Çelik ihracatı dört ayda 5 milyar $'ı aştı

Bölgesel bazda ihracatta ilk sırayı Ortadoğu ülkeleri aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye'nin çelik ihracatı 2012 yılının ilk dört ayında bir önceki döneme göre yüzde 3.9 artarak 5.3 milyar dolara ulaştı. Bölgesel bazda ihracatta ilk sırayı Ortadoğu ülkeleri aldı. 
 
Çelik İhracatçıları Birliği'nden yapılan açıklamaya göre. 2012 yılına hızlı başlayan Türkiye çelik sektörü ihracatı, dünya pazarlarındaki olumsuz gelişmelere rağmen artışını sürdürdü. Ocak-Nisan döneminde ihracat miktar bazında yüzde 5.2 artışla 6.6 milyon tona, değer bazında ise yüzde 3.9 oranında artışla 5.3 milyar dolara yükseldi. Çelik ihracatı Nisan ayında ise 1.33 milyar dolar olarak gerçekleşti. 
 
2012'in ilk dört ayına bakıldığında en fazla ihracat yapılan bölgeler bazında ilk sırayı 2.6 milyon ton ile Ortadoğu bölgesi aldı. 765 bin ton ile ikinci sırada olan Avrupa Birliği'ni 686 bin ton ile Kuzey Afrika ülkeleri izledi. Yılın dört ayında en yüksek ihracat artışı ise sırasıyla Batı Afrika, AB ülkeleri dışındaki Avrupa ülkeleri ve Latin Amerika'da oldu. 
 
Ürün bazında ihracatta dört aylık dönemde 3.08 milyon ton ila çubuk, 760 bin tonla kütük, 610 bin tonla boru, 586 bin tonla profil ve 415 bin tonla sıcak yassı en çok ihraç edilen ürünlerin başında geldi.
Bu konularda ilginizi çekebilir