusu, verimli ve geniş tarım arazileri, Ortadoğu pazarına yakın konumu ile önemli bir ekonomik potansiyel barındırdığına vurgulayan Sayar “Bu potansiyel kentimizde devam eden projeler ile açığa çıkmaya başlamıştır. Mevcut OSB’de 5 bin kişi istihdam ediliyor. Ek OSB alanı içerisinde inşaatı devam eden fabrikalar ve arsa tahsisi yapılmış projelerin de yatırıma dönüşmesi ile toplam istihdam 10 bin kişiye çıkacak.
Ayrıca, tüzel kişilik kazanmış Tekstil İhtisas OSB’de de yakın bir tarihte fabrikaların temelleri atılacak. Burada ağırlıklı kadınlar olmak üzere 10 bin kişi istihdam edilecek. OSB alanımızı genişletme çalışmaları ve Cazibe Merkezi Programı’nın katkısıyla, önümüzdeki 5 yılda imalat sanayinde istihdamımızın 5 kat artacağını öngörüyoruz. Ayrıca, ilimizde Gıda İhtisas OSB kurulacak. Büyük ilçelerimiz olan Ergani ve Bismil’de de yeni OSB’lerin kurulması için girişimlerimiz söz konusu. İstihdamı artıracak bu projelerin sonuçlanması için DTSO olarak çaba göstermeye devam edeceğiz” ifadesini kullandı.
En büyük sorunlarımız arsa ve finansmana erişim
Sayar, altyapı yetersizliğinin Cazibe Merkezleri Programı’nın uygulanması açısından handikap oluşturduğunu belirterek, “En büyük eksiklik de fabrikaların yapılacağı OSB arazisinin yetersiz olmasıdır. Şu anda ek alanların oluşturulması için girişimlerimiz var. Yatırım alanları için arsa üretme noktasında esnek bürokratik süreçlerin uygulanması gerekiyor. Aksi takdirde, tahsislerde yaşamakta olduğumuz uzun süreçleryatırımların gecikmesine veya yapılamamasına sebep olacaktır. Yeni yatırımlar ve mevcut yatırımlardaki en önemli sorunlardan biri de finansmana erişim ve zorla erişilen bu finansmanın maliyetidir. Bu konuda Kredi Garanti Fonu’nun kefalet desteği artmakla beraber bankaların politikaları finansmana erişimde engel olmaya devam etmektedir” dedi.
DTSO Teknik Koleji’ni OSB’de eğitime açtık
DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Sayar, bu yıl Diyarbakır’daki genç nüfusun ve nitelikli işgücünün önemini dikkate alarak OSB’de DTSO Teknik Koleji’ni eğitim öğretime açtıklarını belirterek, “Okulumuz OSB’de üretim yapan sektörlerin gelişimine göre 4 bölüm ve 600 öğrenci ile hizmet veriyor. Önümüzdeki yıl ihtiyaç doğrultusunda 12 bölüm ve bin 500 öğrenci ile yatırımcılarımızın yetişmiş iş gücü ihtiyacına katkı sunmayı planlıyoruz. Ayrıca, yeni iş kurmak isteyen girişimci adaylarının KOSGEB desteklerinden faydalanması için şart olan Uygulamalı Girişimcilik Belgesi Kursları için düzenlediğimiz eğitimlerden şuana kadar 2 bin kişinin faydalanmasını sağladık. Bu yıl da İş-Kur ve KOSGEB ile yaptığımız işbirliği ile girişimci adaylarına destek sağlayan programlara devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Fuar ve kongre merkezi yeniden faaliyete geçti
Başkan Sayar, modernizasyonu tamamlanan fuar ve kongre merkezinde yeniden fuarlar düzenlemeye başladıklarını belirterek, “Tüyap organizasyonunda 18-22 Nisan 2017 tarihinde ‘8.Ortadoğu Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı’ yapılacak. Bu fuarın başarılı geçmesi için kentteki tüm dinamikler ile beraber çalışmalar yapıyoruz. Güçlü, katılımı yüksek bir fuar düzenleyeceğiz. Bu yıl içerisinde başka sektörlerde de fuarlar organize etmeyi planlıyoruz” dedi.