Büyükekşi 'yüksek faiz, düşük kur'a vurgu yaptı
"İhracatta yüksek faiz ve düşük kur en önemli sorun olmaya devam ediyor" uyarısını yapan TİM Başkanı, kredi maliyetlerinin daha uygun seviyelere çekilmesi gerektiğini söyledi.
KARABÜK - Temmuz'un ardından Ağustos ayında da ihracatın aylık bazda düşüş göstermesini değerlendiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Avrupa ekonomilerinde yaşanan daralma ve durgunluğun uzun süreli devam etme riski en çok çekinilen senaryodur. İhracatçılarımız, ihracatta pazarlarını koruyabilmek için, müşterilerini kaybetmemek için sürekli fiyat kırmak zorunda kalıyor. İhracatta yüksek faiz ve düşük kur en önemli sorun olmaya devam ediyor" uyarısını yaptı.
Hedef ülkelerdeki olumsuz ekonomik koşulların yanı sıra yüksek kredi maliyetlerinin ihracatçıyı olumsuz etkilediğinin altını çizen Büyükekşi “ Bütün büyük müşterilerimiz olan ülkelerde tüketicilerin satın alma güçleri düştü. Bizim hemen buna göre pozisyon almamız gerekiyor ve ne yazık ki, pozisyon almanın maliyetini bütünüyle ihracatçı üstlenmek zorunda kalıyor.
Oysa, kredi maliyetleri koşullara göre yeniden düzenlenebilse, döviz kurları reel seviyelerde tutunabilse, rekabet gücümüzü düşüren iki önemli sorunu çözmüş olacağız. İşte bu yüzden, yatırım ekosistemini daha da canlandırmak için, kredi maliyetlerinin daha uygun seviyelere çekilmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.
Karayolundan giderken ihracat aracını kullanalım
Merkez Bankası'nın faiz koridorunu dikkatli bir şekilde aşağı çekeceğini açıkladığını ve bu süreçte kredi maliyetlerinin de aşağıya ineceğini belirten Büyükekşi "2013 yılında Merkez Bankası Başkanımızın dediği gibi karayolundan gidelim. Ancak karayolundan giderken ihracat aracını kullanırsak hem daha güvenli seyahat ederiz hem de hızımızı çok kesmemiş oluruz. İşte bu nedenle ihracata 2013'de daha çok destek ve özen gerekiyor" dedi.
İhracatçılarımıza pozitif ayrımcılık talep ediyoruz
Büyükekşi, TİM olarak Merkez Bankası'ndan bir önemli istekleri daha olduğunu ifade ederek şöyle devam etti:
"Hepimizin bildiği üzere, büyümeyi yavaşlatmak için ticari kredilere sınırlamalar getiriliyor. Ama bu durum ihracatçıyı da kapsıyor. Oysa ihracat kredileri için ayrı bir düzenleme yapılması gerektiğine inanıyoruz. İhracatçılarımızın finansman sorunlarının çözümü için, Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak, yoğun bir şekilde çalışıyoruz.
Bankacılık sektörü temsilcileriyle, ticari bankalarla, katılım bankalarıyla ayrı ayrı görüştük. Şimdi de gündemimizde faktöring temsilcileriyle görüşmek var. Finansman maliyetinin yükünü hafifletebilmek için ihracatçılarımız adına çok önemli çabalar gösteriyoruz. Tüm finans sektöründen ihracatçılarımıza pozitif ayrımcılık talep ediyoruz. Çünkü bu ülkenin yükselebilmesi, ihracatta belirlenen hedeflere ulaşmaya sıkı sıkıya bağlı. Bunu herkes böyle bilsin. 500 milyar dolar ihracat hedefine ihracatçılarımızı destekleyerek ulaşacağız. Biz buna inanıyoruz."