Bu yıl KOBİ'ler için çok parlak olmayacak

Bu yıl ilk 6 ayda iç piyasa büyümesinin hiç olmaması ya da negatif olması bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Garanti Bankası KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere,  geçen yılın son aylarında kurda meydana gelen ciddi hareketlenmenin ithal girdi kullanarak üretim yapan KOBİ'lerin finansal yapılarında bozulmalara neden olduğunu belirterek, "Bu yıl KOBİ'lerimiz için çok parlak bir yıl olmayacak. En azından ilk 6 ay için bunu söyleyebiliriz" dedi.  

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) bankacılığındaki son gelişmeleri değerlendiren Karadere, geçen yıl özellikle tüketici kredileri ve kredi kartlarında hükümet ve regülatör kurum tarafından bir miktar frene basıldığını belirterek, bunun da ekonomide bir yavaşlamaya neden olduğunu ve bu yavaşlamanın daha çok iç talepte görüldüğünü söyledi.

Karadere,  bu durumun da ağırlıklı olarak yurt içine üretim ve satış yapan KOBİ'lerin kredi taleplerini düşürdüğünü ifade ederek, bu yıl KOBİ'lerin kredi taleplerinin geçen yıla göre bir miktar düşük kaldığını ifade etti.

Ekonomideki bazı belirsizlikten dolayı yatırım yapılmadığını bu nedenle yatırım kredisinin çok kullanılmadığını dile getiren Karadere, "Bunun yanında kurların yükselmesi ve faizlerin yüksek olması da yatırımları olumsuz etkiliyor. O yüzden KOBİ'ler  bu değerler düşünce yatırım yapma eğilimde. Bu yıl sektörde KOBİ kredilerinde yüzde 15-18 civarında bir artış bekliyoruz. Garanti Bankası olarak ise yüzde 20 seviyesinde bir artış hedefliyoruz" diye konuştu.

Karadere,  geçen yılın son aylarında kurda meydana gelen ciddi hareketlenmenin ithal girdi kullanarak üretim yapan KOBİ'lerin finansal yapılarında bozulmalara neden olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bankaların fonlama maliyetleri arttı buna paralel olarak da kredi faizleri yükseldi. Kur maliyetinin üzerine bir de kredi maliyetleri eklendi. Bir de iç piyasa satışları da çok yüksek olmadı. Bu yıl ilk 6 ayda iç piyasa büyümesinin hiç olmamasını ya da negatif olmasını bekliyoruz. Türkiye'nin büyümesi olabilir ama daha çok iç piyasa ağırlıklı bir büyüme söz konusu olabilir. Dolayısıyla bu yıl KOBİ'lerimiz için çok parlak bir yıl olmayacak. En azından ilk 6 ay için bunu söyleyebiliriz. Anadolu'daki KOBİ'lerimizi ziyaret ediyorum ve dinliyorum, seçimlere çok bel bağlamış durumdalar. Bu ay sonundaki yerel seçimden sonra bazı olumlu beklentileri var. Kurlar biraz gevşer mi faizler biraz düşer mi gibi. Ben açıkçası böyle düşünmüyorum zira bu beklentilerin satın alındığına inanıyorum. Sonuçta bu bir yerel seçim. Çok fazla faizler ve kurlara etkisinin olacağına inanmıyorum."

"KOBİ'lerin ilk 6 ay daha dikkatli olmaları gerekiyor"

Karadere, geçen yılın son 3 ayından başlayarak bankacılık sektöründe KOBİ kredilerinde geri ödenmeme yüzdesinde sınırlı da olsa bir artış olduğuna işaret ederek, "Ancak panik havasında bir geri ödememe söz konuş değil. İç piyasa şartlarındaki yatay gidiş ve banka kredilerindeki bu yüksek maliyetler bir süre daha devam edecek olursa KOBİ'ler çok daha olumsuz etkilenecek. Bu da geri ödemelerde daha büyük sıkıntılar çıkarabilir. Yılın ikinci 6 ayından itibaren bunların düzeleceğine inanıyorum. O yüzden KOBİ'lerin ilk 6 ay daha dikkatli olmaları gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

2014'ün Fed'in parasal genişlemeden çıktığı bir yıl olduğunu hatırlatan Karadere, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fed'in bu kararı piyasada daha fazla dolar olmayacağının bir belirtisi. Artık önümüzdeki yıllarda dünyada bir likidite bolluğu yaşamayacağız. Bu kaç yıl sürecek bilmiyoruz ama 5- 6 yıl süreceği tahmin ediliyor. Bu daralmada kurların yükselmesi ve dolara talebin artması şeklinde kendini gösterdi. Bu durumun KOBİ'leri etkisi tabii ki oldu. Direkt olarak etkisi var ithalat yapıyorsunuz kurlar artıyor. Faizlerde de bir artış başladı. Sonuç olarak, Fed kararları KOBİ'lere olumsuz yansıdı."

Karadere, Merkez Bankası'nın faiz artırım kararını çok olumlu bulduğuna işaret ederek, yapılması gereken zamanda yapıldığını aksi takdirde bugün itibariyle kurların çok daha yüksek değerlere ulaşabileceğini söyledi.

Merkez Bankası kararının banka faizlerine artış yönünde etkisi olduğuna dikkati çeken Karadere, "Önce mevduat faizleri arttı. Bankalar da kendilerini büyük oranda mevduatlardan fonladıkları için bu fonlama maliyetlerini kredilere taşıdılar. Ancak taksitli ticari kredilerdeki faizler KOBİ'lere yansımış değil. Daha KOBİ'ler Merkez Bankası'nın faiz artırımdan kaynaklanan faiz yükünü bünyelerine almış değiller" şeklinde konuştu.

Karadere, Garanti Bankası'nın 2014 yılı KOBİ kredilerinde yüzde 20- 21 seviyelerinde bir artış olacağını belirterek, daha ilk 3 aydaki rakamların bunu doğrular seviyede olduğunu ifade etti.  

 

Bu konularda ilginizi çekebilir