Çarşı-pazar ramazana hazırlanıyor

Mısır Çarşısı ve Eminönü'nde esnaf, ramazan hazırlıklarını sürdürürken, perakendeciler fiyat artışı olmayacağı öngörüyor. İftar menüsü fiyatlarının büyük mekanlarda 50-150 lira, normal bir semt lokantasında ise 15-25 lira arasında olması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - İstanbul'un çarşı-pazarlarında ramazan hareketliliği yaşanıyor. Mısır Çarşısı ve Eminönü'nde esnaf, ramazan hazırlıklarını sürdürürken, perakendeciler fiyat artışı olmayacağı öngörüsünde, tüketici dernekleri ise olası zamlara karşı vatandaşlara hazırlıklı olma uyarısında bulunuyor.

Yaklaşan ramazan için büyük marketler bu yıl da değişik fiyatlarda ramazan kolileri satışa sundu, fırınları ise "boşalan İstanbul'da" ramazan pidesini kime satacağı telaşı sardı. Aşıra sıcaklara karşın et talebinin artacağı ramazanda üreticiler, zam yapmayı düşünmüyor.

İftar menüleri 150 liraya kadar çıkacak

Tüm Restoranlar Lokantalar ve Tedarikçiler Birliği Derneği (TÜRES) Başkanı Ali Tatlıdil,  ramazan ayının gelmesiyle beraber sektörün hareketleneceğini, bu hareketlenmeyi kazançlı hale getiren işletmeler olduğu kadar bu ayda ciro veya karlılık olarak kayba uğrayan işletmeler de bulunduğunu söyledi. Tatlıdil, "Büyük salonları ve özellikle geniş bahçeli mekanları olan işletmeler ramazanda daha fazla tercih edildikleri için bu ayı kazançlı geçirmekte, normal aylara göre işlerini 2'ye 3'e katlayabilmektedir. Mekanları küçük olanlar ise gündüz temposu düşeceğinden muhtemelen bu ayı zor geçirmektedir" diye konuştu.

Kebapçı, et lokantaları veya hacmi büyük benzeri mekanlarda iftar menülerinde 50-150 lira arası fiyat görülürken, normal bir semt lokantasında bu rakamın 15-25 lira arasında değişeceğini bildiren Tatlıdil, menülerin, genellikle iftariyelikler, çorba, karışık et tabağı, salata, börek, tatlı ve içeceklerden oluştuğunu hatırlattı. Restoranların kapanış saatlerinin çok değişmeyeceğini belirten Tatlıdil, ramazana mahsus yapılan muhtelif şerbetlerin gazlı içeceklere göre daha çok tercih edileceğini, mekan avantajı olanlar, özellikle bahçeli yer ve büyük mekanların da ramazan ayında yüzde 90'lar gibi bir doluluğu yakalayacağını kaydetti.

"Sıcak da olsa tatlı ihtiyacı için baklava alınacaktır"

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Genel Başkanı Mehmet Yıldırım da havaların sıcak olması ve yaz meyvelerinin çıkması nedeniyle baklava satışlarının düştüğünü ifade ederek, ramazanda günlerin uzun olması dolayısıyla oruç tutanların kan şekerinin düşeceği için tatlıya olan ihtiyaçlarının artacağını düşündüklerini kaydetti.

Yıldırım, "Her ne kadar sıcak da olsa insanların tatlı ihtiyacını gidermek amacıyla baklava alacağını düşünüyoruz. Baklava, ramazan sofralarının vazgeçilmezi haline geldi. Satışların geçen ramazan ile aynı olacağını, düşmeyeceği beklentisi taşıyoruz" dedi.

Ramazanda alışveriş festivali

Bu arada, ramazan ayına ekonomik canlılık getirmek, turizmi daha fazla hareketlendirmek, Arap ülkelerinden gelen turist sayısını artırmak ve diğer Müslüman ülkelerin Türkiye'de ramazan ayının kültürel boyutta nasıl yaşandığını görmelerini sağlamak amacıyla İstanbul'da bir festival düzenlenecek. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Valiliği, İstanbul Müftülüğü ve bazı ilgili kuruluşların katılımıyla İstanbul, "Ramadan in İstanbul" festivaline ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.


"Vatandaş acele etmesin"
 

[PAGE]



"Vatandaş acele etmesin"

Mısır Çarşısı esnafından alınan bilgiye göre, bu yıl ramazan için kurulan tezgahlarda hurma çeşitlerinin yanı sıra doğal kurutulmuş meyveler de yer alıyor. Hurma fiyatları geçen yıl ile aynı seviyelerde bulunuyor. Çarşıda hurmanın kilogramı, çeşidine göre 10-120 lira arasında değişen fiyatlarla satılırken, Medine hurması 44 liradan, acve hurması da 120 liradan satışa sunuluyor. Kurutulmuş meyvelerin fiyatları ise 75 lira civarında bulunuyor.

