Çalışan kadına hobi ev kadınına kazanç
Son dönemde hobi pazarının gelişmesiyle önemli bir satış grafiğine ulaşan Singer, kadınlara yönelik eğitim ve istihdam projeleriyle dikkat çekiyor
Singer, dikiş makinası dendiğinde akla gelen ilk markalardan birisi. Türkiye, Singer teknolojisi ile 1886 yılında tanıştı. Singer dikiş makineleri; Türkiye’de ilk kez İstanbul ve İzmir’de satılmaya başladı. İlk bayi 1904 yılında İstiklal Caddesi’nde açtı. Singer, böylece Türkiye’de bayilik açan ve fatura kesen ilk yabancı şirket oldu. Bu yıl Türkiye’deki 111. yılını kutluyor.
Hazır giyimde yaşanan hızlı gelişim, dikiş makinalarının büyük ölçüde unutulmasına neden olsa da, Singer, son dönemde hobi pazarının gelişmesiyle yeniden talep edilen bir marka haline geldi.
2014 yılında girdiği A101 ve Tchibo zincirlerinde önemli bir satış grafiği yakalayan ve satışlarının yüzde 50’sini bu zincirlerden sağlayan Singer, aynı zamanda kurumsal sosyal sorumluluk projelerine verdiği destek, kadınlara yönelik eğitimler ve istihdam projeleriyle gündeme geliyor.
Dikiş, nakış patchwork eğitimi
Singer Türkiye’nin başında bir kadın var. Bu projeleri Singer Türkiye Genel Müdürü Sinem Kınran Parlak ile görüştük.
Felsefesini “kalite, eğitim, servis” olarak tanımlayan Singer, çalışan kadınları geleneksel el sanatlarımızı hobi olarak sürdürmeye, ev kadınlarını ise üretime ve ekstra kazanca yönlendirmek üzere Türkiye çapında dikiş, nakış, patchwork alanlarında eğitim çalışmaları gerçekleştiriyor. Singer, dikişle ilgili kurs, okul ve üniversitelerle ortak çalışmalara imza atıyor.
Singer; bayilerinde, Halk Eğitim Merkezlerinde, belediye kurslarında ve okullarda verdiği eğitim, tanıtım aktivitelerinde her yıl binlerce kişiye ulaşıyor.
Bu eğitim ve aktiviteler sayesinde, kadınlar hem yeni hobiler ediniyorlar; hem de ev ekonomilerine katkıda bulunacak işlere sahip oluyorlar. Singer’in hedefi, ABD ve Avrupa’da büyük ilgi gören dikiş, nakış ve patchwork gibi hobilere olan ilginin, el sanatları açısından benzersiz bir kültüre sahip olan ülkemizde de yeniden canlanması.
Singer Türkiye Genel Müdürü Sinem Kınran Parlak, “Eğitime çok önem veriyoruz. Sosyal sorumluluk projelerimizde de hep eğitimi öne planda tutuyoruz. En son ‘Bir Yastığa Baş Koymak-Bir Yastık Hikâyesi’ projemizde ünlü modacıların yapmış olduğu yastıkları Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği yararına sattık. Ve kız çocuklarımızın eğitimine katkıda bulunduk. Hali hazırda Hakan Akkaya ile üniversitelerde gerçekleştirmekte olduğumuz projemizde ise genç nesille buluşup onlara dikişi sevdirmek ve mesleğinde başarılı olan bir isimle buluşturup onlara örnek olmak amacıyla hareket ediyoruz” diyor.
Hobi pazarına yatırım yapıyoruz
Sinem Kınran Parlak’ın pazara yönelik yorumları şöyle:
“Türkiye’de dikiş makinesi pazarı her geçen gün büyüyor. Singer markası olarak şu anda hobi pazarına yatırım yapıyoruz ve pazarı büyütüyoruz. Hazır giyimin ucuzlaması sektörde çok büyük değişiklikler yapmadı. Çünkü kıyafet dikmek zaten başlı başına zor bir iş. İnsanlar hobi amacıyla bir şeyler dikiyor, kıyafetlerine farklılık katıyor ve mevcut eşyalarını yeniliyor.”
Her evde yer alma fikri ile yola çıktık
“2014 yılında A101 ve Tchibo zincirlerine girdik. Daha büyük kitlelere ulaşma ve Singer teknolojisi ile tekrar her evde yer alma fikrinden yola çıktık. Pazar payımızı artırmak üzere, ürünlerimizi zincir mağazalarda satışa sunma stratejisini geliştirdik. Aldığımız bu kararla satış grafiğimiz çok daha büyüdü. Farklı kitlelere ulaşma başarısını yakaladık.”
2014’te 200 bin dikiş makinası sattık
“Yaptığımız araştırma ve gözlemler, şu anda dikiş makinelerini 15 yaş ve üzeri kadınların satın aldığını gösteriyor. Kadınlar günümüzde hobi amaçlı olarak dikiş makinesi alıyor. En fazla İstanbul, Ankara, İzmir, Adana gibi büyük illerde satış yapıyoruz. 2014 yılında 200 bin adetlik bir satış yaparak pazarı yüzde 30 büyüttük. Bu yıl pazarın minimum yüzde 5 büyümesini bekliyoruz. Bu arada elektronik dikiş makinelerine ilgi her geçen gün artıyor. Pazar tamamen bu yönde gelişiyor. İnsanlar daha pratik şekilde dikiş dikmek istiyor. Elektronik dikiş makinelerinde fiyat aralığı 400 TL ile 2 bin TL arasında değişiyor.”
“Bir Yastığa Baş Koymak”
“Eğitime çok önem veriyoruz. Sosyal sorumluluk projelerimizde de hep eğitimi öne planda tutuyoruz. En son ‘Bir Yastığa Baş Koymak-Bir Yastık Hikâyesi’ projemizde ünlü modacıların yapmış olduğu yastıkları Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği yararına sattık. Ve kız çocuklarımızın eğitimine katkıda bulunduk. Hali hazırda Hakan Akkaya ile üniversitelerde gerçekleştirmekte olduğumuz projemizde ise genç nesille buluşup onlara dikişi sevdirmek ve mesleğinde başarılı olan bir isimle buluşturup onlara örnek olmak amacıyla hareket ediyoruz.”
Neredeyse 'dikiş makinası' ile eş anlamlı
1 - Isaac Merritt 1850’de karısının bitmek bilmeyen dikiş uğraşını kolaylığa kavuşturmak için buluşlar dünyasına müthiş bir icat ekler.
2 - Singer, tüketicinin nabzını tutarak taleplere uygun ürün tasarlayan; dünyadaki ilk elektrikli dikiş makinasını, ilk elektrikli süpürgeyi, ilk hafızalı dikiş makinasını (Touch Tronic 2001), ilk bilgisayarlı dikiş makinasını, Game Boy teknolojisi ile çalışan ilk dikiş makinasını (Izek) üreten firma olur. Isaac Merritt 1850’de karısının bitmek bilmeyen dikiş uğraşını kolaylığa kavuşturmak için buluşlar dünyasına müthiş bir icat ekler.
3 - Singer dikiş makinasının küçük bir atölyede başlayan serüveni, bugün “Dikiş Diken Bilgisayarlara” dönüşür.
4 -Singer bugün dünyada 23 merkez üzerinden 160 ülkede aktif satış yapıyor. 2014 itibari ile 163 yıldır, “Dikiş Makinası” ile eş anlamlı olarak dünyadaki sektöründe liderliğini sürdürüyor.