Çelikçilerin Ar-Ge merkezi açıldı
Çelik Test ve Araştırma Merkezi ile çelik firmalarının test ve sertifikasyon masrafları yüzde 35 azalacak. Sektör bu alanda ihracatçı hale gelecek.
İSTANBUL - Çelik İhracatçıları Birliği, çelik sektörünün uluslararası alanda rekabet gücünü artırmak ve katma değeri yüksek ürün üretimine katkı sağlamak amacıyla hayata geçirdiği Çelik Test ve Araştırma Merkezi’nin (ÇETAM) açılışını gerçekleştirdi. ÇETAM, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle İstanbul Teknik Üniversitesi Maslak Kampüsü’nde faaliyet gösterecek. Sektörün bağımsız ilk Ar-Ge ve teknoloji merkezi olan ÇETAM, çelik firmalarının yurtdışından almak zorunda kaldığı test ve sertifikasyon hizmetlerini karşılayarak yüzde 35 tasarruf imkânı sağlayacak.
İleri teknolojik cihazlarla donatılan merkezin laboratuvarları sayesinde; yüksek test maliyetleri, yurt dışına nakliye, gümrükleme ve uzun test süreleri gibi zaman ve enerji kaybına yol açan birçok sorunun giderilmesi mümkün olacak. Bu sayede, Türk çelik sektörü ithalat yoluyla teknolojiye para ödeyen değil; geliştireceği teknolojiler ile iç piyasa ihtiyacını karşılayan hatta ihraç eden bir sektör haline gelecek. ÇETAM’ın açılış törenine İstanbul Valisi ve İstanbul Kalkınma Ajansı Başkanı Vasip Şahin, projenin iş ortakları Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Mehmet Karaca, Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, Türkiye Çelik Üreticileri Derneği ve Çelik Boru İmalatçıları Derneği ile İMMİB yöneticileri ve birçok sektör temsilcisi katıldı.
Merkezin olmaması sektör için sorundu
Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci yaptığı konuşmada, “Çelik sektörümüzün üretim kapasitesini kullanabilmesi ve ihracat gelirini artırabilmesi için katma değerli ürün üretmesinin ve ürün çeşitlendirmesinin önemi her geçen gün artıyor. Ancak sektörümüzün ithalatta da denetimlerin güçlendirilme ihtiyacı, standart dışı ve kalitesiz ürün girişinin engellenebilmesi ile Ar-Ge ve inovasyona yönelik çalışmaların henüz istenilen seviyeye ulaşmamış olması gibi sorunların çözümüne ihtiyaç vardı. Çelik İhracatçıları Birliği olarak bizler de bu sorunlardan yola çıktık. Beş yıllık çalışmanın ardından Çelik Test ve Araştırma Merkezi’ni hayata geçirdik” dedi.
Çelikte ihracatın yıldızı Habaş oldu
Türk çelik sektörü, 2015 yılında siyasi ve ekonomik olumsuzlukların yanı sıra dünya çelik fiyatlarındaki düşüş, sektöre yönelik antidamping iddiaları, en önemli ihracat pazarları arasında yer alan MENA Bölgesi’nde istikrarın bir türlü sağlanamaması ve Çin gibi ülkelerin Dünya Ticaret Örgütü kurallarını hiçe sayan agresif ihracat politikası gibi birçok soruna rağmen yıl sonunda miktarda 16,1 milyon ton, değerde ise 9,9 milyar dolar ihracata ulaştı. Böylece toplam ihracatıyla dünya onuncusu, inşaat çeliği ihracatıyla da dünya ikincisi oldu. Çelik İhracatçıları Birliği, Türk çelik sektörünün büyümesi ve gelişmesi için var gücü ile çalışan firmaların başarılarını onurlandırmak ve teşvik etmek amacıyla “Çelik İhracatının Yıldızları Ödül Töreni”ni düzenledi. Törende 16 farklı ürün kategorisinde en fazla ihracat yapan 39 şirkete 48 ödül dağıtılırken; her kategoride ilk 10’a giren firmalara toplamda 154 sertifika verildi. 2015 yılında tüm ürünlerde en fazla ihracata ulaşan ilk üç çelik firması; Habaş, İçdaş ve Diler oldu.
En fazla ihracat yapan şirketler
✔ Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi AŞ
✔ İçdaş Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi AŞ
✔ Diler Dış Ticaret AŞ
✔ Çolakoğlu Dış Ticaret AŞ
✔ Yücel Boru İhracat İthalat ve Pazarlama AŞ
✔ Borusan Mannesmann Boru San. Ve Tic. AŞ
✔ İskenderun Demir ve Çelik AŞ
✔ Kibar Dış Ticaret AŞ
✔ Kaptan Metal Dış Ticaret ve Nakliyat AŞ
✔ Mescier Dış Tic. Ltd. Şti.