Esnaf ise vatandaşlara, acele etmemesi, almak istediği ürünlerin fiyatlarını ve kalitesini inceleyerek, daha sonra alışveriş yapması tavsiyesinde bulunuyor.

Ramazan pidesinin fiyatı önümüzdeki günlerde belli olacak

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, geçen yıl 1,5 lira olan ramazan pidesi fiyatını önümüzdeki günlerde belirleyeceklerini ifade ederek, "İstanbul boşaldı. Biz pideyi kime satacağız? Şimdi onu düşünüyoruz" dedi. Özer, pidenin ekmekte yeni standartlar getiren düzenlemelerden etkilenmediğini, pide ve bazlamanın bu düzenlemenin dışında yer aldığını da hatırlattı.

"Herhangi bir fiyat değişikliği öngörmüyoruz"

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Aygün, Federasyon olarak ramazanda herhangi bir fiyat değişikliği öngörmediklerini ifade ederek, geçmişte "fırsatçıların" fiyat yükseltmeleri olduğunu, ancak bu yıl ramazanda mevsimsel ürünlerdeki normal artışın dışında herhangi bir değişiklik bulunmayacağını savundu. Aygün, halkın bu konuda bilinçlenmesiyle fırsatçılara da izin verilmeyeceğini ifade ederek, "Halkımız müsterih olabilir. Bu yıl ramazanda fiyatlarda bir değişiklik olmayacak" dedi.

Ramazanın sıcaklara denk gelmesi ve günlerin uzun olmasının acıkmanın çok olacağını ve geçmişe göre ekonomiyi olumlu yönde etkileyeceğini gösterdiğini kaydeden Aygün, GSMH'ın her gecen gün yükseldiğini ve "orta direğin" her geçen gün güçlendiğini, bu nedenle önümüzdeki yıllarda Ramazan'da ekonominin daha canlı olacağını savundu. Aygün, açken yapılan alışverişlerde insanların ihtiyaç dışına çıkabildiğini ifade ederek, ramazanda ekonomide bir alım fazlalılığı olacağını, özellikle temel gıda ürünlerinin tüketiminin arttığını, paylaşımların çok olduğu bu günlerin ekonomiye iyi yönde destek verdiğini söyledi.

"Sıcaklardan dolayı et talebindeki artış biraz düşecek"

Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan da geçmiş dönemlerde et tedariğinin iç piyasa tarafından karşılandığını, son 3 yılda canlı ya da karkas olarak ithalat da yapıldığını ifade ederek, ramazanda et talebinin ortalama yüzde 30 arttığını, bu yıl ise ramazanın yaz sıcaklarına denk gelmesi nedeniyle bu artışın yüzde 15'lerde seyretmesini beklediklerini kaydetti.

Yücesan, "Bu, söz konusun artışın fiyatlara yansıyacağı anlamına gelmez. Bu işten beklentisi olanlar fiyatı artırabilir ancak genelde bir fiyat artışı söz konusu değil. Çünkü hem 2 aydan beri et ile ilgili medyada yer alan bazı olumsuz yorumlar nedeniyle yavaşlayan tüketimden kaynaklı stoklar var ki talebin artması halinde bu stoklar devreye girecek hem içeride yeterince besi var hem de ithalat söz konusu" şeklinde konuştu.

Bakanlığın yapmış olduğu fon ayarlamasının fiyatların artmasına neden olabileceğini savunan Yücesan, "ramazanın kralı"nın kırmızı et olduğunu, kırmızı etin insanlara doygunluk hissi verdiğini ve bol miktarda protein içerdiğini söyledi.

"Gizli de olsa, ufak ufak da olsa zam bekliyoruz"

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Şükran Eroğlu ise her ramazanda olduğu gibi bu yıl da başta temel gıda olmak üzere bazı ürünlere zam olmasını beklediklerini, ramazan başlamadan üretici ve satıcıların zam olmayacağı açıklamaları yaptığını, ancak bu dönemi bir fırsat haline dönüştürüp fiyat artışına gittiğini söyledi.

Eroğlu, tüketicilerin istismar edilmemesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: "Gizli de olsa, ufak ufak da olsa zam bekliyoruz. Şu anda enflasyonda bir sıçrama yok. Enflasyonu bahane etmemeleri gerekiyor. Hiç değilse bu ramazanda zam yapmadan, vatandaşın, ucuz, kaliteli ve hijyenik ürünler tüketmesine imkan verilsin. Vatandaşlar da özellikle merdiven altı üretimlerden kaçınmalı, bildiği yerlerden alışveriş yapmalı, daha güvenilir gıdaları tercih etmeli ve piyasa araştırması yapmalı. Mümkünse ramazan yaklaşmadan alışveriş yapılıp ramazanda alışverişe çok fazla yönelinmemeli."

Bu konularda ilginizi çekebilir