'Dijitalleşme çağını ıskalama lüksümüz kalmadı'
Şirketleri geleceğe taşıyacak dijitalleşme Konya’da tartışıldı. Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü, Türkiye’deki sanayicilerin Endüstri 4.0’ı ve dijitalleşme çağını ıskalama lüksü olmadığını vurguladı.
Yıldız DOĞRUER YEMİŞ
KONYA - CIO dergisi, DÜNYA gazetesi ve Fujitsu’nun birlikte düzenlediği ‘Şirketinizi Geleceğe Taşıyın’ başlıklı etkinliklerin ilki Konya’da yapıldı. Konya Dedeman Otel’de gerçekleştirilen toplantıda bir açılış konuşması yapan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü, bin yıla dayanan köklü tarihimizde Cumhuriyet rejiminin ilk 100 yılını tamamlamak üzere olduğumuzu belirterek, “Bugün bütün olumsuz şartlara karşın, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında yer alıyoruz. Sanayicimiz, girişimcimiz küresel boyutta başarılara imza attı. Ancak önümüzdeki ikinci 100 yıl, bu yüzyıldan çok daha farklı, yeni gelişmelere gebe görünüyor. Her şeyden önce internetle, bilişim teknolojileriyle neredeyse bebekliğinde, yürümeyi dahi öğrenmeden tanışan bugünkü genç nesil, ortalama 10-15 yıl sonra tüm dünyada hem iş hayatında hem de tüketim tarafında çok büyük bir değişimi getirecek. İnternete ulaşan insan sayısı arttıkça da, bu yeni devrimin mimarı olan dijital dünya, hayatımıza her gün yeni veriler, yeni üretim metotlar, yeni fırsatlar sunmaya devam edecek. Her zaman olduğu gibi, önce davrananlar bu sürecin kazananları olacak” dedi.
“Endüstri 4.0, yani 4. Sanayi Devrimi denilen, makinelerin birbirleriyle iletişim kurduğu, verimliliğin merkeze oturduğu bu yeni dönemi ıskalama lüksümüz yok” diye konuşan Kütükcü şöyle devam etti:
“Verimlilik ve karlılık, işletmelerimizin kalp atışlarının sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için çok önemli. Zira ülkemizde ortalama şirket ömrü 11 yıl. Yani 11 yıl sonra kalbimiz duruyor. Yeni kurulan şirketlerin ise yüzde 50’si 5 yıl içinde kapanıyor. Çünkü en nihayetinde kar etmeyen bir işletmenin, varlığını koruması, sürdürmesi mümkün değil. Bizim gibi büyüme ihtiyacı olan bir ülke olarak, bu ülkenin işletmeleri, KOBİ’leri olarak, kar elde edip, bu karı yeni yatırımlarda, yeni istihdamlarda ve yeni Ar-Ge faaliyetlerinde değerlendirmemiz gerekiyor. Ama maalesef biz kârı deyim yerindeyse kediye yüklüyoruz. Karlardaki düşüşlerin önemli kaynaklarından birisi de, düşük verimlilik. Başta insan kaynağı verimliliği olmak üzere, pek çok alanda verimlilik düzeyimiz çok düşük. Bugünün dünyasında da sanayiden tarıma, eğitimden finansa değin her alanda verimli olmanın, dolayısıyla bir adım daha öne çıkmanın yolu KOBİ’lerimizi dijitalleştirmekten geçiyor. Bugün başarısına hepimizin gıpta ile baktığımız, yeni fırsatları gören şirketlerin, KOBİ’lerin yollarına dijitalle devam ettiklerini hepimiz görüyoruz. Dolayısıyla bizim verimliliğimizi ve karlılığımızı artırmak için çok ciddi reformlar yaparak, sözlerimizin başında da ifade ettiğim gibi Cumhuriyetin ikinci yüzyılına bu problemlerini halletmiş bir Türkiye olarak başlamamız gerekiyor.”
Fujitsu’ya Konya’ya yatırım yapması çağrısında bulunan Kütükcü, “Konya, hem yatırımcıya sağladığı imkanlarla hem de şehircilik anlayışıyla Türkiye’nin gelecek vadeden şehirleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Konya’yla iş yapmak sırtını çınar ağacına dayamaktır. 211 yıl Selçuklu’ya başkentlik yapmış, her dönemde üretimin ve ticaretin merkezi olmuş bu başşehirde birlikte çalışalım, birlikte büyüyelim istiyoruz” diye konuştu.
‘Dünya büyük bir teknolojik dönüşümden geçiyor’
Türkiye’nin çok kolay bir dönemden geçmediğini vurgulayan DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ da şunları söyledi:
“Hükümet ekonomiyi canlandıracak bazı adımlar atacak. Orta Vadeli Program’da büyüme 3.2’ye çekildi. 2017 için 4.4 büyüme beklentisi var. Sorunları çözüm aşamasında mutlaka pozitif olmamız lazım. Türkiye önümüzdeki dönemde çok hızlı bir büyüme sürecinde olmayabilir. Bu hem dünyadan hem de kendi dinamiklerimizden kaynaklanan bir sonuçtur. 1980 yılından bugüne köyden kente göçün getirdiği verimlilik artışını yaşadık. Sermaye karlılığı ve verimlilik artışı çok önemli. Dünyada önümüzdeki süreçte hızlı bir büyüme süreci beklenmiyor. Önümüzdeki süreçte gelişmiş ülkelere doğru büyümenin aktarılacağı görülüyor. Dünya büyük bir teknolojik dönüşümden geçiyor. Sanayi 4.0 içerisindeyiz. Hazır mıyız diye baktığımızda bu önemli bir soru işaret.”
