Çağrı merkezi pazarı 1.6 milyar dolara ulaştı
ÇMD Yönetim Kurulu Başkanı Tarakçı, çağrı merkezi sektörünün 2014 yılındaki pazar büyüklüğünün 1.6 milyar dolara kadar ulaştığını belirtti
İSTANBUL - Çağrı Merkezleri Derneği'nin (ÇMD) "IMI Conferences" işbirliğiyle gerçekleştirdiği Türkiye çağrı merkezi sektörüne yönelik araştırmanın sonuçları, düzenlenen toplantıyla kamuoyuyla paylaşıldı.
ÇMD Yönetim Kurulu Başkanı Metin Tarakçı, toplantıda yaptığı konuşmada, sektörün büyüme trendinin devam ettiğini ve 2014 yılındaki pazar büyüklüğünün 1.6 milyar dolara ulaştığı ifade etti. Çağrı merkezi sektörünün istihdam ve bölgesel kalkınmaya destek konusunda en stratejik ve önemli sektörlerden biri olduğuna dikkati çeken Tarakçı, sektörde sağlanan istihdamın 80 bin kişiye ulaştığını aktırdı.
Tarakçı, gelecek dönem için planlanan çağrı merkezi yatırımlarına ilişkin, sektörün firma ve kurumlara yarattığı katma değerin öneminin anlaşılmasıyla sektördeki iş hacminin büyüdüğünü ve yeni yatırımlar planlandığını anlattı. Anadolu'nun birçok ilinde yapılan yeni yatırımlar sayesinde sektörün, bu illerin en büyük istihdam alanları, yatırımcıların da en büyük işverenleri haline geldiğini vurgulayan Tarakçı, "Yaptığımız araştırmaya göre, Anadolu'da 2014 yılında yapılacak çağrı merkezi yatırımlarının daha çok Ege, Marmara, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yoğunlaşmasını bekliyoruz" bilgisini paylaştı.
Tarakçı, Türkiye'de 2014 yılı itibarıyla 43 ilde yaklaşık bin 200 çağrı merkezinin faaliyet gösterdiğini dile getirerek, yeni yatırımlar ve fırsatlarla Türkiye'nin her ilinde bir çağrı merkezi olacağı öngörüsünde bulundu. Çağrı merkezlerinin en çok telekomünikasyon ve finans sektörü tarafından kullanıldığını belirten Tarakçı, şunları kaydetti:
"Araştırmanın verileri gösteriyor ki, kamu ve tüketim sektörünün çağrı merkezi kullanım ihtiyaçları giderek artıyor. E-devlet uygulamalarının gelişmesiyle vatandaşa daha yakın ve şeffaf yönetim anlayışına geçen kamu kurumları, çağrı merkezlerinden çok daha fazla istifade edecek. Araştırma aynı zamanda çağrı merkezlerinin en çok tele-satış ve pazarlama ile müşteri hizmetleri alanlarında yoğun kullanıldıklarını gösteriyor. Gelecekte perakende, e-ticaret ve hızlı tüketim sektörlerinin pazarlama faaliyetlerinde çağrı merkezleriyle çok daha fazla iş birliği içerisinde olacaklarını öngörüyoruz."
"Sektörde istihdam 80 bin kişiye ulaşacak"
Bu arada söz konusu araştırmanın çağrı merkezi istihdam verilerine göre 2013 yılında 70 bin 200 kişi olan müşteri temsilcisi sayısının yüzde 14 artarak 2014 yılı sonunda 80 bin kişiye ulaşacağı tahmin edildi. Müşteri temsilcisi sayısında özellikle dış kaynak servis sağlayıcıların yaptığı yeni yatırımlarla gelen istihdam artışı göze çarptı. İstihdamın coğrafi olarak dağılımı ise yüzde 42 İstanbul, yüzde 8 Ankara, yüzde 3 İzmir ve yüzde 47 diğer iller şeklinde gerçekleşti.
Araştırmada, 2014 yılında da önceki yıllara benzer şekilde çağrı merkezlerinde çalışan müşteri temsilcilerinin çoğunluğunun kadın olduğu görüldü ve yüzde 65 kadın istihdamıyla çağrı merkezi sektörü kadınların ekonomiye dahil olmalarına katkı sağladı.
Çağrı merkezlerindeki müşteri temsilcilerinin yüzde 44.5'i 21-24 yaş aralığında, yüzde 26.7'si 25-29 yaş aralığında, yüzde 14.6'sı 30 yaş ve üzeri, yüzde 14.2'si ise 18-20 yaş aralığındaki çalışanlardan oluştu. Araştırmada, çalışanların yüzde 35'inin lise mezunu, yüzde 27'sinin üniversite mezunu, yüzde 25'inin yüksekokul mezunu, yüzde 11'inin de öğrenci olduğu kaydedildi.