Dimyat'a pirince gidilebilecek
Türk-Mısır İş Forumunda konuşan Ekonomi Bakanı Çağlayan Türkiye'den Dimyat'a ro-ro seferlerinin başlayacağını söyledi.
ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'den Mısır'a, Mersin-Dimyat ve İskenderun-Dimyat ro-ro seferlerinin yakında başlayacağını bildirdi. Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin Türkiye'yi ziyareti vesilesiyle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Türk-Mısır İş Forumu düzenlendi.
TOBB merkezinde düzenlenen forumda konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ile Mısır arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin sadece iki ülke arasındaki ticaretle olmayacağını, iki ülke işadamlarının üçüncü ülkelere işbirliği imkanlarının da araştırılması gerektiğini söyledi.
Türkiye ile Mısır arasındaki ticari ilişkilerin çok kısa sürede önemli rakamlara ulaştığını anlatan Çağlayan, bu yılın 8 ayında iki ülke arasındaki ticaret hacminin 3,5 milyar dolar seviyesine ulaştığını bildirdi. Çağlayan iki ülke ticaret hacminin kısa zamanda 10 milyar dolara ulaştırılabileceğini ifade etti.
Türk yatırımcılarının, Türk işadamlarının en zor döneminde dahi Mısır'ı terk etmediğini kaydeden Ekonomi Bakanı, ''Türk işadamları Mısır'ın gerçek dostları olduğunu gösterdi. Özellikle paniğin yaşandığı o dönemde her biri fabrikalarında üretmeye devam etti. Bugün Mısır ekonomisinin kalkınmasında ve gelişmesinde çok önemli rol oynadı. Şimdi inşallah bunu üçüncü ülkelerle beraber geliştireceğiz'' değerlendirmesini yaptı.
Mısır Sanayi ve Dış Ticaret Bakanı Hatem Salih ile birkaç konuda mutabakat sağladıklarını belirten Çağlayan, şöyle konuştu:
''Bunlardan bir tanesi aramızdaki Serbest Ticaret Anlaşmasını çok kısa sürede ikinci nesil bir serbest ticaret anlaşması haline getirebilmek. Artık sadece sanayi ürünleri değil, tarım, işlenmiş tarım ürünleri ve balık ürünleri de çok kısa zamanda kapsama dahil ediyoruz. Yine biraz önce Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız huzurunda, iki bakanlığın arasında çok önemli bir anlaşma imzalandı. Anlaşma çerçevesinde Türkiye Mısır'a 2 milyar dolarlık bir destek paketi veriyor, hayırlı ve uğurlu olsun. 2 milyar dolarlık bu destekte Mısır Eximbank'ı ve Türk ihraç ürünleri konusunda inşallah önümüzdeki günlerde iki bakan olarak bir araya geleceğiz.''
Gerek Mısır'a olan ticaretin artırılması gerekse eskiden Suriye üzerinden 13 ülkeye yapılan ticaretin devam etmesi için Mısır hükümetiyle önemli çalışmalar yapıldığını kaydeden Çağlayan, yoğun mesailerin ardından ro-ro seferlerinin başlatıldığını kaydetti. Halen Mersin-İskenderun-Port Sait'e olan ro-ro seferlerinin buralarla sınırlı tutmak istemediklerini belirten Çağlayan, ''Mersin-Dimyat ve İskenderun-Dimyat seferlerini de yakında başlatıyoruz'' dedi.
Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı
Forumda konuşan Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı Hatem Salah da iki ülke arasında her geçen yıl artan ticaret hacminin bu yıl sonunda 5 milyar dolara ulaşacağını tahmin ettiklerini bildirdi.
Türk işadamlarının Mısır'a yatırım yapmalarına büyük önem verdiklerini ve Türk yatırımcıları Mısır'a beklediklerini belirten Salah, ''Türk firmaları bizim göz bebeğimizdir, yerleri kalbimizdedir, başımızın üzerindedir'' dedi. Türkiye ile Mısır arasında büyük işbirliği fırsatları olduğunu vurgulayan Salah, Mısır'da sanayiden bahsetmek isteniyorsa Türk işadamlarının birikim ve tecrübesinden muhakkak istifade etmek gerektiğini söyledi.
Mısır Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Ahmet El-Wakeel de demokratik değişimin ardından yabancı sermayenin ihtiyaç duyduğu güven ortamının temin edilmesi noktasında Mısır'da büyük adımların atıldığını kaydetti. Siemens, Samsung, Toyota gibi birçok büyük yabancı sermayenin Mısır'a dönmeye başladığını ifade eden Waekeel, ''Mısır'da yatırımı önleyecek herhangi bir durum söz konusu değildir. Mısır hükümeti yatırımcının arkasında olacağını ve onu destekleyeceğini taahhüt etmiştir. Kardeş ülke Türkiye'nin de desteğiyle Mısır yeniden üretim atölyesine dönüşecektir'' diye konuştu.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da 2010 yılının sonlarında Tunus'ta başlayan demokrasi hareketinin, tüm dünyanın dikkatini Kuzey Afrika ve Ortadoğu'ya çektiğini, dost ve kardeş ülke Mısır'da da halkın kendi devrim ateşini yaktığını söyledi.
Muhammed Mursi'nin Mısır'ın ilk sivil cumhurbaşkanı olarak tarihe geçtiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, Mursi'ye hitaben şöyle konuştu:
''Türkiye ekonomisini ayağa kaldıran dönüşüm 1980'lerde kendisi bir mühendis olan rahmetli Özal ile başladı. Rahmetli Özal 3 şeyin önünü açtı: Teşebbüs hürriyeti, din ve vicdan hürriyeti ile ifade hürriyeti. Çünkü özgürlükler olmadan, risk üstlenecek, geleceğe yatırım yapacak, teşebbüs ruhu ve müteşebbisi bulamayız. Girişimci orta sınıfı oluşturamayız. Sayın Cumhurbaşkanı, siz de Turgut Özal gibi bir mühendissiniz. İnanıyoruz ki sizin cumhurbaşkanlığınız, hem Mısır'da hem de Ortadoğu coğrafyasında, demokrasinin ve ekonomik ilerlemenin müjdecisi olacak. İşte bugün, bölge açısından kritik bir süreçte, bir yandan Mısır'ın iç işleri ile uğraşırken, diğer yandan Türk iş dünyası ile buluşuyor olmasını biz böyle yorumluyoruz.
Konuşmaların ardından Mısırlı firma Industrial Development Group (IDG) ile Türk firma Elif Plastik arasında işbirliği anlaşması imzalandı. Anlaşma ile Elif Plastik, Mısır'da 160 milyon dolarlık yatırım yapacak.