Çinli bizden az kazanıyor 3 kat fazla biriktiriyor

Kazançlarının yarısının tasarrufa ayıran Çinliler, Türkiye'deki tasarruf oranının 3 katını aşan performanslarıyla dikkati çekiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gelişen ve gelişmekte olan ülkeler arasında yüksek tasarruf oranları açısından ilk sıralarda petrol ve doğalgaz zengini ülkeler yer alırken, küresel piyasalarda dalgalanmalara neden olan Çin de listede bulunuyor. Kazançlarının yarısını tasarrufa ayıran Çinliler, daha az kazanmalarına rağmen Türkiye'deki tasarruf oranının 3 katını aşan performanslarıyla dikkati çekiyor.

AA muhabirinin Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankasının gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin tasarruf oranlarına ilişkin verilerinden derlediği bilgilere göre, söz konusu ülkelerde ortalama tasarruf oranı 2014 yılında yüzde 32,62 olarak gerçekleşti.

cats-111.jpg

Körfez ülkelerinden doğalgaz zengini Katar, yüzde 56 ile en fazla tasarruf oranına sahip ülke olurken, Katar'ı yüzde 54,76 ile petrol ihracatçısı Kuveyt izledi. Dünyanın en büyük doğalgaz üreticileri arasında yer alan Cezayir'de bu oran yüzde 53,23 seviyesinde gerçekleşti. Büyüme hızına ilişkin endişeler dolayısıyla küresel piyasalarda son dönemde kaygıyla takip edilen, kişi başına milli gelirin 7400 dolar olduğu Çin, yüzde 50'yi bulan tasarruf oranıyla petrol ve doğalgaz zenginlerinden sonra listede dikkati çeken ülke oldu. Çin'i yüzde 47 tasarruf oranıyla İran izledi. 

Petrol gelirlerinden elde ettiği fonu kullanmaya başlayan Suudi Arabistan'da tasarruf oranı yaklaşık yüzde 46 oldu. Tasarruf oranı, Güney Kore'de yüzde 35, Hindistan'da yüzde 31, Endonezya'da yüzde 31 olarak gerçekleşti.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da bu oran yüzde 27'de kaldı. Tasarruf oranı, Rusya'da yüzde 23, ABD'de yüzde 18 olurken, İngiltere yüzde 12'lik tasarruf oranıyla G20 ülkeleri içinde sonuncu oldu.

Söz konusu verilere göre, Türkiye ise 2014 yılında milli gelirinin yaklaşık yüzde 14'ü kadar (114 milyar dolar) tasarruf yapabildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir