Çiğ sütte tartışmalar dinmiyor
Ulusal Süt Konseyi çiğ sütte 5 günde üç kez fiyat değişikliğine giderken, üretici kendilerine seçim öncesinde verilen vaat fiyatının 20 kuruş altının dahi sağlanamadığını iddia ediyor.
Ulusal Süt Konseyi (USK), çiğ sütte 5 günde üç kez fiyat değiştirdi.
Ekmekten sonra çiğ süt fiyatlarında da kriz yaşanıyor. Ulusal Süt Konseyi (USK) çiğ süt fiyatları konusunda yaptığı duyuruyu 5 günde üç kez değiştirdi. İlk duyuruda, masraflar hariç çiğ sütte üreticinin eline geçecek net fiyat 1.70 TL ve yürürlük tarihi 1 Ağustos 2018 olarak açıklanmıştı. Ulusal Süt Konseyi, sonrasında çiğ süt fiyatını masraflar dahil 1.70 TL ve yürürlük tarihini de 15 Ağustos 2018 olarak belirledi. Bir değişiklik daha yapan Konsey, 1.70 liralık çiğ süt fiyatından geri adım atıldı. Yeni açıklamada 15 Ağustos tarihi yer almadı ve “Ulusal Süt Konseyi, 27 Temmuz 2018’de sektör paydaşları ile bir araya gelerek tavsiye fiyatı toplantısı yapmıştır. Buna göre, soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatı 1.70 TL olarak belirlenmiştir” denildi.
Korkuteli Süt Üreticileri Kooperatifi Başkanı Fahrettin Kır, Ulusal Süt Konseyinin 5 günde üç farklı açıklama yaparak rekora imza attığını belirterek, “Konsey, süt üreticisinin isyanını dikkate almamıştır. Süt üreticisi artan maliyetler nedeniyle zor durumdadır. Bir süt üreticisinin para kazanabilmesi için 1 litre sütle 1.3 kilogram yem alması gerekmektedir. 1 torba yem (50 kilogram) 80 liradır. Bu yüzden Ulusal Süt Konseyinin açıkladığı çiğ süt fiyatı, üreticinin eline geçen net rakam olmalıdır. Ulusal Süt Konseyinin üç farklı açıklaması adeta üreticimizle dalga geçer niteliktedir. Bu tutumuyla, üreticinin gözündeki ağırlığını ve güvenilirliğini kaybetmiştir” dedi.
Kır, “Üretici maliyet düşürüldüğü takdirde 1.50 TL’ye bile razı ancak üretici maliyetleri çok yüksek. Seçim vaatlerinde bize yüzde 23 zam vaat edildi, bu da 1,90'a tekabül ediyor. 1,90’nı bırakın 1,70 bile çok görülüyor üreticiye. Her nedense süte yapılan destek enflasyonu olumsuz etkiliyor. Bu nasıl iş, üreticiye destek olmak enflasyonu nasıl olumsuz etkiler. Süt üreticisinin gelir gider dengesi arasında çok büyük uçurum var ve bu uçurum her geçen gün büyüyor" ifadelerini kullandı.
Bir süt üreticisi ise “Bizim şu an para kazanmamız için 1 kilogram sütün 1,5 kilo yem alması gerekiyor. Yani sütün 2 lira civarında olması gerekiyor. Bu şekilde Avrupa fiyatlarını tekrar yakalarız. Konseyin bunu dikkate alarak fiyat açıklaması gerekir” şeklinde konuştu.
Çiğ süt fiyatında anlaşamayan Türkiye, ithalattan nasıl kurtulacak?