Çiçekçilik sektörü jest bekliyor

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Sevgililer Günü'nde süs bitkilerinin KDV oranının yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesi gerektiğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 14 Şubat Sevgililer Günü'nde çiçekçilik sektörünün jest beklediğini belirterek, "KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmelidir. Böyle yapılırsa gül fiyatları ucuzlar" ifadelerini kullandı. 

Bayraktar, yaptığı açıklamada, dayanıklılığı az, üretimi meşakkatli olan kesme gülde üretimin desteklenmesi, ucuz ithalata izin verilmemesi gerektiğini vurguladı. 

Geçen yıl 87,2 milyon adede yükselen kesme gül üretiminin, gerekli destek sağlanması halinde çok daha büyük rakamlara ulaşılabileceğine işaret eden Bayraktar, "14 Şubat Sevgililer Günü gibi özel günler, üreticimize de fırsat sunuyor. 14 Şubat, en çok çiçek gönderiminin yapıldığı günlerden biri. Güller bu özel günde çok tercih edilen çiçektir. Sevgililer Günü'nün simgesi kesme gülde Türkiye büyük potansiyele sahip. Ülkemiz gül bahçesi haline gelebilir" değerlendirmesinde bulundu.  

Sektörün gelişmesi için yapılması gerekenler

Türkiye'de kesme çiçek üretiminin gösterdiği artışına rağmen, dünya kesme çiçek ticaretinden büyük bir pay alamadığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti: 

"Hem Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı hem de Orman ve Su İşleri Bakanlığı sektörde yetkili. Sektörün bir sahibi olmalı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında sektör için bir daire başkanlığı kurulmalı. Süs bitkileri sektörde, genel olarak yabancı orijinli bitkiler kullanılıyor. Gerek dış mekan süs bitkilerinde gerekse kesme çiçeklerde, ürün çeşitliliğinde yetersizlik söz konusu. Geliştirilen çeşitlerin ıslahçı hakları koruma altına alınmalıdır. Düşük faizli, uzun vadeli yatırım ve işletme kredisi veya değişik kaynaklardan hibeyle sektörün desteklenmesi gerekmektedir. Süs bitkilerinin de bir tarımsal faaliyet olduğu gerçeğinden hareketle süs bitkilerinde uygulanan yüzde 18'lik KDV oranı mutlaka yüzde 8'e indirilmelidir. 

Süs bitkisi üretiminde ileri teknoloji, yıl boyu kontrollü üretim ve topraksız tarım gibi modern üretim tekniklerinin kullanımı teşvik edilmeli, birim alandaki verimlilik, üretimde kalite, depolama tekniklerinin geliştirilmesi, raf ve vazo ömrünün artırılması konularında çalışmalar artırılmalıdır. Üretim konusunda özellikle doku kültürü laboratuvarlarının kurulması önemlidir. Özellikle Asya ve Orta Doğu için kurak koşullara dayanıklı az bakım isteyen dayanıklı türlerin üretimine öncelik verilmelidir. İhracatın artırılması amacıyla tanıtım, reklam faaliyetleri ve koordinasyonu sağlayacak güçlü bir dış pazarlama organizasyonunun oluşturulması gerekir. Sektörde katma değerinin daha hızlı artırılabilmesi için; süs bitkileri araştırma-geliştirme kuruluşlarının çalışmalarına ağırlık verilmeli ve bu kuruluşlar yaygınlaştırılmalıdır."  

Bu konularda ilginizi çekebilir