Çöpe giden ekmeğin yarısı ambalajla kurtarılabilir
Yılda 15 milyar ekmeğin çöpe atıldığına dikkat çeken ASD Yönetim Kurulu Başkanı Korkut, "Eğer ambalajlansa, çöpe giden ekmeğin yüzde 50'sini kurtarırız" dedi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Korkut, ekmeğin yasal olarak ambalajlanmak zorunda olduğunu ifade ederek, "Yılda 15 milyar ekmek çöpe atılıyor. Eğer ambalajlansa, çöpe giden ekmeğin yüzde 50'sini kurtarırız" dedi.
Korkut, yaptığı açıklamada, ambalaj sektörünün 2005 yılında 4,75 milyar dolar büyüklüğe sahipken, 2011 yılı sonunda 9 milyar dolar büyüklüğe ulaştığını vurguladı. Bunun 3 milyar dolarlık kısmının 180'in üzerinde ülkeye yapılan ihracattan sağlandığına dikkati çeken Korkut, ambalaj sektörünün büyüklüğünün 9 milyar dolar olmasına karşın 300 milyar dolarlık bir ekonomik hareketliliği mümkün kıldıklarını kaydetti.
Sadettin Korkut, "Ambalaj bir ürünün giysisidir. Ambalaj ürünü 'sürdürülebilir bir şekilde sarar, saklar, satar.'Ürününüz ne kadar iyi olursa olsun giysisi iyi değilse satmanız zor olacaktır" diye konuştu.
Korkut, 2011'de en çok ambalaj ihraç edilen ülkelerin başında Almanya, İngiltere, Irak, Fransa, İran, Hollanda, İtalya, İsrail, Rusya ve Yunanistan'ın geldiğini ifade ederek, ihracatta yüzde 69'luk oranla en fazla payı plastik ambalajın aldığını, ihracatın yarısından çoğunu Avrupa Birliği ülkelerine yaptıklarını aktardı.
Ambalaj ve gıdanın, et ve tırnak kadar birbirinin ayrılmaz birer parçası olduğunu dile getiren Korkut, "Hijyen ve sağlık söz konusu olduğunda en başta akla gelen ambalaj oluyor. Üretilen ambalajların yarısından fazlası gıda sektöründe kullanılıyor" dedi.
Korkut, şunları kaydetti:
"En başta ekmek, bakliyat ürünleri olmak üzere tüketiciye sunulan özellikle gıda ürünlerinin ambalajlanması gereklidir. Ayrıca pazarlarda satılan sebze ve meyvelerin de tüm gıdalarda olduğu gibi gıda güvenliği ve hijyen açısından uygun olan ambalajlarla tüketiciye sunulması gerekmektedir. Perakende ticarette ambalaj özellikle gıda ve mümkün olduğunca günlük alınmaya çalışılan yaş sebze ile meyvede çok önemli bir sorumluluk üstlenmektedir. Bu sorumluluk yalnız pazarlanmasını kolaylaştırmak değil aynı zamanda da onları çürüyüp zarar görmeden tüketim noktasına kadar ulaşmasını sağlamayı da içermektedir. Et ve mandıra ürünlerinde de bu husus geçerlidir.
Ekmek, yasal olarak ambalajlanmak zorundadır. Yılda 15 milyar ekmek çöpe atılıyor. Eğer ambalajlansa, çöpe giden ekmeğin yüzde 50'sini kurtarırız. Sektör olarak, tüm Türkiye'de ekmeğin ambalajlanmasına hazırız. Üretildiği yerden alıyorsanız ambalajsız alırsınız ama bir yere gönderildiğinde ambalajın uygulanması gerekir. Yerel yönetimlerin bu konuya önem vermesini bekliyor ve istiyoruz. Ambalaj sektörü olarak, ekmeğin ambalajlı olarak satılması gerektiğini, hem ülkemizdeki israfı önleyerek ülke ekonomimize katkı sağlanması açısından, hem de tüketici sağlığı ve hijyeni açısından uzun süredir ifade ediyoruz. Ambalaj sektörü ihracatımızda önemli kalemlerden birisi olan ekmek ambalajlarımızın ülkemizde de kullanılmasını dört gözle bekliyoruz. Zaten Türkiye'nin Gümrük Birliği nedeniyle AB'ye uyum için çıkardığı Türk Gıda Kodeksi yönetmeliği bizim ülkemizde ekmeğin yasal olarak ambalajlanması sürecini başlatmıştır. İngiltere, Fransa Almanya gibi ülkelerin ekmek ambalajlarının yüzde 15-20'si Türkiye'den sağlanıyor."
Ambalaj sektöründe büyük bir potansiyel var
Türkiye'de ambalaj sektöründe büyümek için halen büyük bir potansiyel bulunduğuna işaret eden Korkut, 2011'de dünyada kişi başı ambalaj tüketiminin 78 dolar olduğunu, bu rakam Türkiye'de 109 dolar iken, Avrupa Birliği ortalamasının 250, ABD ve Kanada ortalamasının ise 350 dolar olduğunu kaydetti.
Korkut, ambalajın en yoğun kullanıldığı Japonya'da ise kişi başı tüketimin 2011'de 550 dolar olarak gerçekleştiğini ifade ederek, "Sektör olarak hedefimiz Türkiye'de kişi başı ambalaj tüketimini 2023'e kadar 300 doların üzerine çıkarmak" dedi.
Tüm dünyada ve Türkiye'de, ürünlerini piyasaya sunacak olan marka sahiplerinin, yapmış oldukları fayda-maliyet analizlerine ve pazarlama stratejilerine göre hangi ürünleri ne tip ambalajlarda satacaklarına karar verdiklerini ve ilgili yasal düzenlemeler çerçevesinde ambalaj seçimlerini yaparak hareket ettiklerini aktaran Korkut, bu ambalajın genelde cam, plastik, metal ve kağıt/karton başta olmak üzere herhangi bir ambalaj malzemesi olduğunu belirtti.
Ambalaj atıkları konusu
Korkut, evsel atıkların bir kısmının, aslında endüstriyel anlamda değerlendirilebilir ürünler olduğunu, bunlar arasında yer alan ambalaj atıklarının evlerde ayrıştırılmasıyla büyük kazançlar elde edilebileceğini dile getirerek, tüketicilerin bilinçlendirilmesi için etkin çalışmalar yapmak gerektiğini söyledi.
Ambalaj üretiminde mümkün olan en az malzeme kullanımı konusunda çok detaylı çalışmalar yapıldığına da işaret eden Korkut, böylelikle mümkün olan minimum ham madde, doğal kaynak ve enerji kullanımı ile sürdürülebilir üretimi sağladıklarını belirtti.
Bu konularda ilginizi çekebilir