Dijital oyunda 15 milyar dolarlık hedef
OYUNDER Başkanı Kendirli, dünyada dijital oyun pazarının 110 milyar doları aştığını, Türkiye'nin ise ancak 1 milyar dolarlık oyun ihracatı gerçekleştirebildiğini söyledi. Kendirli, "10 yıl içerisinde dijital oyun sektöründe 15 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaşabiliriz" dedi.
Oyun Tasarımcıları, Geliştiricileri, Yapım ve Yayıncıları Derneği (OYUNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Tansu Kendirli, dijital oyun pazarı ve Türk şirketlerinin durumuna ilişkin değerlendirmede bulundu.
"Türkiye'nin önü dijital oyun sektöründe çok açık. Ancak hikayelerimizi ve yeteneklerimizi dijitale aktarmak zorundayız" diye konuşan Kendirli, Tavla, okey, futbol ve basketbol gibi çok sayıda oyunun artık dijitale kaydığını, bu oyunların sadece PC'de değil artık mobilde de büyük bir pazara ulaştığını söyledi.
Kendirli, dünya dijital oyun pazarının 110 milyar doları aştığını belirterek, "Türkiye'de bu rakam 750 milyon dolar ile 1 milyar dolar arasında değişiyor. Yani 750 milyon dolar ile 1 milyar dolar arasında oyun ihracatımız var. Türkiye'nin kapasitesi bu değil. Türkiye, tıpkı dizilerde olduğu gibi çok yüksek rakamları yakalayabilir" ifadelerini kullandı.
Bakanlıklarla iletişime geçtiklerini ve ihracatçılarla görüştüklerini dile getiren Kendirli, dijital oyun üretimi konusunda teşvikler verilmesi, bunun tasarımına ve geliştirilmesine dair eğitimin verilmesi gerektiğini anlattı. Kendirli, oyun sektörünün geliştirilmesi için bir strateji oluşturulması gerektiğini kaydederek, konuyla ilgili mevzuatın geliştirilmesinin önemine değindi.
Tansu Kendirli, kısa süre önce bir Türk oyun şirketinin birkaç adet oyununu 100 milyon dolara sattığını belirterek, "Bazı şirketlerimiz 1-1,5 milyar dolarlık değerlemeleri bulabilirler" dedi.
Kendirli, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu anda en büyük kapasiteye sahip ülkelerin 14-15 milyar dolarlık oyun pazarı var. Türkiye dünya oyun pazarında 16. ile 18. sıra arasında gidip geliyor ancak ilk sıralardaki ülkelerle aramızda korkunç fark var. Doğru bir strateji ve akıllıca bir yatırımla 10 yıl içerisinde dijital oyun sektöründe 15 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaşabiliriz. Yakında sadece bir Türk oyun şirketinin 1-1,5 milyar değer ulaştığını göreceksiniz"