Dış ticaret desteklerinin artırılma çalışması durdu
Dış ticaret pazarlama desteklerinin artırılmasına yönelik çalışma ‘şimdilik’ durdu. Yurtdışı destekleri, yeni düzenleme hazırlanana kadar mevcut koşullarda devam edecek.
MEHMET KAYA
ANKARA - Ekonomi Bakanlığı tarafından yurtdışında tanıtım ve irtibat ofisleri açılması, reklam destekleri vb. etkinliklere yönelik verilen desteklerin kapsamının genişletilmesi ve miktarının artırılmasına yönelik girişim durdu. Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin de (TİM) kaynak aktararak kapsamı genişletmeye yönelik taslak hazırladı. Ancak, teşviklerin uygulanmasına yönelik yönetim mekanizması arayışında tam karar verilemediği ve maliyet artışlarının büyük kısmının kuruluşlarca karşılanacak olması nedeniyle düzenlemenin durdurulduğu kaydedildi. Alınan bilgilere göre yurtdışı destekleri, yeni düzenleme hazırlanana kadar mevcut koşullarda devam edecek.
Taslak hazır ancak durduruldu
Ekonomi Bakanlığı, 2010’da başlattığı ve sektörden ilgi gören bir programla, yurtdışında ürün tanıtımı, markalaşma, patent ve tescil işlemleri, yurtdışı irtibat ya da tanıtım ofisi (showroom) açma girişimlerine mali destek vermeye başladı. Sektörün talebi ve bazı alanlarda ürün satışı konusunda başarı sağlanması üzerine programın genişletilmesi ve desteğin tutarının yükseltilmesi kararı alındı. Ekonomi Bakanlığı, TOBB ve TİM’in de hem mali hem de kurumsal olarak katılacağı yeni bir mekanizma tasarlayarak taslak hazırladı. DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre, 2014 yılı başında yürürlüğe girmesi planlanan tebliğe ilişkin süreç durdu. Bunda, TOBB ve TİM’in mali katkıları yanında kurumsal olarak işleyişe yönelik katılımlarının istedikleri düzeyde gerçekleşmemiş olmasının etkili görüldüğü kaydedildi. Ayrıca, destek mekanizmasının bütçe genişlemesinde de TOBB ve TİM kaynağının ağırlıklı olmasının bu kurumların çekincesine yol açtığı belirtildi.
Ekonomi Bakanlığı tarafından, yurtdışı pazarlama faaliyetleri kapsamında; outdoor ve yazılı- görsel basındaki reklamlar, broşür vb. tanıtım meteryalleri, büro ve showroom kira bedelleri, internet sitesi kurulması vb. internet faaliyetleri, ürünlerin fikri mülkiyet haklarının korunması için tescil ücretleri, patent ücretleri, her bir faaliyet için üst sınır konulmakla birlikte en fazla 4 yıl ve yüzde 60 oranında destekleniyor.