‘İntel ve Fujitsu Japonya’da ortak Ar-Ge yapıyor’
Fujitsu Satış Öncesi Destek Hizmetler Direktörü Emin Çalıklı ise şirketin faaliyetleriyle ilgili bilgi vererek, “42 milyar dolarlık ciroya sahip bir Japon firmasıyız. Her yıl Ar-Ge çalışmalarında 178 milyar Japon Yeni kullanıyoruz. 18 bin 500’ün üzerinde Ar-Ge çalışanımız bulunuyor. Dünyanın 4 ayrı yerinde Ar-Ge laboratuvarlarımız bulunuyor. Dünyanın ilk tablet üreticisiyiz. Depolama sistemlerimiz NASA’nın uzay araştırmalarında tercih ediliyor. Enerji kullanımında dünyanın en yeşil sistemleriyiz. İntel ve Fujitsu Japonya’da ortak Ar-Ge yapıyor” dedi. Küreselleşme, bilim ve teknoloji, yeni pazarlama ve değişen alışkanlıklar, artan rekabet ve yeni girişimcilerin değişimi yarattığını belirten Çalıklı, “Maliye Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, ve TOBB ile farklı ortak çalışmalar gerçekleştirdik. Fujitsu olarak çalışmalarımızın merkezinde insan var. Ones Technology tarafından Fujitsu ile gerçekleştirilen Türkiye Sosyal Güvenlik Kurumu avuç içi damar izi biyometrik kimlik doğrulama sistemleri 2011 yılından bu yana kullanılıyor” şeklinde konuştu.
‘Dijitalleşmeye nereden başlanacağı çok önemli'
Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen panelin moderatörlüğü CIO Dergisi Yayın Yönetmeni Murat Yıldız üstlendi. Panel kapsamında Fujitsu Satış Öncesi Destek Hizmetler Direktörü Emin Çalıklı, DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü ve yazar Atıf Ünaldı katılımcıların sorularını yanıtladı. Firmaların dijitalleşmeye doğru başlamasının önemini vurgulayan Çalıklı, “Orta ölçekli bir işletmede güvenlik duvarı, virüs programı ve diğer uygulamalar ayrı maliyetler oluşturuyor. Firmalar bunu bulutla yapsalar daha sağlıklı olacaktır. Dijitalleştirmeyi işlevselleştirmek lazım. Bunu moda oldu diye yapmayalım. Dijitalleşmeye nereden başlanacağı ve kiminle yapılacağı çok önemli. Firmalar iş süreçlerini mutlaka belirlemeli. Şirketinizi nerden nereye taşımak istiyorsunuz onun üzerine biz çalışma yapabiliriz” dedi. KOBİ’lenin dijitalleşme eksiklikleri hakkında bilgiler veren Kütükcü de, “Konya’da teknolojiye açık, teknolojiyi kullanmak isteyen, yatırımdan kaçınmayan bir yaklaşım hakim. Problemimiz KOBİ’lerimizin ölçekleri ve dijital teknolojiye duyulan güvenle alakalıdır. Konya ve Konyalı sanayici tereddütler olsa da bu konuda duyarlı ve istekli gözüküyor. Doğru yönlendirme ve doğru ürünle bu firmalarımızda daha sağlıklı sonuçlar alınacaktır. Dijital dönüşüm ulaşılabilirlik ve ulaşabilirlik temeline kurulmalı. Firmaların birinci önceliği erişilebilirlik olmalı. Dijital ortamda herkes size ulaşmalı. Firmaların bilgiye ulaşabilme kabiliyetlerini geliştirmeleri gerekiyor. Dijitalleşmede her firmanın kendi yapısına göre yol haritasını ortaya koyması gerekiyor” diye konuştu. Dijitalleşmede tereddütler olduğuna dikkat çeken Güldağ, “Yeni teknolojiyi kullanarak para kazanıyorsak KOBİ’lerimiz buna çok hızlı uyum sağlayacaktır. Örnekler görülmeye başlandıkça bu iş çok hızlanacaktır. Dijitalleşme için cesaret gerekiyor. Web sayfası, mobil uygulama işini firmalar mutlaka halletmeli. Dijitalleşme işi öncelikle pazarlama aşamasında kullanılmalı” dedi. Elektronik ticaretin çok önemli olduğunu belirten Ünaldı,”Dijital dönüşüm hayatımızın önemli bir parçası. Dijital dönüşümde insan merkezli bir odağa geçiyorsunuz. Dijital dönüşüm projelerinde kısa, orta ve uzun dönem çözüm üretilmiş olmaması gerekiyor. Firmalar dijitalleşmede büyük bir endişe hissediyor. Dijital transformasyonda sabit bir reçete olduğuna inanmıyorum. Her firma farklı bir yol izlemeli. Dijital dönüşüm şu an her firmanın en önemli sorunu durumundadır” diyerek görüşlerini açıkladı.