Canikli: Hedeflerin bir miktar altında kaldı
Başbakan Yardımcısı Canikli, ikinci çeyrek büyümesine ilişkin olarak, "Bir miktar hedeflerin altında kaldı" dedi.
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Türkiye'nin ikinci çeyrek büyümesinin bir miktar hedeflerin altında kaldığını belirterek, "Ancak temmuzda yaşadığımız hadiseyi, öncesinde de terörle mücadeleyi dikkate aldığımızda büyüme rakamı çok iyi bir rakam." dedi.
Canikli, TRT Haber televizyon kanalında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Nurettin Canikli, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik açıklanan teşvik paketiyle ilgili bir soru üzerine, bölgeler arasındaki gelişmişlik farkının kaldırılmasının hükümetin önemli hedeflerinden olduğunu belirtti. Canikli, "Teşvik kapsamındaki 23 il ile ilgili olarak yaptığımız çalışmada 2002'de bölgedeki ortalama kişi başına gelir 800 dolar civarında. Türkiye'deki genel ortalama 3 bin 400 civarındaydı. Türkiye'nin ortalamasının dörtte biri civarındaydı, bugün Türkiye ortalaması yaklaşık 10 bin dolar, bu illerdeki ortalama yaklaşık 5 bin dolar. Bu bugüne kadar AK Parti hükümetlerinin bölgeler arasındaki dengesizliklerin ekonomik kalkınmışlık farkının azaltılması konusundaki samimiyetini göstermesi açısından en somut göstergedir." şeklinde konuştu.
Terör örgütünün önceki dönemlerde en çok kullandığı argümanlardan birinin bölgeye yatırım yapılmaması olduğunu, son yıllarda bu söylemlerin azaldığını anlatan Canikli, terör örgütünün, AK Parti'nin bölgeler arasındaki gelir farkını azaltan tedbirleri sayesinde bu argümanı artık kullanamadığını, bölgedeki vatandaşların terör örgütünün hendek girişimlerine destek vermemesinin altında yatan nedenlerden birinin de bu olduğunu söyledi.
'Başarısız teşvik modelleri kenarı bırakıldı'
Geçmiş dönemlerde de uygulanan ancak çok fazla başarılı olunamayan teşvik modellerini bir tarafa bıraktıklarına dikkati çeken Canikli, arazide karşılığı olacak şekilde, somut olarak üretimi, istihdamı artıracak işe teşvik vereceklerini bildirdi. Canikli, "Geleceği ile ilgili umudu olan, beklentisi olan bir genci kimse dağa çıkaramaz. Orada bir fabrikada iş bulan, sosyal güvenlik şemsiyesi altına girmiş, geleceğini güvence altına almış bir kişiyi terör örgütü kandıramaz. Bu mücadele topyekun yürütülmesi gerekiyor. Sadece güvenlik güçlerimize havale ederek bu meseleyi halledemeyiz. Onun ötesinde başka yapacak çok şey var." ifadelerini kullandı.
Canikli, Doğu ve Güneydoğu Yatırım Teşvik Paketi'nin uygulanabilir, son derece gerçekçi, kardeşliği, milli birlik ve bütünlüğünü pekiştirecek modeller içerdiğini belirterek, bölücü terör örgütünün saldırıları sırasında 36 bin konutun büyük hasar gördüğünü, adeta imha edildiğini, devlet olarak terörden zarar gören vatandaşların maddi ve manevi olarak yaralarını sarmaya çalıştıklarını kaydetti.
'Büyüme hedefin bir miktar altında'
Tasarrufla ilgili çok önemli adımlar attıklarına dikkati çeken Canikli, BES'e otomatik katılım, Türkiye Varlık Fonu gibi çok büyük projelere adım attıklarını anımsattı.
Canikli, temmuzdan sonra alışverişte, ticarette, talepte bir miktar aşağı yönlü bir gelişmenin olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Rakamlara yansımaya başladı zaten. İkinci çeyrek büyümesi bir miktar hedeflerin altında kaldı ama temmuzda yaşadığımız hadiseyi, öncesinde de terörle mücadeleyi dikkate aldığımızda büyüme rakamı çok iyi bir rakam. Alışverişte, ticarette bir daralma söz konusu, hemen müdahale etmemiz gerekiyor. Bu sonucu getiren en önemli unsurlardan biri de kredi kartlarındaki taksit sayısındaki sınırlandırmasıdır. Ticareti tekrar canlandıracak bir adım atıyoruz. Kredi kartlarında ve bireysel kredilerde taksit sayısını artırıyoruz. Tüketici kredilerinde mevcut borç stokunu bankalara yeniden yapılandırma imkanı sunuyoruz."
Canikli, taşeron işçilerin kamuya alınması ile ilgili bir soru üzerine de çalışmaların devam ettiğini, bazı teknik problemleri aşmak gerektiğini söyledi.
Kamuda personele yönelik ceza ve ödüllendirme mekanizmasının çalışmadığını ifade eden Canikli, bunun için Anayasa değişikliğinin gerektiğini belirtti.